Reklāmraksts.

Šī gada laikapstākļi dāvā lielisku vasaru, kas mudina izbaudīt dabu un piedzīvojumus. Ja vēl neesi izlēmis, kur doties atvaļinājumā vai kādā brīvā nedēļas nogalē, Balcia darbinieki iesaka apmeklēt interesantus galamērķus Baltijas valstīs un Polijā, kur ērti nokļūt ar personīgo automašīnu.

Igaunija: dabas takas un ievērojams karjers

Ceļojot uz Igauniju ziemeļu virzienā, iesakām doties 3,6 km garā pārgājienā ap sirds formas Parika Väikejärv ezeru, kur taka ved cauri daudzveidīgiem mežiem, muklājiem un bagātām ogu vietām. Iespaidīgs apskates objekts ir arī Igaunijas platākais ūdenskritums Jägala, kas ir aptuveni 8 metrus augsts un 50 metrus plats, un atrodas valsts ziemeļos. Pēc tam var doties uz Tallinu, lai izbaudītu tās gleznaino vecpilsētu, muzeju piedāvājumu un jaukas kafejnīcas. Ceļā no Tallinas uz Latviju noteikti jāpiestāj pie Rummu karjera, kur kristāldzidrs ūdens un pelnu kalni veido īpašu atmosfēru. Šis karjers kādreiz kalpoja kaļķakmens ieguvei, bet tagad ir kļuvis par iecienītu tūrisma galamērķi ar plašām ūdens aktivitāšu iespējām.

Latvija: jūras piekraste un kino vēsture

Arī Latvijā ir daudz interesantu galamērķu, kas vēl varbūt nav apmeklēti. Piemēram, Ķeipenes kinostacija Ogres novadā, kur bijušajā dzelzceļa stacijas ēkā ir izveidota ekspozīcija par godu režisoram Sergejam Eizenšteinam, un tās apkārtnē atrodas sirreālas vides instalācijas. Netālu atrodas arī gleznainās Kokneses pilsdrupas, kas saglabājušās no 13. gadsimta celtās pils un kuras apskalo Daugava un Pērse. Veselu dienu var veltīt Rundāles pils apmeklējumam, kur var apskatīt greznos interjerus, muzeju un izstaigāt ziedošo franču dārzu. Nedēļas nogales braucienam lieliski der maršruts gar Baltijas jūras piekrasti, kur var baudīt jūras spēku un stāvkrastus, apmeklējot piejūras pilsētas Liepāju, Ventspili un Pāvilostu.

Lietuva: kulinārijas piedzīvojumi un arhitektūras pērles

Aptuveni divu stundu brauciena attālumā no Rīgas atrodas krāšņā Pakrojas muiža, kur līdz septembrim norisinās Ziedu, mākslas un mīlas festivāls – tajā var baudīt smaržīgas ziedu skulptūras un mehāniskā teātra izrādes. Viļņā, Lietuvas galvaspilsētā, ir vērts izbaudīt gan arhitektūru, gan bagātīgo restorānu un bāru piedāvājumu – iespējams, apmeklējot kādu no četriem restorāniem, kas nesen ieguvuši Michelin zvaigznes. Tuvumā atrodas arī gotiskās arhitektūras pērle Traķu pils, ko ieskauj skaisti ezeri. Savukārt dabas mīļotāji novērtēs Kuršu kāpu skaistās ainavas, kas stiepjas 50 km garumā gar Baltijas jūru.

Polija: vēsturiskā atmosfēra un kalnu varenība

Plānojot garāku atvaļinājumu, var doties uz Poliju, ko iespējams sasniegt aptuveni dienas brauciena laikā. Tuvākā kalnu pieredze no Latvijas ir Polijas Tatros, kur atrodas populārā Zakopanes pilsēta – no tās var doties elpu aizraujošos kalnu pārgājienos. Pati pilsēta piedāvā daudz aktivitāšu ģimenēm, sākot no akvaparka līdz zinātnes centram. Netālu no Krakovas atrodas Wieliczka sāls raktuves, kas ir UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauts objekts ar pazemes skulptūrām, kapelām, ezeru un pat veselības centru. Pie Baltijas jūras esošā Gdaņska apvieno vēsturisko arhitektūru, mūsdienīgas izklaides iespējas un skaistas pludmales.

Kā sagatavot auto garākam braucienam?

Pirms dodies tālākā ceļojumā ar savu auto, ieteicams parūpēties par drošību, tehnisko stāvokli un aprīkojumu, lai izvairītos no tehniskām problēmām svešā valstī. Balcia viceprezidents Latvijā Reinis Bērzkalns iesaka pirms garākas brauciena veikt automašīnas apkopi servisā, lai pārliecinātos par tās gatavību papildu slodzei. Bagāžniekā noderīgi paņemt līdzi motoreļļu, antifrīzu vai citu piemērotu dzesēšanas šķidrumu, kā arī instrumentus, piemēram, skrūvgriezi un knaibles, kas var palīdzēt nelielu remontu veikšanā. KASKO apdrošināšana, kas ietver palīdzību uz ceļa un zaudējumu atlīdzināšanu, ja notiek tehniskas problēmas vai negadījums, arī var būt noderīga.