Brisele ir Beļģijas galvaspilsēta un Eiropas Savienības politiskais centrs, kas to padara par vienu no svarīgākajām pilsētām Eiropā. Pilsētā ir daudz dažādu muzeju, kā piemēram, Karaliskie mākslas muzeji un Magrita muzejs, kas veltīts slavenajam beļģu sirreālistam Renē Magritam. Briselē ir arī ļoti daudz parku un zaļo zonu, padarot to par patīkamu galamērķi īpaši vasarās.

Briselē dominē divas valodas – franču un holandiešu, lai gan tajā dzīvo daudz starptautisku cilvēku. Šeit var atrast dažādu tautu virtuves, kultūras pasākumus un festivālus, radot pilsēta lielu daudzveidību.

Brisele ir slavena arī ar savu šokolādi, un pilsētā ir daudz šokolādes veikalu un muzeju. Pierre Marcolini, Godiva un Neuhaus ir tikai dažas no pasaulē slavenajām šokolādes markām, kuras cēlušās tieši Briselē. Ik gadu šeit tiek izgatavoti miljoniem šokolādes gabaliņu, un šokolāde ir svarīga pilsētas kulinārā kultūra.

Rakstā esam apkopojuši piecas ievērojamākās apskates vietas Briselē!

 

Svētā Ibēra galerija

Svētā Ibēra galerija ir viena no izcilākajām un vecākajām iepirkšanās arkādēm Eiropā. Tā atrodas Briseles centrā un ir slavena ar savu eleganto arhitektūru un grezno atmosfēru. Ibēra galerija ir īpaši pazīstama ar saviem šokolādes veikaliem, kas piedāvā dažādus izsmalcinātus beļģu šokolādes izstrādājumus. Papildus iepirkšanās vietām galerijās ir arī teātri un kinoteātri, piemēram, “Théâtre des Galeries”, kas piedāvā dažādas kultūras izrādes un filmas. Dodoties uz Ibēra galeriju, noteikti tajā ir vērts ieplānot visu dienu, lai pilnībā iepazītos ar visu klāstu, ko tā sniedz!

Piecas apskates vietas Briselē

 

Lielais laukums

Briseles Lielais laukums ir viens no skaistākajiem un slavenākajiem laukumiem visā pasaulē, un tas atrodas tieši pašā Briseles sirdī. Tas ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā kā kultūras piemineklis, kas apbur savus apmeklētājus ar savu vēsturisko arhitektūru un bagāto vēsturi. Laukuma arhitektūra, galvenokārt, veidota apvienojot gotikas un baroka stilus, un tajā regulāri notiek dažāda veida pasākumi. Trīs slavenākie ir ziedu paklājs katra otrā gada augustā, Ziemassvētkos laukums pārtop brīnišķā Ziemassvētku pasakā, un tajā tiek svinēti arī Briseles svētki.

Piecas apskates vietas Briselē

 

Piecdesmitgades parks

Piecdesmitgades parks ir iespaidīgs un vēsturiski nozīmīgs parks Briseles centrā, kas ir aptuveni 30 hektārus plats. Tas ir viens no Briseles lielākajiem un slavenākajiem parkiem, un tajā atrodas daudz kultūras un vēstures pieminekļi. Kā viens no galvenajiem parka objektiem ir iespaidīgā Triumfa arka, kas simbolizē Beļģijas ekonomiskos un politiskos sasniegumus. Arka sastāv no trim vārtiem, un tā ir 45 metrus augsta. Parka teritorijā noteikti vērts ir apmeklēt tajā esošos trīs muzejus – Karalisko mākslas un vēstures muzeju, Autoworld automobiļu muzeju un Karalisko Bruņoto spēku un militārās vēstures muzeju.

Piecas apskates vietas Briselē

 

Atomium skulptūra

Atomium ir viens no Briseles un pat visas Beļģijas ikoniskākajiem simboliem. Tas ir futūristiskā stilā veidota skulptūra, kas tika uzcelta 1958. gadā kā galvenais elements pasaules mēroga izstādei ”Expo `58”. Tajā ir attēlota molekula, kas ir palielināta par 165 miljardu reizēm. Atomium ir ne tikai fantastisks arhitektūras brīnums, bet arī miera un progresa simbols, ko cilvēce spēja sasniegt pēc Otrā pasaules kara. Atomium kalpo gan kā muzejs, gan izstāžu telpas. Katrā kupolā ir izstādes par dažādām tēmām, kas saistītas ar zinātni, tehnoloģijām, dizainu un arī Atomium vēsturi. Augšējā kupolā atrodas restorāns, no kura paveras panorāmas skats uz Briseli un tās apkārti.

Piecas apskates vietas Briselē

Briseles Karaliskā pils

Briseles Karaliskā pils ir viena no svarīgākajām un iespaidīgākajām ēkām Briselē. Tā atrodas pilsētas centrā, pretī Briseles parkam, un ir nozīmīgs Beļģijas monarhijas simbols. Tā ir izveidota neoklasicisma stilā ar grezniem rotājumiem, kolonnām un skulptūrām. Ieejas kāpnes un galvenā fasāde ir īpaši izteiksmīgas ar majestātiskiem logiem un dekoratīviem elementiem. Iekšpusē pils piedāvā krāšņu interjeru ar izsmalcinātām zālēm, grezniem lustrām, sienas gleznojumiem un antīkām mēbelēm.

Piecas apskates vietas Briselē

 

Brisele ir pazīstama arī kā “komiksu galvaspilsēta”, un tā ir dzimtene daudziem slaveniem komiksu varoņiem, piemēram, Tintinam un Smurfiem. Apmeklētāji var sekot īpašajam komiksu ceļam, kas ved pa pilsētu un uz ēku sienām atklāj dažādu komiksu ainas.

Kopumā Brisele ir vieta, kur vēsture, māksla, politika un izcila gastronomija savijas kopā, piedāvājot apmeklētājiem unikālu un neaizmirstamu pieredzi.