Gdaņska ir viena no vecākajām un vēsturiskākajām Polijas pilsētām. Šeit sākās Otrais pasaules karš, un pilsētā dzima arī Solidaritātes kustība, kas veicināja komunisma sabrukumu Austrumeiropā. Pilsēta ir slavena ar savu skaisto vecpilsētu, kurā var redzēt holandiešu un gotikas stilā būvētas ēkas. Slavenie Zelta vārti, Artūrija nams un Neptūna strūklaka ir tikai daži piemēri no Gdaņskas bagātās arhitektūras.

Gdaņska ir piejūras pilsēta, un tās atrašanās vieta pie Baltijas jūras piedāvā lieliskas iespējas baudīt pludmales. Netālu atrodas arī populārais kūrorts Sopot, kas piedāvā plašas iespējas atpūsties pie jūras. Pilsētā ir daudz muzeju, teātru un festivālu, piemēram, Gdaņskas Svētā Dominika tirgus, kas ir viens no vecākajiem un lielākajiem viduslaiku gadatirgiem Eiropā. Šajā pilsētā notiek arī daudzi mākslas un mūzikas pasākumi.

 

Neptūna pussala

Neptūna strūklaka ir viena no pilsētas slavenākajām vēsturiskajām vietām. Tā atrodas Długi Targ laukumā pie Gdaņskas rātsnama, kas ir arī Gdaņskas vecpilsētas centrālais laukums. Strūklaka ir veltīta jūras dievam Neptūnam, kas simbolizē pilsētas saistību ar Baltijas jūru un tās svarīgo lomu jūras velšu tirdzniecībā. Statujā attēlots grieķu dievs Neptūns, stāvot ar trijžuburu rokā, simbolizējot jūras valdnieku. Tas ir klasiskas mākslas piemērs, kas iemieso spēku un eleganci.

Piecas apskates vietas Gdaņskā

Vesterplates strūklaka

Vesterplates pussala atrodas Gdaņskas pilsētas ziemeļu daļā, pie Baltijas jūras krasta. Tā ir vēsturiska vieta, kur 1939. gada 1. septembrī sākās Otrais pasaules karš. Šī pussala bija politiski nozīmīga, jo tā atradās pie Gdaņskas ostas, un tieši šeit notika pirmā Vācijas karaspēka uzbrukumi Polijai. Pussalā ir izveidots Vesterplates piemineklis, kas godā Polijas karavīru upuri un pretošanos Vācijas invāzijai. Tā ir vieta, kur tiek atzīmēti nozīmīgi Polijas vēsturiskie notikumi.

Piecas apskates vietas Gdaņskā

 

Olivas parks (Oliwski Park)

Olivas parks ir viens no skaistākajiem un vēsturiskākajiem parkiem pilsētā. Tas ir pazīstams ar savu eleganto dārzu arhitektūru, skaistajām ainavām un mierīgo atmosfēru, kas piesaista gan vietējos iedzīvotājus, gan tūristus. Parks lepojas ar bagātīgu augu sugu kolekciju, ieskaitot retus kokus un krūmus. Olivas parkā ir arī Palmu māja, kur var apskatīt eksotiskus augus un palmukokus. Viena no parka mūsdienīgākajām daļām ir Japāņu dārzs, kas tika izveidots, lai apmeklētājiem piedāvātu Āzijas dārzu arhitektūras skaistumu ar akmens tiltiem, strautiņiem un eksotiskiem augiem.

Piecas apskates vietas Gdaņskā

 

Gdaņskas zoo dārzs

Gdaņskas zooloģiskais dārzs ir viens no lielākajiem un vecākajiem zooloģiskajiem dārziem Polijā. Tas atrodas Triomesta aglomerācijā, īpaši prestižā rajonā – Oliva. Zoo atrodas skaistā dabas parkā un ir lieliski piemērots gan dzīvnieku apskatei, gan dabas baudīšanai. Gdaņskas zoo ir mājvieta vairāk nekā 200 sugu un 1000 dzīvniekiem, tostarp daudziem retu un apdraudētu sugu pārstāvjiem. Zoo dārzā apskatīsiet ziloņus, lauvas žirafes, zebras, lemurus, sarkanās pandas, gorillas un pat reti sastopamos Amūras tīģerus un Ērtses vilkus!

Piecas apskates vietas Gdaņskā

 

Otrā pasaules kara muzejs

Otrā pasaules kara muzejs Gdaņskā ir viena no svarīgākajām un iespaidīgākajām muzeja iestādēm Polijā, kas veltīta Otrajam pasaules karam. Tas atrodas Gdaņskas centrā, pilsētā, kas tiek uzskatīta par kara sākuma vietu, jo 1939. gada 1. septembrī vācu spēki uzbruka Polijas militārajai bāzei Westerplatte, aizsākot karadarbību. Muzeja pastāvīgā ekspozīcija ir viena no lielākajām pasaulē, aizņemot vairāk nekā 5000 kvadrātmetrus. Tā piedāvā izsmeļošu skatījumu uz Otrā pasaules kara vēsturi, ieskaitot kara politiskos, militāros un sociālos aspektus, kā arī skar dažādus ģeogrāfiskos reģionus un tautas, kas piedzīvoja kara šausmas.

 

Piecas apskates vietas Gdaņskā

Vecpilsētas šaurās ieliņas, skaisti atjaunotās ēkas un jūras krastā esošās promenādes rada ļoti īpašu atmosfēru, kas ir ideāla romantiskām pastaigām vai nesteidzīgai atpūtai. Dodoties uz Gdaņsku, noteikti apskati arī Mariacka baznīcu, kas ir lielākā ķieģeļu gotiskā baznīca pasaulē. Šī grandiozā celtne var uzņemt līdz pat 25 000 cilvēku, un tās interjers ir iespaidīgs, ar daudzām viduslaiku mākslas darbu detaļām. Gdaņska ir bagāta ar vēsturi, kultūru un dabas skaistumu, padarot to par lielisku ceļojuma galamērķi, kas piedāvā kaut ko ikvienam!