Kipra ir sala, kas atrodas Vidusjūras austrumu daļas mirdzoši zilajos ūdeņos. Ja vēlies apvienot atpūtu Vidusjūras kūrortā ar pasaulē pazīstamu vēsturisku objektu aplūkošanu, tad Kipra būs kā radīta tev! Zilās lagūnas, zeltainas klintis, milzīgās banānu plantācijas un vīnogulāju lauki – sala tev liks sajusties tā, itkā atrodies uz citas planētas! Sala ir arī mītu un leģendu zeme, jo tieši šeit ir dzimusi Afrodīte, tādēļ dievu un dieviešu ietekme uz salas ir jūtama gandrīz vai uz katra ielas stūra. Kipra būs lielisks galamērķis ne tikai pāriem vai draugu kompānijām, bet pateicoties kvalitatīvai salas infrastruktūrai, tā būs ļoti pateicīga arī ģimenēm ar lielākiem un mazākiem bērniem.

Kipas pludmales ir vienas no tīrākajām Eiropā un tās piedāvā plašas ūdens sporta iespējas, kā arī neaizmirstamus jahtu kruīzus gar piekrasti uz zilajām lagūnām un klinšu alām. Savukārt, antīko kultūru visvieglāk būs iepazīt pastaigājoties pa plašajiem arheoloģiskajiem parkiem, kuros apskatāmas seno grieķu tempļu drupas, amfiteātri un pazemes katakombas.

 

Kikkos klosteris

Kikkos klosteris atrodas kalnu ielejā, Marathasa ielejā – 1140 metru augstumā virs jūras līmeņa, uz rietumiem no Troodos kalnu grēdas. Tas tiek dēvēts par ievērojamāko pareizticīgo klosteri Kiprā. Tas ir dibināts 1986.gadā, un to dibināja Bizantijas imperators Aleksijs I Komnenoss. Sākotnēji tas bija būvēts no koka, bet pēc ugunsgrēkiem 1365. un 1541. gadā, to pārbūvēja no akmens. Kikkos klosterī atrodas autentiska bibliotēka, un arhīvs ar dažādiem vēsturiskiem notikumiem Kiprā. 1995.gadā publiskai apskatei šeit tika atvērts muzejs ar kristīgās mākslas ekspozīcijām.

Piecas apskates vietas Kiprā

 

Pafas ciemata arheoloģiskais parks

Pafas ciemata arheoloģiskais parks ir viena no nozīmīgākajām Kipras arheoloģiskajām vietām, un kopš tālā 1980. gada, tas ir iekļauts arī UNESCO Pasaules mantojuma vietu sarakstā. Dodoties uz parku, jūs sagaidīs vēstures un stāstu pilnas apskates vietas un pieminekļi no 4.g.p.m.ē. līdz viduslaikiem. Apskati sarežģītas mozaīkas grīdas, kas attēlo dažādas grieķu mitoloģijas ainas, kā arī daudz citus svarīgus vēstures objektus. Parks strādā katru dienu, bez izņēmumiem, bet noteikti to ieteicams apmeklēt agrāk no rīta, kamēr nav sanākuši pārāk daudz cilvēku!

Piecas apskates vietas Kiprā

 

Pravieša Eliasa baznīca

Tieši pie Protaras centra, virs pilsētas atrodas Pravieša Eliasa baznīca (Profitis Ilias). Lai līdz tai nokļūtu, ir nepieciešama neliela fiziskā izturība, jo būs jāveic 300 pakāpieni pa granīta kāpnēm, taču varam garantēt, ka tad, kad kāpnes būs pieverētas, gandarījums būs apbrīnojams. No baznīcas atrašanās vietas paveras elpu aizraujošs skats uz Protaras pilsētu un tās piekrasti. Īpašu atmosfēru iegūsiet, ja dosieties to apskatīt saulrieta laikā, vai pat tumsas laikā, kad pilsētā ir ieslēgtas gaismas! Baznīca ir apgaismota arī tumsā, tādēļ tā ir pamanāma jau no attāluma, jo tās augstā atrašanās vieta padara to viegli pamanāmu.

Piecas apskates vietas Kiprā

 

Nissi pludmale

Tā atrodas netālu no Ajja Napas Kipras dienvidaustrumu piekrastes. Nissi pludmale ir zināma ar savu apburošo skaistumu – baltu smilšu pludmali, ko apskalo kristāliski dzidrs, tirkīzzils ūdens. Pludmale nosaukta mazās Nissi salas vārdā, kas atrodas dažus metrus attālumā no krasta, un lai līdz tai nokļūtu, jāšķērso ir tikai pāris metri pa seklu ūdeni. Pludmale ir ieskauta kokos un krūmos, piezemējot apkārt esošos pilsētas trokšņus, kā arī papildus apmeklētāju ērtībām, pludmalē pieejami arī vairāki bāri un restorāni. Nissi pludmalē dodies piedzīvojumā un apgūsti vindsērfingu, braukšanu ar ūdens motocikliem, kā arī vienkāršākai ūdens atpūtai tiek piedāvāti arī SUP dēļi.

Piecas apskates vietas Kiprā

 

Bellapais klosteris

Klosteris ir vairāk nekā 700 gadus vecs, un ņemot vērā tā ilgo dzīvi, tas ir neticami labi saglabājies. Mūsdienās tas ir viens no populārākajiem tūrisma objektiem, ko apmeklē cilvēki no visas pasaules! Vietējiem iedzīvotājiem tas kalpo arī par vietu dažādiem kultūras pasākumiem, tostarp mūzikas koncertiem un dažādām mākslas izstādēm. Klosteris atrodas Bellapais ciematā, kurš arī ir, viennozīmīgi, izpētes vērts! Šarmantas tradicionālās akmens mājiņas un bruģētas ielas – dodoties pastaigā, sajutīsieties, kā vēsturiskā, romantiskā filmā!

Piecas apskates vietas Kiprā

 

Kipra ir ideāls brīvdienu galamērķis, jo ikviens šeit atradīs savam noskaņojumam atbilstošākās izklaides. Sākot no meditatīvām ainavu vērošanām, beidzot ar jestru ballīti kādā no pludmales bāriem – ”daudzveidība” ir īstais vārds, kā noraksturot atpūtu uz Kipras salas. Šīs un vēl daudzas citas apskates vietas ir izkaisītas cauri visai salai! Tāpēc dodoties ceļojumā uz Kipru, noteikti iesakām noīrēt automašīnu, lai ērti varētu salu izbraukāt, un piekļūt arī pie tādām apskates vietām, no kurām sabiedriskais transports atrodas stipri tālu.