No gotiskajām baznīcām un renesanses pilīm līdz baroka stila ēkām un modernajai arhitektūrai — Polijā ir daudz unikālu un skaistu arhitektūras pieminekļu. Krakovas vecpilsēta, Varšavas vecpilsētas atjaunošana un Gdaņskas tirgus laukums ir tikai dažas no vietām, kas piedāvā izcilus piemērus Polijas arhitektūras dažādībai.

Polija ir arī dabas skaistuma bagāta valsts. Tatru kalni piedāvā fantastiskas iespējas kalnu pārgājieniem un slēpošanai ziemā, savukārt Mazūrijas ezeru rajons ir ideāls galamērķis ūdens sporta veidiem un atpūtai dabā. Polijas piekrastes reģioni gar Baltijas jūru, piemēram, Slovinski nacionālais parks, piedāvā smilšu kāpas un neskartas pludmales, par kurām lasāt zemāk rakstā!

Varšava – Polijas galvaspilsēta

Varšavas vecpilsēta (Stare Miasto) ir UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Pilsēta tika pilnībā atjaunota pēc Otrā pasaules kara, rūpīgi rekonstruējot ēkas, kas atspoguļo Polijas viduslaiku un renesanses arhitektūru. Pastaigājoties pa vecpilsētu, var sajust vēstures elpu un apbrīnot skaisto arhitektūru, kā arī nozīmīgas ēkas, kā piemerām, Karalisko pili, Sigismundas kolonnu un Barbakānu. Lai gan Varšava ir lielpilsēta, tajā ir daudz zaļo zonu. Lazienku parks ar savu pils kompleksu, dīķiem un brīvdabas koncertiem ir populāra atpūtas vieta. Vasarās parki ir ideāla vieta piknikiem un pastaigām.

Piecas apskates vietas Polijā

 

Zakopane

Zakopane, kas atrodas Tatrās, kur atrodas augstākie kalni Polijā, ir iecienīts tūrisma galamērķis gan ziemā, gan vasarā. Tā ir unikāla vieta, kur var izbaudīt gan gleznainu dabu, gan kultūras mantojumu, kā arī plašas aktīvās atpūtas iespējas. Zakopane ir slavena ar savām ziemas sporta iespējām. Tūristi ziemā var baudīt slēpošanu, snovbordu un slidošanu. Kasprowy Wierch ir populāra vieta slēpotājiem, piedāvājot gan grūtākus, gan iesācējiem piemērotus nogāzes. Savukārt, vasarā Zakopane kļūst par pārgājienu entuziastu paradīzi. Daudzas takas piedāvā dažādu grūtības pakāpju maršrutus, piemēram, uz Giewont virsotni vai līdz Dolina Chochołowska un Dolina Kościeliska ielejām. Šie pārgājieni piedāvā izcilus skatus uz apkārtējiem kalniem un ielejām.

Piecas apskates vietas Polijā

 

Slovinski Nacionālais parks

Slovinski nacionālais parks (Słowiński Park Narodowy) ir viens no unikālākajiem dabas rezervātiem Polijā un Eiropā, kas ir slavens ar savām plašajām un kustīgajām smilšu kāpām. Parks atrodas Polijas ziemeļos, Baltijas jūras krastā, Pomožes vojevodistē, starp pilsētām Łeba un Rowy. 1967. gadā dibinātais parks tika 1977. gadā iekļauts UNESCO biosfēras rezervātu sarakstā. Šīs smilšu kāpas, ko veido vēja kustība, var pārvietoties līdz pat 10 metriem gadā, radot tuksneša līdzīgu ainavu. Parka teritorijā atrodas vairāki lieli ezeri, kas arī ir svarīga ekosistēmas daļa.

Slovinski Nacionālais parks

 

Zalipie ciemats

Zalipie ir mazs ciematiņš Polijas dienvidaustrumos, kas ir slavens ar savām krāšņi izrotātajām mājām, kas, galvenokārt, ir gleznotas ar otām. Šis ciems, kas atrodas netālu no Tarnovas pilsētas, ir kļuvis par simbolu Polijas tautas mākslas un tradīciju saglabāšanai. Zalipie ciemata tradīcija apgleznot mājas aizsākās 19. gadsimta beigās. Tajā laikā sievietes sāka rotāt savas mājas interjeru ar krāsainiem ziedu rakstiem, lai paslēptu krāsas un dūmus, kas uzkrājās uz māju griestiem un sienām dūmu dēļ, kas radās, kurinot mājās bez skursteņiem. Ciems ir ideāls galamērķis tiem, kas interesējas par kultūras tūrismu un vēlas izpētīt autentisku Polijas ciemata dzīvi.

Zalipie ciemats

 

Apgrieztā māja Kašūbijas pilsētā

“Apgrieztā māja” Kašūbijā (Kashubia) ir viena no neparastākajām un unikālākajām atrakcijām Polijā. Šī atrakcija atrodas nelielajā ciematā Szymbark, kas ir Kašūbijas kultūrvēsturiskā reģiona daļa, aptuveni 50 km attālumā no Gdaņskas. Apgrieztā māja ir burtiski uzbūvēta “ar jumtu uz leju” — tā stāv uz jumta, bet tās pamati ir gaisā. Tas ir viens no galvenajiem tūrisma objektiem šajā reģionā, kas piesaista gan vietējos, gan ārzemju apmeklētājus. Kad apmeklētāji ienāk apgrieztajā mājā, viss, kas atrodas iekšpusē, ir “apgriezts kājām gaisā” — mēbeles, dekori, un pat logi ir novietoti otrādi. Griesti kļūst par grīdu, bet grīda ir virs galvas. Tā rezultātā apmeklētājiem rodas sajūta, ka viņi zaudē līdzsvaru un orientāciju telpā.

Piecas apskates vietas Polijā

 

Polija ir valsts ar bagātu kultūru, iespaidīgu vēsturi un elpu aizraujošu dabu, piedāvājot daudzveidīgas apskates vietas katram ceļotājam. No majestātiskajām pilīm un UNESCO mantojuma objektiem, kā Krakovas vecpilsēta un Auschwitz-Birkenau, līdz gleznainajām dabas ainavām, piemēram, Tatru kalniem un Mazūrijas ezeriem. Polijas pilsētas, piemēram, Varšava, Gdaņska un Wroclawa, pārsteidz ar arhitektūras šarmu, kamēr lauku apvidos var izbaudīt tradicionālo kultūru un sirsnīgo viesmīlību. Ceļojums uz Poliju garantē neaizmirstamu piedzīvojumu ar plašu kultūras, dabas un kulinārijas pieredzi.