Roterdama ir Nīderlandes otra lielākā pilsēta, kas apvieno mūsdienu arhitektūras inovācijas, daudzveidīgu kultūras dzīvi un dažādas izklaides iespējas. Tā ir arī Dienvidholandes provinces lielākā pilsēta un viens no svarīgākajiem loģistikas un ekonomiskajiem centriem Eiropā. Pilsēta atrodas pie Meūzas upes, un tā ir viens no lielākajiem ostas kompleksiem pasaulē.  Roterdamas vēsture ir traģiska, bet tajā pašā laikā iedvesmojoša. Tā tika iznīcināta otrā pasaules kara laikā, pēc kura pilsētu nevis atjaunoja pēc savas vēsturiskās arhitektūras tipa, bet gan pārbūvēja pilnīgi no jauna, radot pilnīgi jaunu un modernu pilsētvidi.

Roterdama ir bagāta ar kultūras un izklaides vietām – tajā atrodas plašs muzeju, galeriju un izstāžu klāsts. Pilsētā notiek arī Roterdamas filmu festivāls, kas ir viens no vadošajiem neatkarīgā kino festivāliem pasaulē, piesaistot tūkstošiem apmeklētāju katru gadu.

 

Roterdamas zooloģiskais dārzs

Roterdamas zooloģiskais dārzs, kas pazīstams arī kā Diergaarde Blijdorp, ir viens no vecākajiem un lielākajiem zooloģiskajiem dārziem Nīderlanē. Tas ir slavens ar daudzveidīgajiem dzīvniekiem un iespaidīgām tematiskajām zonām, kas atspoguļo dažādus pasaules reģionus un ekosistēmas. Dārzā dzīvo vairāk nekā 1800 dzīvnieku no aptuveni 600 sugām, ieskaitot retus un apdraudētus sugas dzīvniekus. Apmeklētāji redzēs dzīvniekus no visiem pasaules kontinentiem, tostarp ziloņus, žirafes, lauvas, polārlāčus un daudzus citus!

Piecas apskates vietas Roterdamā

Euromast panorāmas tornis

Euromast panorāmas tornis ir viena no augstākajām ēkām Nīderlandē, un mūsdienās tā ir iecienīta tūristu apskates vieta. Torņa augstums sasniedz 185 metrus, kas to padara par vienu no vislabāk redzamākajām ēkām Roterdamā un vienu no izcilākajiem torņiem Eiropā. Lieki piebilst, ka skats no tāda augstuma uz pilsētu ir elpu aizraujošs, un, ja laikapstākļi ir skaidri, no Euromast virsotnes var redzēt pat Hāgu un Antverpeni. 100 metrus virs zemes, tornī atrodas restorāns, kur var baudīt gardas vakariņas ar brīnišķīgu skatu uz pilsētu. Lielākiem piedzīvojuma meklētājiem būs iespēja nolaisties no Euromast virsotnes ar virvēm, kas ir unikāls veids, kā izbaudīt skatu uz Roterdamu.

Piecas apskates vietas Roterdamā

Kinderdijk vējdzirnavas

Tās atrodas aptuveni 15 kilometrus no Roterdamas, un deviņpadsmit vējdzirnavas viena pie otras ne tikai rada unikālu skatu, bet arī simbolizē Nīderlandes cīņu ar ūdens līmeņa kontrolēšanu. Tās tika būvētas 18.gadsimtā, lai aizsargātu zemi no plūdiem, sūknējot ūdeni no zemāk esošajām zemēm uz kanāliem, lai uzturētu lauksaimniecību laukus pietiekami sausus. Vējdzirnavas joprojām darbojas, lai gan mūsdienās tās, galvenokārt, kalpo kā tūristu apskates objekts un vēsturisks piemineklis. Šī vieta piedāvā iepazīt vēsturiskās inženiertehniskās metodes un saprast, kā vietējie iedzīvotāji gadsimtiem ilgi ir pārvarējuši dabas izaicinājumus, lai izdzīvotu zemē, kas lielākoties atrodas zem jūras līmeņa.

Piecas apskates vietas Roterdamā

Kijk – Kubus māju muzejs

Šī būs interesanta vieta ne tikai pieaugušajiem, bet arī mazākajiem ceļotājiem, jo tā piedāvā iespēju apskatīt vienu no pilsētas ikoniskākajiem arhitektūras objektiem – kubu tipa mājas. Tās ir avangardiskas, kubu formas dzīvojamās ēkas, kas atrodas pilsētas centrā, blakus pilsētas vecajai ostai. Šīs mājas tika projektētas 1984. gadā holandiešu arhitekta Pīta Bloma vadībā. Viņa mērķis bija radīt dzīvojamo telpu, kas būtu gan praktiska, gan eksperimentāla, vienlaikus piedāvājot jaunu skatījumu uz dzīvojamās arhitektūras iespējām pilsētvidē. Katrs kubs ir pagriezts par 45 grādiem un uzstādīts uz sešstūra formas balsta, radot iespaidu, ka tie balansē uz vienas no savām virsmām.

Piecas apskates vietas Roterdamā

Roterdamas tirdzniecības centrs

Roterdamas tirdzniecības centrs, kas pazīstams arī kā ”Markthal”, ir viens no ievērojamākiem arhitektūras un kulinārijas objektiem Roterdamā. Šī ir iespaidīga ēka, kas apvieno pārtikas tirgu, dzīvojamās telpas un izklaides vietas zem viena jumta, radot dinamisku un multifunkcionālu pilsētas centru. Ēkas struktūra veido milzīgu arku, kuras iekšpusē atrodas tirgus, kur tiek pārdoti dažādi labumi no visas pasaules – sākot no vietējām Holandes delikatesēm līdz eksotiskiem augļiem, sieriem un daudz citiem gardumiem. Arkas augšējā daļā atrodas apmēram 228 dzīvokļi, kas piedāvā iedzīvotājiem unikālu dzīvesvietu ar skatu uz pilsētas centru vai pat uz pašu tirgu.

Piecas apskates vietas Roterdamā

Roterdama ir pilsēta ar milzīgu nākotnes potenciālu, un tā piedāvā unikālu iespēju izbaudīt mūsdienu arhitektūru, kultūru un starptautisku atmosfēru vienā no dinamiskākajām pilsētām Eiropā. Tā ir pilsēta, kas nepārtraukti attīstās un piedāvā jaunas iespējas gan vietējiem iedzīvotājiem, gan tās apmeklētājiem. Neatkarīgi no tā, vai jūs interesē arhitektūra, māksla, gastronomija vai vienkārši atpūta pie jūras, Roterdama ir pilsēta, kas noteikti iedvesmos un atstās neaizmirstamu iespaidu.