Zakopane ir gleznaina pilsēta Polijas Tatru kalnu piekājē, kas pazīstama kā populārs tūrisma galamērķis visu gadu. Ceļojums uz Zakopani piedāvā unikālu pieredzi dabas mīļotājiem, ziemas sporta entuziastiem, kultūras interesentiem un tiem, kas vēlas izbaudīt kalnu gaisotni. Zakopane ir ideāls sākumpunkts, lai izpētītu Tatru kalnus – Polijas augstākos kalnus. Apkārtnē atrodas neskaitāmas pārgājienu takas, kas piemērotas gan iesācējiem, gan pieredzējušiem pārgājējiem. Viens no populārākajiem maršrutiem ved uz Morskie Oko, kas ir krāšņs kalnu ezers. Tāpat iespējams doties pārgājienos uz Giewont un Kasprovi Vierch virsotnēm, kur paveras elpu aizraujoši skati.

Krupowki iela

Krupowki iela ir viena no slavenākajām un populārākajām ielām Zakopanē. Šī gājēju iela atrodas Zakopanes centrā, un tā ir kā liels tirdzniecības centrs ar daudz un dažādiem veikaliem, tajā skaitā arī autentiskajiem! Turklāt, tur atrodas arī vairāki restorāni, kafejnīcas un suvenīru stendi. Dodoties uz Zakopani, šī ir iela, kurai cauri vajadzētu iziet ikvienam! Ziemas mēnešos tā kļūst īpaši burvīga, dēļ sniegotajām ielām un svētku noskaņām!

Piecas apskates vietas Zakopanē

 

Oscypka muzejs

Oscypka muzejs Zakopanē ir vieta, kas veltīta tradicionālā kalnu siera ”oscypek” ražošanai. Oscypek siers ir viens no slavenākajiem Polijas Tatru kalnu reģiona produktiem. Šis siers tiek gatavots pēc senām metodēm no aitas piena, un tam ir aizsargāta izcelsmes norāde, kas nozīmē, ka to var ražot tikai konkrētās Polijas Tatru apgabalā. Muzeja apmeklētāji var vērot, kā tiek siers tiek pagatavots, kā arī viena no unikālākajām muzeja īpašībām ir iespēja pašiem izmēģināt, kā veidot siera rituļus.

Piecas apskates vietas Zakopanē

 

 

Polana Szymoszkowa slēpošanas kūrorts

Polana Szymoszkowa ir populārs slēpošanas kūrorts, kas atrodas Zakopanes Tatru kalnos. Tas ir iecienīts gan starp vietējiem, gan starptautiskiem slēpotājiem un snovbordistiem.  Kūrorts atrodas Zakopanes pilsētas tuvumā, kas padara to viegli pieejamu. No kūrorta paveras brīnišķīgs skats uz Tatru kalniem, ieskaitot slaveno Giewont virsotni, un tas ir populārs galamērķis gan ziemas, gan vasaras sezonā, piedāvājot plašu aktivitāšu klāstu. Garākā trase ir aptuveni 1300 metru gara ar salīdzinoši nelielu slīpumu, un tā ir ideāli piemērota ģimenēm ar bērniem un tiem, kas sāk apgūt slēpošanu. Atsevišķi no šīs trases, pieejama vēl viena, kas ir 400 metrus gara.

Piecas apskates vietas Zakopanē

 

Tatra Nacionālais parks

Tatra Nacionālais parks ir aizsargājama dabas teritorija netālu no Zakopanes. Tas ir viens no nozīmīgākajiem nacionālajiem parkiem Polijā un ir daļa no UNESCO biosfēras rezervāta. Parkā redzēsi iespaidīgas kalnu ainavas un brīnumaini skaistu dabas daudveidību. Tatra Nacionālais parks ir aptuveni 211 kvadrātkilometru plats, un Tatru kalni ir Polijas vienīgais augstkalnu reģions, kurā ir Alpu tipa reljefs, ar dziļām ielejām, straujām klintīm, kalnu upēm un gleznainiem ezeriem.

Piecas apskates vietas Zakopanē

 

Kasprovi Vierch kalnu trošu ceļš

Šis trošu ceļš ved uz vienu no augstākajiem punktiem Polijas Tatrās – Kasprovi Vierch virsotni, kas atrodas 1987 metrus virs jūras līmeņa. Trošu ceļš ir ērts veids, kā ātri nokļūt augstkalnē, kur paveras iespaidīgi skati uz Tatru kalniem un apkārtējo ainavu. Katra kabīne var pārvadāt līdz pat 60 pasažieriem vienā braucienā, nodrošinot ērtu un drošu pārvietošanos. Tas ir īpaši populārs ziemas laikā, kad kalnu nogāzes piesaista slēpotājus un snovbordistus. Kasprovi Vierch ir arī iecienīts slēpošanas galamērķis, jo tam ir labi aprīkotas trases gan pieredzējušiem slēpotājiem, gan iesācējiem. Ziemā tur darbojas slēpošanas pacēlāji, un reģions piedāvā arī pārgājienu iespējas un citu ziemas sporta veidu izklaides.

Piecas apskates vietas Zakopanē

 

Zakopane ir pazīstama arī ar savu unikālo Zakopanes stila arhitektūru, kuru izveidoja slavens poļu arhitekts Stanisław Witkiewicz 19. gadsimtā. Daudzas ēkas ir būvētas no koka un izceļas ar savām dekoratīvājām detaļām. Iesakāms apmeklēt arī Willa Koliba, kas ir muzejs un viena no pirmajām ēkām šajā arhitektūras stilā.

Pēc aktīvām pastaigām un slēpošanas, iespējams relaksēties vienā no termālajiem baseiniem un spa centriem Zakopanes apkārtnē. Termālie kompleksi, piemēram, Chochołowskie Termy un Bukovina Terma, piedāvā baseinus, saunas un relaksācijas zonas, kas nodrošina atpūtu ķermenim un prātam!