Kā jau visiem zināms, startu ir sākuši Vispārējie Latviešu Dziesmu un Deju svētki, kas nozīmē, ka šodien, un visas dienas līdz 9.jūlijam, kur latviešu cilvēki atkal no sirds nodosies Dziesmusvētku tradīcijām! Kā arī tiem, kas uz Dziesmu un Deju svētkiem netika, svētku atmosfēru nebūs laiduši garām, jo šī nedēļa ir arī par Zvejnieksvētkiem jeb Jūras svētkiem! Svinēšana notiks gandrīz visā Latvijas piekrastē!

 

Tā kā šonedēļ viss norisināsies pārsvarā PAR un AP Dziesmu svētkiem un Jūras svētkiem, vēlamies akcentēt pasākumu, kas mūsuprāt, būtu jāizceļ!

Festivāls ”Rīgas Ritmi”

Mūzikas Festivāls ”Rīgas ritmi” ir plaši pazīstams ne tikai Eiropā, bet pat visā pasaulē! Festivālā katru gadu piedalās pasaulē zināmi un apbalvoti mākslinieki, kā arī jauni un vēl nedzirdēti mūzikas talanti! Tas ir viens no vadošajiem džeza, globālās un improvizācijas mūzikas festivāliem Baltijā!

Viesiem tiks piedāvāta iespaidīgi plaša programma – izmeklēta izlase mūzikas gardēžiem, uzstāsies kubiešu džeza jaunās zelta paaudzes pārstāve, dziedātāja un vijolniece Yilian Canizares ar ”Resilience Trio”, harismātiskās franču blūza dziedātājs, ģitārists un mutes harmoniku spēles meistars Charles Pasi, dāņu flamenko ģitārspēles virtuozs Jacob Gurevitsch un citi gan ārvalstu, gan pašmāju mākslinieki, bet centrālais notikums būs Maestro Raimonda Paula simfodžeza programmas ”Dziesmas bez vārdiem” pirmatskaņojums kopā ar kamerorķestri ”Sinfonietta Rīga”.

Biļetes sākot no 20 eur (vienai dienai)

5. jūnijs

 

Cirka izrāde uz ūdens “SPLASH” VALKA

No plkst. 18.00 – 20.00, Valkā, Raiņa ielā 28, gaidāms Cirks uz ūdens, kurā tevi sagaidīs žonglieri, ekvilibristi, akrobāti un gaisa vingrotāji, kuri aizraus pat skeptiskākos skatītājus! Būs iespēja baudīt arī tērpu transformācijas un ziepju burbuļu šovu!

 

Pūtēju orķestru koncerts “Laiks iet pāri” un zaļumballe

Sakarā ar Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem, notiek svētku tradīcijas 150 gades zīmē – tādēļ pūtēju orķestru lielkoncerts veidots kā ceļš no pūtēju orķestru tradīcijas aizsākumiem līdz mūsdienīgam skanējumam. Koncerts veidots kā latviešu tautas vīrišķības un pieaugšanas stāsts – no gana stabulītes, strēlnieka dziesmām un karavīra staltuma un dziļas emocionalitātes līdz brangai ballītei.Koncertā piedalās visi Latvijas pūtēju amatieru orķestri, solisti, tautas deju un laikmetīgās dejas dejotāji.

 

6.jūnijs

 

Koru liekoncerts ”Tīrums. Dziesmas ceļš”

Kopkora koncerts jaunajā Mežaparka Lielajā estrādē! Sidraba birzī, Rīgā kopā sadziedās vairāk nekā 14 000 dziedātāju. Visi varēs dungot līdzi melodijām, kas iekritušas sirdī jau daudzu gadu garumā, un ne tikai. Koncertā skanēs latviešu kormūzikas klasikas zelta fonds –  M. Brauna “Saule, pērkons, Daugava”, , J. Vītola “Gaismas pils”, R. Tigula, Ē. Ešenvalda, R. Paula, J. Lūsēna un citu autoru dziesmas, kā arī Z. Liepiņa dziesmas “Tīrums” un daudz citi!

 

Tautu diena “Raduma spēks”

No plkst. 12:00–20:00 visas dienas garumā Vērmanes dārzā un Esplanādē ikvienam būs iespēja dalīties ar saviem radumiem – uzskatu, ieradumu un darbību kopumu – tradīcijām, kas nodotas tālāk no paaudzes paaudzē un kas unikālas katrai tautai, izceļot tās īpašās kultūras mantojuma vienības, kas citām tautām nav raksturīgas vai pat zināmas, kā arī meklējot saikni ar latviešu folkloras un tradīcijas elementiem, kurus Latvijā dzīvojošās tautības asociē sev par vistuvākajiem. Svētku noskaņu papildinās gan vietējie, gan ārvalstu latviešu un ārzemju mākslinieciskie kolektīvi.

 

Kokle un Rikši un Danči Esplanādē

No plkst. 20.00 svētku kvartāls Esplanādē līdzās dizaina tirgum un dažādām svētku aktivitātēm uz divām skatuvēm piedāvās programmu visas nedēļas garumā.
Šī būs vieta, kur sanākt kopā, satikt sen neredzētus cilvēkus. Latgales jauniešu postfolkloras grupa “Rikši” nereti tiek dēvēta par vienu no enerģiskākajām muzikālajām apvienībām. Pieci Latgales jaunieši godā ceļ mūsu mantojumu – tautasdziesmu, un iekrāso to sev tuvā un mīļā skanējumā.
Tajā pat laikā uz divām skatuvēm norisināsies koncerts – divās daļās. 40 minūtes dziesmas un 40 minūtes dejas.
Pirmā daļa veltīta ansambļa dziedamajam repertuāram, kurā tiks ievilināti arī brīvprātīgie koristi, tādējādi, piešķirot koncertam neparedzamu vokālo balsu apjomu (informācija par uzsaukumu pieteikties ansambļa sociālo tīklu kontā).

7.jūnijs

 

Jūras svētku ieskaņa Liepājā 2023

Liepājas kanālā, no plkst. 19.00 līdz 20.00 varēs vērot iespaidīgu kuģu un laivu parādi. Tā būs interesanta ne vien kuģu cienītājiem, bet arī visai ģimenei – kuģi būs daudz un dažādi, un skats būs neaizmirstams!

 

Deju lieluzvedums “Mūžīgais dzinējs”

Saistībā ar Latvijas Dziesmu un Deju svētkiem, Latvijas novadi koši iemirdzēsies deju lieluzvedumā ”Mūžīgais dzinējs”. Lieluzvedums būs kā veltījums izziņas kārei un mūžīgās izaugsmes meklējumiem, dejās un stāstos atainojot dažādu laiku Latvijas apceļotāju pieredzēto, sajusto un secināto.

Latvijas novadu krāsas koši iemirdzēsies deju lieluzvedumā “Mūžīgais dzinējs”, kas iecerēts kā veltījums izziņas kārei un mūžīgās izaugsmes meklējumiem, dejās un stāstos atainojot dažādu laiku Latvijas apceļotāju pieredzēto, sajusto un secināto. Lieluzvedums notiks:
7. jūlijā no plkst. 12.00 līdz plkst. 14.30 Daugavas stadionā
7. jūlijā no plkst. 22.00 līdz plkst. 00.30 Daugavas stadionā
8. jūlijā no plkst. 22.00 līdz plkst. 00.30 Daugavas stadionā

 

8.jūnijs

 

Jūras svētki Liepājā 2023

Šogad Liepājā, Jūras svētkos, paredzēta plaša programma sākot no plkst. 11.00 līdz 23.00 vakarā. Programmā ietilpst arī piemiņas brīdis bojā gājušiem jūrniekiem un zvejniekiem. Vēlāk arī koncerti, radošās darbnīcas, vietējie Latvijas labumu tirgotāji, kā arī būs pieejama programma bērniem ar atrakcijām un radošajām darbnīcām!

 

Jūras svētki Rojā 2023

Jūras svētki Rojā šogad jau tiks svinēti 73.reizi. Paredzēta plaša izklaides programma gan lielajiem, gan mazajiem! Rojas pludmalē norisināsies koncerti, kuros uzstāsies iemīļotie pašmāju mūziķi – Intars Busulis, Ivo Fomins, Singapūras satīns, Galaktika, Ufo un citi. Būs iespēja piedalīties arī sportiskajās aktivitātēs, našķoties ar gardiem ēdieniem un dzērieniem, kā arī tiks vārīta tradicionālā zivju zupa. Paredzēta programma arī bērniem!

 

Jūras svētki Salacgrīvā 2023

Pasākumi notiks vairākās vietās: ostmalā, laukumā pie kultūras centra, kā arī Zvejnieku parka stadionā un estrādē. Jau no plkst. 9.30, laukumā pie kultūras centra darbosies svētku tirdziņš. Un sākot no plkst. 11.00 darbību sāks radošās darbnīcas un atrakcijas. Tikmēr ostmalā no plkst. 9.30 varēs vērot sacensības smaiļošanā. Zvejnieku parka stadionā no plkst. 10.00 sāksies basketbols, vēlāk arī pludmales volejbols. Vakarā ap plkst. 20.00 uz galvenās skatuves uzstāsies Normuns Rutulis, Andris Ērglis, vēlāk arī grupa ”Apvedceļš” un citi!

 

Jūras svētki Engurē 2023

Jūras svētki Engurē sāksies ar svētku gājienu un Neptūna sagaidīšanu. Visas dienas garumā svētku mazākajiem apmeklētājiem darbosies arī atrakcijas un karuseļi. Bērniem tiks organizēta putu ballīte Engures hokeja laukumā. Engures stadionā vakarā ap plkst. 19.00 paredzēta arī koncertprogramma kopā ar grupu ”Bermudu Divstūris”, ”Bet Bet” un ”A-Europa”! Jautrība garantēta!

 

Jūras svētki Lapmežciemā 2023

Svētku rīts sāksies ar amatnieku, bērnu un jauniešu pašizgatavoto lietu tirdziņu. No plkst. 11.00 būs iespēja piedalīties dažādās sporta aktivitātēs, kā skaitā ir pat mazuļu rāpošanas krosiņš un māmiņu ratiņskrējiens! Pēcpusdienā – putu ballīte, tradicionālās zvejnieku zābaka mešanas sacensības, gleznošanas meistarklases kopā ar mākslinieci Elitu Patmalnieci. Plkst. 17.00 – Neptūna sagaidīšana, savukārt vakarā paredzēta zaļumballe līdz rīta gaismai!

 

Jūras svētki Kolkā 2023

Dienas pirmajā daļā paredzēta jūras valdnieces sagaidīšana, pašmāju labumu tirdziņš, meistardarbnīcas, kā arī piepūšamās atrakcijas bērniem un izzinošas izstādes. Vakarā neliela koncertprogramma un jau pēc tam balle, kopā ar grupu ”Zuši” līdz pat rīta gaismai!

 

9.jūnijs

 

Jūras svētki “Jūra. Mīlestība. Spēle” 2023

Svētki norisināsies Ostas ielas promenādē – bagātīga notikumu programma, kura tiks atklāta ar Jūras svētku galveno viesi – Neptūnu un Velkoņu flotes parādi ostas akvatorijā. Visas dienas garumā svētku tirgus ar kūpinātu zivju smaržu, koncerti un saulrieta vērošana. Būs iespēja apmeklēt mākslinieku izstādes, sporta sacensības, baudīt priekšnesumus, mūziku un dejas, kā arī pašiem piedalīties radošos un interaktīvos pasākumos.

 

Dziesmu un deju svētku noslēguma koncerts “Kopā Augšup”

Plkst. 19.30 līdz plkst. 23.30 Mežaparka Lielajā estrādē, pieredzējušo virsdiriģentu un goda virsdiriģentu vadībā skanēs jauktie, sievu, vīru, senioru, bērnu un jaunieši kori, pūtēju orķestri un kokļu ansambļi. Koncertā kā vienā elpā izskanēs arī pašu koristu izvēlētās 15 iecienītākās kordziesmas, tajā iemirdzēsies latviešu kormūzikas dimanti plašā vēsturiskā spektrā – no Dziesmusvētku zelta fonda līdz mūsdienām, pirmatskaņojumus piedzīvojot L. Ritmanes un J. Jančevska jaundarbiem.

 

10.jūnijs

 

Jānis Lūsēns un Mārtiņš Brauns ceļo ar Saulrieta dziesmām.

Divi tautā iemīļotie latviešu komponisti pie klausītājiem dosies ar koncertu ”Saulrieta dziesmas” kopā ar diviem īpašajiem viesiem! 10. jūlijā koncerts sagaidāms Dikļu Neikenkalna dabas koncertzālē, bet tie, kuri neuzspēja, nekas nav zaudēts, jo muzicēšana turpināsies arī 11.jūlijā – Alūksnes Pilssalā! Abu koncertu sākums – no plkst. 21.00.

Sadziedāšanās nakts

Mežaparka Lielajā estrādē, Rīgā, plkst. 00.00 Dziesmu un deju svētku gan dalībnieki, gan skatītāji un svētku veidotāji radīs lielo kopkori un no sirds izdziedās iemīļotās dziesmas. Neaizmirstams brīdis, kuru aicinām piedzīvot ikvienu – sadziedāšanās nakti varēs baudīt gan tie, kas iegādājušies biļetes uz Noslēguma koncertu, gan tie skatītāji, kas vēlēsies apmeklēt tikai Sadziedāšanās nakti.

 

11.jūnijs

 

Senās Mūzikas festivāls 2023

Vasaras krāšņākais kultūras notikums Latvijā! Šogad norisināsies no 11.-15.jūlijam Rīgas Baznīcās un koncertzālēs, kā arī Rundāles pilī un Mežotnē. Krāšņi tērpu, autentiski viduslaiku un baroka instrumenti un arhitektūra, Latvijas un ārvalstu mākslinieki – festivālā tiks atdzīvināti Henrija Pērsela, Antonio Vivaldi, Johana Sebastiāna Baha un citu leģendāru baroka dižgaru meistardarbi.

 

Ceļotāju diena Rāznas Nacionālajā parkā

Uz pasākumu aicināti individuāli ceļotāji, ģimeņu ceļotāji un nelielu grupu ceļotāji, lai vedinātu iepazīt dabu, atklāt mazāk pazīstamas vietas un ieraudzīt sen zināmo citādām acīm. Būs iespēja izbaudīt izbraucienus ar buru laivu vai motorlaivu Rāznas ezerā, izmēģināt prasmes medus sviešanā vai māla kleķa ķieģeļu izgatavošanā, apmeklēt Andrupenes lauku sētu un Kaunatas kandžas muzeju. Būs pieejamas virvju troses kokos un gida pavadībā doties izbraucienā ar laivām. Visas dienas garumā būs pieejama ēdināšana.

 

Piemājas svētki un Alternatīvais vakars Cēsīs

No plkst. 10.30, Katrīnas ielas 7 pagalmā, notiks Piemājas svētki ”Radi”. Atpūtas diena iedalīta vairākās sadaļās – ”Mierīgs prāts”, ”Dziedināts ķermenis”, ”Piepildīta sirds” un ”Radošas rokas”. Meditācijas, gongu spēles, noskaņu koncerts, sakrālās ģeometrijas krāsošana un citas relaksētas aktivitātes dabā!