Andora, kas atrodas starp Franciju un Spāniju un ir ieskauta Pireneju kalnu sniegotajās virsotnēs, ir neliela, taču tā noteikti ir apmeklējuma vērta tiem, kas meklē augstas kvalitātes slēpošanas apvidus, pārgājienu iespējas un krāšņas ainavas. 

Galvaspilsētā Andorra la Vella ir plaša mākslas un ēdināšanas dzīve, kā arī lielākais SPA komplekss Eiropā. Lielāko daļu pārējās Andoras teritorijas veido gleznaini ciemati un pilsētiņas, kas izvietojušās iespaidīgu ainavu fonā. 

Arī arhitektūras cienītāji šajā lokācijā nejutīsies nevietā, jo šeit ir daudz viduslaiku un romānikas ēku, daudzas no tām atrodas uz iespaidīgām kalnu virsotnēm vai paslēptas kalnu ieliņu galos. Ideāli piemērotas apskatei brīvajā laikā, lai atklātu pēc iespējas vairāk apslēpto dārgakmeņu. Apskatīsim labākās vietas, ko apmeklēt Andorā!

Pas de la Casa

Pas de la Casa

Pas de la Casa ir viens no Andoras labākajiem slēpošanas kūrortiem, kas atrodas uz robežas ar Franciju, un tagad tajā ir 31 pacēlājs, kas ļauj apmeklētājiem nokļūt visos apvidos zem Pic d’Envalira kalna. 

Atšķirībā no dažiem citiem Andoras slēpošanas kūrortiem Pas de la Casa labāk kalpo vidēji pieredzējušiem vai pieredzējušiem slēpotājiem, jo apkārtējā apvidū ir vairākas sarkanās trases. 

Šajā kūrortā liela uzmanība tiek pievērsta arī nakts dzīvei, tāpēc Pas de la Casa ir iecienījuši jaunāki ceļotāji, kas meklē dzīvīgas vietas, kur atpūsties pēc garas slēpošanas dienas.

Centrs Termolúdic Caldea

Centrs Termolúdic Caldea

Kad apmeklēsiet Andorra la Vellu, jums nebūs nepieciešams daudz laika, lai atrastu Centre Termolúdic Caldea – no stikla veidotu augstu piramīdu, kas caururbj pilsētas panorāmu. 

Centrs ir ievērojams arī ar to, ka tas ir lielākais SPA komplekss visā Eiropā, un tā platība ir vairāk nekā 6000 kvadrātmetru, lai viesiem būtu pietiekami daudz vietas izbaudīt visu tā piedāvājumu. 

Šeit ir gan iekštelpu, gan āra lagūnas, kurās viesi var peldēties, kā arī saunas, burbuļvannas un dažādas iekšējās procedūras, kas nodrošina unikālu pieredzi ikvienam. Dažas no tām ietver mini ūdenskritumus, kas masē nogurušos muskuļus, marmora procedūru telpas, kurām esot ārstnieciskas īpašības, un romiešu stila vannas. SPA ūdens ir pilns ar minerālvielām un nāk no termālā avota, kas atrodas zem pilsētas.

La Casa de la Vall

La Casa de la Vall

La Casa de la Vall ir viens no populārākajiem apskates objektiem Andorā. Tā ir 1580. gadā celta ēka, kas tagad ir valdības mītne un izceļas ar greznu valsts ģerboni un citām vēsturiskām valsts bijušo valdnieku emblēmām.

Apmēram, 30 minūšu garajā ekskursijā gida pavadībā var apskatīt Uzņemšanas zāli ar 16. gadsimta sienu gleznojumiem un Padomes sēžu zāli. Šeit atradīsiet vēsturisko Septiņu atslēgu kabinetu, kurā katrai no septiņām valsts komūnām ir pa atslēgai. Tajā glabājas valsts arhīvi, tostarp dokumenti, kas datējami ar Kārļa Lielā laikiem.

La Cortinada un Sant Martí baznīca

La Cortinada un Sant Martí baznīca

La Cortinada ciemats ir viena no pievilcīgākajām mazajām kopienām Andorā. Ciematā, ko ieskauj pļavas un nelīdzeni kalni, atrodas skaista 12. gadsimta Sant Martí de la Cortinada baznīca. 

Vēlākie 17. un 18. gadsimta papildinājumi ietver uz vietas izgatavotas smalkas kaltas dzelzs margas, koši apgleznotu koka altārgleznu, daudzas smalkas, izsmalcinātas mēbeles un konfesiju.

Les Escaldes pilsēta

Andoras pilsētiņa Les Escaldes, kas atrodas tikai dažu minūšu brauciena attālumā no Andoras, savu nosaukumu ieguvusi no daudzajiem karstajiem avotiem, kas izvietoti ap to. Pilsētiņas ūdeņi ir pazīstami ar augstu sēra un slāpekļa saturu, un jau romiešu laikos tie bija zināmi ar savām ārstnieciskajām īpašībām.

Citas ievērojamas vietas ir Viladomat muzejs, kurā apskatāmi tēlnieka Josepa Viladomata darbi, un vecā cietokšņa Capilla Sant Rom drupas. Noteikti iekļaujiet savā maršrutā arī vēsturisko tiltu Pont dels Escalls, no kura paveras lielisks skats uz vecpilsētu.

Apmeklējuma vērts ir arī Thyssen muzejs – mākslas galerija, kuras centrā ir plaša privāta kolekcija, tostarp 19. un 20. gadsimta meistaru, piemēram, Monē, Matisa un Gogēna, darbi. Muzejs ir valsts jaunākais lielākais apskates objekts.

Vēl viens ar mākslu saistīts apskates objekts ir Centre d’Art d’Escaldes-Engordany. Šajā interesantajā galerijā, kas atrodas vēsturiskā kultūrvēsturiskā ēkā, ir izvietota iespaidīga skulptūru un mākslas darbu kolekcija.

Atpūtas ceļojums pa Andoras skaistajām pilsētām un tās majestātiskajiem skatiem var pavisam noteikti garīgi iedvesmot cilvēku. Šī vieta ir kļuvusi populāra tās apmeklētāju vidū, jo ir apveltīta ar eksotiskiem dabas skatiem un dažādām ļoti burvīgām vietām.