Bodrumas pussala ir neliela, bet tajā ir daudz – izsmalcināts ēdiens, luksusa viesnīcas un augsta kultūra, un tas viss atrodas apbrīnojamā vidē. Šī ir ekskluzīvākā Turcijas Rivjēras daļa, kur katru vasaru ar savām jahtām ierodas superbagātie un slavenības slēptos līčos glābjas no paparaci.

Taču Bodrumā jūs atradīsiet arī daudz Turcijas tradicionālās lauku dzīves, kā arī vīna ražošanas nozari, kas piedzīvo īstu renesansi. Šeit ir daudz augstas klases vietu, taču ir arī daudz izdevīgu piedāvājumu, sākot no ģimenes pārvaldītām pansijām un beidzot ar klusiem restorāniem, kur ēdiens ir neaizmirstams.

 

Zeki Muren mākslas muzejs

Zeki Murens bija īsta turku leģenda, kurš 20. gadsimta 50. gados sāka kā uzvalkā tērpies dziedātājs, bet vēlāk kļuva par spilgtu ikonu, kura mūzika vēl šodien skan visā Turcijā. Bodruma bija viņa mājvieta, un, kad viņš 1996. gadā nomira, Kultūras ministrija viņa māju pilsētas centrā pārvērta par muzeju. 

Apmeklējiet viņa tērpu kolekciju, uzziniet par viņa dzīvi un darbu, kā arī apskatiet māju, kas saglabājusies tieši tāda, kāda tā bija laikā, kad viņš šeit dzīvoja. Izstādē apskatāmi arī viņa iespaidīgie zīmējumi un gleznas.

 

Bodrumas pils

Pastaigas centrā gar promenādi ir Bodrumas pils. Nesen pēc plašas renovācijas atjaunotā UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā pils ir ne tikai skaista, bet arī vēsturiski iespaidīga.

Pazīstama arī kā Svētā Pētera pils, to 1402. gadā uzcēla Zobenbrāļu ordenis, kas pazīstams arī kā Svētā Jāņa bruņinieki. Viņiem bija bāze Rodā un pilis tādās stratēģiskās vietās kā Pafosā (Kipra) un Akko (Izraēla).

Tā kā Svētā Jāņa bruņinieku ordenis bija daudznacionāla organizācija, katram ordenim bija savs tornis ar savu stilu. Tā rezultātā pils kopējā strukturālajā skaistumā apmeklētāji var saskatīt šīs franču, itāļu un vācu ietekmes.

 

Bodrumas vecpilsēta

Šaurās ieliņas, kas atrodas pludmales, bazāra un jahtu ostas rajonā, ir Bodrumas interesantākā vieta. Šeit ieliņas ir izklātas ar vīnogulājiem apvītām balinātām mājiņām, kas Bodrumai piešķir īpašu jūras atmosfēru un šarmu, un ļauj tai izcelties starp citiem piekrastes tūrisma centriem.

Fotogrāfiem šie līkumainie celiņi ir visinteresantākā vieta, kur fotografēt Bodrumu, un šeit joprojām var iegūt patiesu priekšstatu par zvejnieku ciematu, kāds tas bija kādreiz.

Vislabākais veids, kā izpētīt šo pilsētu, ir vienkārši izstaigāt no krastmalas atdalītās šaurās ieliņas un doties bezmērķīgā klejojumā. Centrālajās ieliņās ir izkaisītas kafejnīcas un restorāni, kas ir lieliskas pieturas pastaigas laikā.

 

Bodrumas vēsturisko vējdzirnavu vieta

Uz kalna, kas atdala Bodrumas līci un Gümbet līci, atrodas nedaudzas Bodrumas vējdzirnavu paliekas. Pašas vējdzirnavas nav apmeklējuma vērtas, taču panorāmas skats, kas paveras gan uz Bodrumas, gan Gümbet līčiem, ir apmeklējuma cienīgs. Tāpat šī ir ļoti populāra vieta, kur vērot saulrietu.

Lai gan lielākā daļa cilvēku ierodas ar automašīnu, no Bodrumas ostas uz virsotni ir 2 kilometrus garš, mēreni lēzens kalns, kuru var pievarēt, ejot kājām. Tomēr ļoti jāuzmanās no karstuma, tāpēc pusdienlaika tveicē šo pārgājienu kājām neveiciet.

Labākais laiks pastaigām šeit ir agri no rīta, kad svaigais vējš to padara par patīkamu, nevis smagu nodarbi.

 

Bodrumas teātris

Bodrumas senais teātris, iespējams, ir neliels romiešu standartiem, taču tas ir pienācīgi restaurēts, un no tā augšējiem stāviem paveras lielisks skats uz Bodrumas līci.

Savos ziedu laikos, 4. gadsimtā, teātris varēja uzņemt 13 000 skatītāju. Ja esat šeit vasarā, teātris tiek izmantots Bodrumā notiekošajiem pasākumiem un koncertiem. Noskaidrojiet, vai, esot pilsētā, notiek kādi pasākumi, jo, apmeklējot teātra izrādi, jūs vislabāk uzzināsiet, kā teātris tika izmantots Halikarnasa laikā.

Turpat pāri ceļam no teātra var uzņemt ainaviskas fotogrāfijas ar skatu uz Bodrumas centru.

Bodruma, kas pazīstama ar vairāk nekā 300 saulainajām dienām un ik gadu piesaista 1,5 miljonus apmeklētāju, ir satriecoša piekrastes pilsēta Turcijas rietumu piekrastē, kas lutina ar tās piejūras kūrortiem, ar savu vēsturi un īpašu šarmu.