Cēsis ir skaista un sakopta viduslaiku pilsēta, kas atrodas Latvijas ziemeļaustrumos. Cēsis pirmo reizi minētas 1206. gadā. Pateicoties Gaujas tuvumam, šī nelielā pilsētiņa bija pazīstama tirdzniecības osta, un tā pat kļuva par daļu no Hanzas savienības. Cēsis, kas galvenokārt ir slavena ar savu skaisto pili, ir ļoti patīkama apskates vieta un atrodas nelielā attālumā no Rīgas. Iesakām tur pavadīt pāris dienas, lai izbaudītu fantastisko, relaksējošo atmosfēru un apmeklētu visu, ko pilsēta un tās krāšņā apkārtne var piedāvāt.

Cēsu pils

cēsu viduslaiku pils

Attēls: Cēsu TIC foto arhīvs

Cēsu pils ir slavenākais pilsētas apskates objekts un galvenais iemesls, kāpēc cilvēki apmeklē Cēsis, un tam ir ļoti labs iemesls! Pils ir neticami labi saglabājusies, no ārpuses uz to paveras skaists skats, un, ja veltīsiet laiku ekskursijai gida pavadībā, atklāsiet tās neticamo un interesanto vēsturi. Cēsu pils tika uzcelta 1214. gadā, un tolaik tā bija Livonijas Zobenbrāļu ordeņa bruņinieku rezidence. Pils krita 1577. gadā, kad to aplenca cara Ivana Briesmīgā krievu karaspēks, bet kā rezidenci to izmantoja līdz pat 17. gadsimta beigām. Pēc Lielā Ziemeļu kara to pameta, un 19. gadsimtā to beidzot pārvērta par valsts nozīmes pieminekli. Lai gan Cēsu pili var apskatīt patstāvīgi, iesakām doties ekskursijā gida pavadībā. Tā notiek pa telpām, kurās ir izveidotas dažādas darbnīcas, lai parādītu tradicionālos amatus no laikiem, kad pils uzplauka, kā arī dārzeņu un garšaugu dārzu, kas kādreiz kalpoja pilī dzīvojošajiem cilvēkiem.

Pils parks

cēsu pils parks

Attēls: Cēsu TIC foto arhīvs

Pils parku kā ģimenes atpūtas zonu izveidoja pils īpašnieks grāfs Kārlis fon Zīverss. Blakus esošās pilsdrupas un dīķa spoguļattēls radīja nepieciešamo romantisko noskaņu. Viņa dēls Emanuels Zīverss 1908. gadā parkā novietoja tēva bronzas tēlu, pieminot viņa sasniegumus karā ar Napoleonu un izveidojot šo parku. Pils parks kļuva brīvi pieejams apmeklētājiem un pilsētas iedzīvotājiem 1917. gada februārī. Kopš tā laika parkā notiek dziesmu svētki, teātra izrādes, koncerti un balles. Parks ir iecienīta vietējo iedzīvotāju un viesu atpūtas vieta. 

Cēsu Svētā Jāņa baznīca

cēsu svētā jāņa baznīca

Attēls: Cēsu TIC foto arhīvs

Svētā Jāņa baznīca ir otra ievērojamākā Cēsu arhitektūras celtne, viens no senākajiem viduslaiku pieminekļiem un viena no senākajām celtnēm valstī. Baznīcas slieksnis atrodas tieši 100 m virs jūras līmeņa. Tā celta 13. gadsimta sākumā, un tās ērģeles ir vienas no lielākajām Latvijā un sestās pēc lieluma valstī. Mūsdienās tā ir dievnama dievkalpojumu vieta, kā arī kalpo kā koru un ērģelnieku koncertu vieta un tajā tiek rīkoti festivāli. Baznīcā darbojas evaņģēliski luteriskā draudze. Apmeklētāji var uzkāpt baznīcas tornī un baudīt brīnišķīgu skatu uz vecpilsētu. Ir iespējams arī pasūtīt ekskursiju gida pavadībā.

Uzvaras piemineklis

uzvaras piemineklis

Attēls: Cēsu TIC foto arhīvs

Uzvaras piemineklis tika uzstādīts par godu latviešu un igauņu karavīriem, kas krita cīņās par Latvijas brīvību. Pieminekļa sākotnējā versija tika atklāta 1924. gadā kā viens no pirmajiem pieminekļiem Latvijas brīvības cīņās kritušajiem. 1952. gadā Uzvaras pieminekli nojauca un tā vietā uzstādīja Ļeņina pieminekli. 1990. gadā Ļeņina statuja tika demontēta, un 1998. gadā Uzvaras piemineklis atgriezās savā agrākajā vietā. Tā pamatideja – cīņas liesmās uzlec brīvības saule. Uz obeliska pamatnes ir izcelts uzraksts – “No zobena uzlēca saule”. Zelta bumba pieminekļa virsotnē simbolizē Latvijas brīvības sauli. Netālu Pils pagalmā var apskatīt demontēto Ļeņina statuju, kas guļ kastē.

Koncertzāle Cēsis

Koncertzāle tika izveidota, restaurējot veco Cēsu Sabiedrisko ēku un papildinot to ar mūsdienīgām arhitektūras formām. Jaunajā koncertzālē, kas tika atklāta 2014. gadā, vēsturiskie elementi harmoniski sadzīvo ar mūsdienīgajiem. Cēsu koncertzāles telpās ir akustiskā koncertzāle ar 800 vietām, kā arī kamerzāle, ērģeļzāle, kino zāle un pat izstāžu zāle. Ēkā atrodas arī Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas skolas mācību klases. Koncertzāle cieši sadarbojas ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Liepājas Simfonisko orķestri, Latvijas Nacionālo operu un Latvijas Valsts akadēmisko kori. Tāpēc jūs esat aicināti apmeklēt kādu koncertu pēc jūsu izvēles!

Cēsīm nav vajadzīga liela reklāma! Šo vēsturisko pilsētu apmeklē arī daudz starptautisku tūristu. Mūsdienu Cēsis ir kultūras centrs, kur pagātne ir pamats mūsdienu jaunradei.