Ēģipte ir viena no senākajām civilizācijām pasaulē. Tā aizsākās 5500 gadu pirms mūsu ēras, un to savulaik pārvaldīja mistiskie faraoni. Šis ir galamērķis, kas pilns ar žilbinošiem tempļiem un kapenēm, kas pārsteidz ikvienu, kurš to apmeklē.

Tomēr ne viss ir tikai vēsturiski dārgumi un tūrisma objekti. Ēģiptē ir plašas tuksneša teritorijas, Sarkanajā jūrā ir pasaules klases koraļļu rifi un vraki, kas paredzēti nirējiem, kā arī kruīza braucieni pa slaveno Nīlas upi – Ēģiptē ir daudz ko darīt visiem ceļotāju tipiem.

Pludmales mīļotāji dodas uz Sinaja salu vai Sarkanās jūras piekrasti, lai sauļotos, savukārt arheoloģijas cienītāji varēs doties uz Luksoru.

Ēģiptē ir tik daudz ko redzēt un darīt, ka tā piedāvā apmeklētājiem iespēju izveidot maršrutus, kas apvieno kultūru, piedzīvojumus un atpūtu vienā ceļojumā.

Gizas piramīdas

Gīzas piramīdas ir pēdējais no septiņiem senās pasaules brīnumiem, kas saglabājies līdz mūsdienām, un tās ir viens no pasaulē atpazīstamākajiem pieminekļiem.

Ēģiptē un pasaulē ir senākas celtnes par Lielo Gīzas piramīdu, taču nav nevienas tik senas, lielas un joprojām teicamā stāvoklī esošas celtnes. Tieši šis pēdējais aspekts ir visiespaidīgākais – neskatoties uz to, ka Lielā Gīzas piramīda ir gandrīz 4500 gadu veca, tā ir gandrīz nevainojamā stāvoklī – tas liecina par Hemiunu, šīs neticamās būves arhitekta, celtniecības pieredzi.

Tik daudz ceļojumu sākas mūsu iztēlē, un realitāte ne vienmēr atbilst mūsu dzīvajai iztēlei. Iespējams, ka pat vislabākajām fotogrāfijām un videomateriāliem nav iespējams pilnībā atainot sajūtu, kāda ir, stāvot Gīzas piramīdu kompleksā.

Apmeklētājus vienmēr pārsteidz Lielās Gīzas piramīdas iespaidīgais mērogs. Lai gan daži pieminekļi un apskates objekti var pievilt tūristus, kad viņi beidzot tos ierauga klātienē, lielākā daļa ir vienisprātis, ka Lielā piramīda nemaz nav pārvērtēta.

Luksoras tempļi un kapenes

Luksora, kas atrodas Nīlas ielejā Augšigiptes daļā, ir būtiska jebkura Ēģiptes maršruta sastāvdaļa. Tā ir pazīstama kā pasaules lielākais brīvdabas muzejs, tajā atrodas daudzi no valsts pārsteidzošākajiem pieminekļiem, un tā ir sākumpunkts lielākajai daļai kruīzu pa upi.

No modernās Luksoras pilsētas tikai 10 minūšu brauciena attālumā ar kuģīti pāri upei var nokļūt Rietumkrastā, kur atrodas daži no Ēģiptes viscienījamākajiem pieminekļiem.

Iespējams, slavenākais no tiem ir Ķēniņu ieleja – sena apbedījumu vieta, kur 500 gadu laikā tika uzceltas 62 nepabeigtas Jaunās karalistes faraonu un dižciltīgo kapenes. No tām 15 ir atvērtas apmeklētājiem, un no ārpuses tās izskatās pieticīgas, taču to interjeri ir krāšņi – sarežģīti apgleznoti, izmantojot spilgtus dabiskus pigmentus, kas konservēti ar bišu vasku un olu baltumu. Lai pamatīgi izpētītu kompleksu, ir nepieciešamas aptuveni trīs stundas, jo tur ir patiesi daudz relikviju.

Kruīzs pa Nīlu

Ēģipti raksturo Nīla. Daudziem apmeklētājiem vairāku dienu kruīzs pa šo slaveno ūdensceļu, kas kļuva par faraonu ēras sākumu, ir galvenais ceļojuma uz Ēģipti notikums.

Kruīzs pa Nīlu ir arī visērtākais veids, kā apskatīt tempļus, kas izvietoti upes krastos maršrutā starp Luksoru un Asuānu, turklāt saullēkts un saulriets virs upes krastiem, kas apauguši ar dateļu palmām un ko ieskauj smilšu kāpas, ir viens no mierīgākajiem Ēģiptes skatiem.

Divi slaveni apskates objekti Nīlas kruīza laikā ir Kom Ombo templis un Edfu Hora templis, pie kura apstājas visi lielie kruīza kuģi.

Sarkanajā jūra

Safagas pludmales ir vienas no skaistākajām Ēģiptē. Sarkanā jūra ir pazīstama ar kristāldzidrajiem ūdeņiem un satriecošajiem koraļļu rifiem, tāpēc tā ir populāra vieta snorkelēšanai un niršanai.

Zem Sarkanās jūras ūdens virsmas ir vēl viena tikpat aizraujoša pasaule kā sauszemes tempļi un kapenes. Sarkanās jūras koraļļu rifi nirēju vidū ir slaveni gan ar saviem mīkstajiem koraļļiem, gan milzīgo jūras dzīvi, sākot ar krāsainajām rifu zivīm un beidzot ar haizivīm, delfīniem un bruņurupučiem.

Sarkanā jūra ir ne tikai zivju un koraļļu, bet arī ievērojams vraku niršanas galamērķis. Slavenākais vraks ir Thistlegorm – britu Otrā pasaules kara kravas kuģis, kas bija ceļā uz sabiedroto karaspēka apgādāšanu, kad 1941. gadā to bombardēja vācieši.

Mūsdienās nirēji šo vietu uzskata par vienu no piecām labākajām vraku niršanas vietām pasaulē, jo tajā ir milzīga automašīnu, motociklu un Otrā pasaules kara piemiņas priekšmetu krava, ko var apskatīt gan jūras gultnē ap vraku, gan pašā kuģī.

Melnbaltie tuksneši

Ēģiptes Melnbaltie tuksneši ir burtiski melnbalti. Šīs melnbaltās ainavas ir kā no zinātniskās fantastikas filmas, taču sirreālā ainava ir dabiskas ģeoloģijas rezultāts.

Baltajā tuksnesī unikāli veidotie kaļķakmens iežu veidojumi rada sniega ainavas ilūziju, savukārt Melnajā tuksnesī uz spilgti oranžām smiltīm ir izkaisīti mazi melni vulkāna akmeņi.

Jebkuras no šīm tuksneša teritorijām apmeklējums ir lieliski piemērots zvaigžņu vērošanai kempingā – tas ir lielisks glābiņš ikvienam, kurš ir pārguris no tempļiem un lielpilsētu satiksmes. Baltais tuksnesis un Melnais tuksnesis atrodas uz dienvidiem no Baharijas oāzes Ēģiptes Rietumu tuksnesī, uz kuru var nokļūt ar autobusu no Kairas.

Ēģipte ar savu augsto kultūru un daudzveidīgo mantojumu piedāvā ceļotājiem bagātīgu pieredzi.