Visi zinām, ka ceļošana ir bijusi teju neiespējama vai ļoti sarežģīta. Tagad pamazām atgriežoties ierastajā dzīves ritmā, varam baudīt kaimiņvalstu dabu un atpūtas iespējas. Braucam uz Igauniju!

Šajā rakstā esam apkopojuši 5 “must have” apskates vietas Igaunijā, kur katram iesakām aizbraukt un piedzīvot pavisam jaunas sajūtas. 

Siluri klints

Pangas stāvkrasts ir Rietumigaunijas un salu augstākais pamatiežu atsegums. Siluri klints ir plaša krauja, kas sākas no Gotlandes salas Zviedrijā, vijās caur Baltijas jūru, un paceļas virs zemes virsmas Sāremā rietumu piekrastē. Stāvkrasta augstākais punkts sasniedz 21,3 m, un tas stiepjas 2,5 km garumā. Pangas stāvkrasts slienas kā atsegts kaļķakmens mūris tieši no pludmales. Visaugstākajā vietā atrodas sena upurēšanas vieta, kur senos laikos nesti upuri jūrai.

Skats no klints augšas ir patiešām iespaidīgs un tam ir viegli piekļūt ar automašīnu. Atrodoties Pangas stāvkrastā sajūta mulsina, jo vieta neatgādina Latviju. 

Apciemotājiem ir iespēja rīkot klints zonā piknikus, baudīt saulrietus un šūpoties ciema šūpolēs. Nodrošināta piekļuve ar ratiņkrēsliem, kā arī atpūtas vieta ir piemērota bērniem. 

Rummu karjers

Rummu piedzīvojumu centrs atrodas Rummu ezera maģiskajā krastā. Šis ezers tiek saukts arī par “gaiši zilu lagūnu”. Centrā tiek piedāvātas dažādas ūdens aktivitātes, tostarp niršana un snorkelēšana gar zemūdens Rummu cietuma nogrimušajām drupām, kā arī atrakcijas ar paddleboard un ūdensmotocikliem, kas ir unikāla ūdens atrakcija Igaunijai. Tas viss atrodas tikai 45 minūšu brauciena attālumā no Tallinas!

Rummu karjera gaiši zilā lagūna un blakus esošais oša kalns ir unikāla kombinācija un brīnišķīgs galamērķis dienas ceļojumam.

Kaļķakmens un marmora ieguve Rummu karjerā sākās jau 1938. gadā, un par darbu tika izmantoti Murru cietuma ieslodzītie. Vienā brīdī darbs beidzās, tika apturēta ūdens novadīšana, un karjers applūda. Rūpniecības ēkas, aprīkojums un koki bija iegremdēti.

Šobrīd ir iespējams arī piedalīties ekskursijā pa Rummu cietumu (agrāk Murru) gida pavadībā un izpētīt vietu. 

Ziemā, kad dzidrā ūdenstilpe ir aizsalusi, uz ledus ir iespējams slidot un apskatīt visas ēkas pavisam tuvu. 

Keilas ūdenskritums

Keila ūdenskritums atrodas pie Keilas upes Harju apriņķī, Keilas pagastā, Keila-Joa mazpilsētā.

Pilns 6 metrus augsts un desmitiem metru plats Keilas ūdenskritums ir trešais lielākais ūdenskritums Igaunijā (pēc Narvas un Jēgalas ūdenskritumiem). 

Pie Keila ūdenskrituma ir atjaunota hidroelektrostacija, un tuvumā atrodas viena no grandiozākajām atjaunotajām muižas ēkām Igaunijā, kuru iedvesmojis neogotikas stils. 

Ūdenskritums ir superīga vieta, kur aizbraukt, tā kā mums Latvijā šādas opcijas kaut ko tādu apciemot nav. 

Rotermanni kvartāls Tallinā

Rotermanni kvartāls atrodas Tallinas centrā, vecpilsētā, starp ostu un Viru laukumu. Tas ietver jaunas funkcijas ieguvušās vecās rūpnieciskās ēkas un mūsdienīgu arhitektūru. Lieliski piemērota vieta ātru darījuma pusdienu ieturēšanai vai nesteidzīgai un patīkamai bagātīgu vakariņu baudīšanai. Sev piemērotu restorānu atradīs ikviens, tā kā restorānu klāsts ir plašs un dažādiem budžetiem piemērots.  

Vasaras sezonā kvartālā ir atvērtas āra terases, skan mūzika un mīt dzīvība. Kvartāla teritorijā ir daudz jauniešu un atmosfēra ir tiešām jautra.

  1. gs. strauju attīstību pieredzējušajā rūpniecības rajonā sev vietu bija atradis tirdzniecības centrs, spirta, makaronu un maizes fabrikas, mēbeļu ražotne, miltu un grūbu dzirnavas, tvaika kokzāģētava un sāls noliktava, kas ir viena no savdabīgākajām Igaunijas celtnēm, kas saglabājusies līdz šodienai. 1908. gadā pēc baltvācu inženiera Ernesta Bousteda (Ernst Bousted) projekta celtajā Rotermanni sāls noliktavas ēkā šobrīd darbojas Igaunijas Arhitektūras muzejs.

Rotermanni kvartālā ir vairākas ēstuves, veikali un kino Coca Cola Plaza.

Meža skaņu megafoni Veru apriņķī

Vēlaties klausīties meža skaņas vai baudīt viens otra kompāniju klusākā gaisotnē, nekā ikdienā? Nāciet un apciemojiet Veru apriņķi, kur atradīsiet meža skaņu megafonus – trīs milzīgus gaiša koka ruporus jeb Ruup, kuru diametrs ir trīs metri.

Ruup aicina klausīties meža skaņas un ceļotājiem piedāvā iespēju atpūtināt gan kājas, gan muguru, gan arī atsvaidzināt domas. Tur jūs varat sēdēt, gulēt, domāt, klausīties. Jūs varat izvēlēties mazu vai lielu redzeslauku – atkarīgs no tā, kādā virzienā no Ruup virzīsiet savu skatienu.

Kad esat apskatījuši megafonus, varat doties pastaigā caur RMK Pähni meža taku. 

Taka ir 3 km gara un tai sākums un beigas ir pie Pähni Dabas centra. Veicot pastaigu, varēsiet apskatīt 15 interesantus punktus, kas iepazīstina ar dažādiem meža tipiem, koku sugām, kultūras mantojuma vietām un dzīvnieku darbības pēdām. 

Dabas objekts ir paredzēts arī ugunskura ierīkošanai un pajumtei.