Pasaku burvība, tradicionālā virtuve un neparastas vietas, debesu skaistums un ainavas padara Kapadokiju iecienītu ceļotāju no visas pasaules vidū. Savulaik bijusi Romas impērijas province, Kapadokija ir patiešām neticama vieta, ko šķērso ielejas un ko rotā dramatiski klinšu veidojumi. 

No apbrīnu raisošas pazemes pilsētas līdz elpu aizraujošiem panorāmas skatiem – šī pilsēta piedāvā ne mazāk kā maģisku pieredzi. Lai atklātu šīs Turcijas skaistules patieso burvību, papildiniet savu ceļojumu vēlmju sarakstu ar šīm labākajām vietām, ko apmeklēt Kapadokijā, lai bagātinātu savu kopējo pieredzi.

 

Goremes brīvdabas muzejs

 

Goremes brīvdabas muzejs tiek uzskatīts par vienu no labākajām vietām, ko apmeklēt Kapadokijā. Šis muzejs atgādina plašu klostera kompleksu, kas sastāv no blakus izvietotiem klosteriem, katram no tiem ir sava baznīca. Arī Goremes Brīvdabas muzejs kopš 1984. gada ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, un tas bija viens no pirmajiem diviem UNESCO objektiem Turcijā.

 

Kaymakli pazemes pilsēta

 

Viena no lielākajām un vislabāk saglabātajām pazemes pilsētām šajā reģionā ir Kaymakli pazemes pilsēta, ko, domājams, izveidojuši pirmie kristieši kā patvērumu, lai paslēptos no vajāšanām. 

Kaymakli pazemes pilsētā ir izrakta sarežģīta tuneļu, kameru un galeriju sistēma. Pilsētā ir astoņi stāvi, taču tikai četri no tiem šodien ir pieejami plašākai sabiedrībai. Pazemes pilsēta var uzņemt līdz 3000 cilvēku, un tās dziļums pārsniedz 85 metrus. Izpētot Kaymakli, jūs sastapsieties ar zemām, līkumainām ejām, stāvām kāpnēm un telpām, kas izmantotas visdažādākajos veidos.

Redzamas arī ūdens akas, noliktavas telpas un ventilācijas šahtas. Dažas no telpām, tostarp baznīca, staļļi un virtuves, tika izmantotas kā sabiedriskās pulcēšanās vietas. Apbedīšanas kameras, kas tika izmantotas mirušo apbedīšanai pilsētas mūru iekšpusē, ir vēl viena lieta, ko jūs redzēsiet.

Masīvā apļveida akmens ieeja, kas tika izmantota, lai aizsargātu pilsētu no iebrucējiem, ir viens no nozīmīgiem Kaymakli pazemes pilsētas simboliem. Durvis varēja atvērt tikai no iekšpuses, un tiek runāts, ka tās sver vairāk nekā tūkstoti kilogramu. 

Vēl viens ievērības cienīgs aspekts ir gaisa kondicionēšanas sistēma, kas joprojām ir funkcionējoša un, kā apgalvo, tika izmantota, lai kontrolētu pilsētas temperatūru un mitrumu.

 

Kapadokijas ielejas 

 

Daudziem apmeklētājiem izbrauciens ar gaisa balonu agri no rīta Kapadokijā ir viens no Turcijas spilgtākajiem notikumiem.

Vasaras sezonā uzreiz pēc saullēkta debesīs paceļas vairāk nekā 100 gaisa balonu, kas pasažieriem sniedz skatu no putna lidojuma augstuma uz centrālo ieleju teritoriju un tās klinšu veidojumiem.

Gaisa baloni lido katru dienu visa gada garumā, ja vien tie netiek atcelti nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ. Lidojums ar gaisa balonu ilgst aptuveni vienu stundu (luksusa paketes ilgst aptuveni 90 minūtes). Visās ekskursijās ir iekļauta savākšana un nogādāšana no viesnīcas, un parasti tajās ir iekļautas arī brokastis bufetes veidā.

 

Uchisar pils

 

Šī pils atrodas visaugstākajā Kapadokijas punktā. Pateicoties tās atrašanās vietai, no kuras paveras skats uz apkārtni, Uchisar pils vienmēr ir bijusi galvenais Kapadokijas reģiona aizsardzības punkts. Lai gan tagad pils ir tukša un uzkāpt tās augšdaļā ir diezgan grūti, gandarījums noteikti ir pūļu vērts.

 

Sarkanā un Rožu ielejas

 

Kapadokijas skaistākās ielejas, kas mijas viena ar otru, atrodas starp Goremes un Čavusinas ciematiem. Vulkāna eksplozijas un tūkstošiem gadu ilgas vēja un ūdens erozijas rezultātā veidojušās viļņotas klinšu sienas, kas izkliedētas pa apvidu pasteļrozā, dzeltenā un oranžā krāsā.

Starp klintīm ir sulīgi augļu dārzi un dārzeņu lauki, kurus joprojām kopj vietējie zemnieki, bet klintīs iekaltas paslēptas baznīcas un no Bizantijas laikmeta saglabājušās nocietinājumu slēptuves.

Visa slava tiek veltīta lidojumiem ar gaisa balonu virs ielejām, taču Kapadokijā ir arī daudz citu aktivitāšu, kas palīdzēs jums iegūt labākos ieleju skatus. Šeit ir desmitiem pārgājienu taku, tāpēc tā ir lieliska iespēja paķert savus pārgājienu apavus un doties piedzīvojumā. Pārgājieni var ilgt no pāris stundām līdz pat visas dienas pārgājieniem.

Ļoti populāras ir arī izjādes ar zirgiem pa ieleju. Lielākā daļa izbraucienu ir vairāk piemēroti vidēji pieredzējušiem jātniekiem nekā iesācējiem, jo apvidus ir akmeņains.

Kapadokijā atrodas brīnumaini veidojumi un civilizācijas, ko neredzēsiet nekur citur pasaulē. Jūs būsiet pārsteigti, dzirdot mītus dažādās valodās, un katrā Kapadokijas punktā jūs ceļosiet starp dažādiem laikmetiem. Līdzās slavenajiem pasaku skursteņiem, kas jūs aizraus, jūs redzēsiet pazemes pilsētas, pilis un ielejas.