Pilsēta Latgales sirdī aicina izbaudīt slaveno latgaliešu viesmīlību, dzirdēt latgaliešu valodu un iepazīt daudzveidīgo kultūras un atpūtas piedāvājumu Rēzeknes pilsētā!

GORS

gors rēzekne

Latgales vēstniecība GORS ir pirmā Latvijā uzbūvētā pilnīgi jaunā akustiskā koncertzāle, viena no nozīmīgākajām 2013. gada kultūras būvēm Latvijā. Tās arhitekti ir Uldis Balodis un Daiga Bikše.

Pasaules klases akustika divās akustiskajās koncertzālēs, lieliska pasākumu programma, vieta koncertiem, izstādēm, kino, semināriem un citiem pasākumiem, kuru kvalitāti jau novērtējuši slaveni Latvijas un pasaules mākslinieki. GORS apmeklētāji var baudīt plašu dažādu pasākumu programmu, kā arī iepazīt koncertzāli un tās iespējas ekskursijas laikā, apmeklējot mākslinieku istabu, Lielās koncertzāles aizkulises un jumta terasi. Baudiet pasakainas pusdienas vai vakariņas kafejnīcā “Zīds”, baudot skaistu skatu uz pilsētu.

Rēzeknes pilskalns

rezeknes pilskalns

Viduslaiku pilsdrupas ir pilsētas senākais vēstures piemineklis. No 9. līdz 12. gadsimtam kalnā upes krastā atradās seno latgaļu nocietināta apmetne, bet 13. gadsimta beigās tur uzcēla Livonijas ordeņa pili.

Pils atradās stratēģiski svarīgā vietā, tāpēc to vēlējās ieņemt krievi, lietuvieši un poļi, un poļu-zviedru kara laikā (1656-1660) tā tika pilnībā izpostīta un vairs nav atjaunota. Līdz mūsdienām pils pilskalnā saglabājušies tikai pils nocietinājumu fragmenti.

Pils kalna pakājē atrodas princeses Rozes skulptūra, ko vietējie podnieki veidojuši no māla noslēpumaina sievietes tēla formā kā simbolu, kas iemieso gan leģendu par princesi, gan Latgales keramikas tradīciju spēku.

Zeimuļs

Radošais centrs Zeimuļs, kas tika atklāts 2012. gada 1. septembrī, organizē interesantas un neformālās izglītības aktivitātes bērniem un jauniešiem. Zeimuļs ir vieta, kur satiekas jauni, aktīvi un radoši pilsētas potenciāli.

Mācību gada laikā centrā darbojas vairāk nekā 80 pulciņu. Ēkas arhitekte Rasa Kalniņa projektēšanā izmantojusi latvju simboliku, un ēkas galvenie materiāli ir betons, metāls, stikls un koks. Ēkā ir 5 stāvi, tās kopējā platība ir 4490 m2. Celtne ir īpaša ar drosmīgu, neparastu arhitektonisko risinājumu, ar slīpiem torņiem un jumtiem, kas klāti ar zālienu. Šādam segumam ir vairākas priekšrocības, tas ir ne tikai estētiski pievilcīgs pēc izskata, bet arī samazina siltuma zudumus un enerģijas patēriņu aukstajos ziemas mēnešos, samazina arī siltuma slodzi un lietus ūdens plūsmu, filtrē piesārņojumu pēc lietus, izolē skaņu. Vizuāli ēkas torņi atgādina divus zīmuļus, kurus rotā latviešu zīmes un raksti. Naktī ēka iegūst īpaši maģisku izskatu, pateicoties daudzkrāsainajam apgaismojumam.

Teirumnīku purva taka

Teirumnieku purvs ir starptautiskas nozīmes aizsargājama teritorija. Purvs un tā apkārtne ir daļa no Lubānas mitrāju kompleksa. Taka ved pa koka laipām, kuru kopējais garums ir 800 metri. Purva apskatei izveidotais gājēju ceļš ved gar gleznaino Teirumnieku ezeru un tā krastu. Takas sākumā ir ierīkota ugunskura vieta, bet galā atrodas atpūtas vieta ar soliņiem.

Rēzeknes Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrāle

Jēzus Sirds Romas katoļu katedrāle

Sarkano ķieģeļu katedrāle ar diviem torņiem tika uzcelta pēc Rīgas inženiera F. Viganovska projekta 1888. gadā un iesvētīta 1904. gadā. Baznīcas interjerā ir pieci krāšņi ozolkoka altāri, ko rotā Jaunavas Marijas, Sv.Terēzes un citu svēto skulptūras – galvenais altāris ir veltīts Jēzus Sirdij. Katedrālē ir trīs feretroni, kas saglabājušies no 18. gadsimta. Viens no tiem veidots baroka stilā, bet vēl divi – neorokoko stilā. 

  1. gadsimta skarbie vēstures notikumi ir saudzējuši katedrāli, atstājot to bez smagiem bojājumiem, pieprasot tikai nelielus remontus un vēlākus papildinājumus, kā, piemēram, galvenā altāra vitrāžas, kurās attēloti pirmie Livonijas bīskapi. Kopš 1995. gada tā ir Rēzeknes-Aglonas diecēzes centrs.

Rēzekne var lepoties ar sasniegumiem mašīnbūves un kokapstrādes nozarē. Pilsēta ir svarīgs dzelzceļa un autotransporta mezgls – tā ir vārti starp austrumiem un rietumiem.

Šodien Rēzekne ir Latgales kultūras un izglītības centrs. Tā ir daudznacionāla pilsēta, ko raksturo dažādu tautību iedzīvotāju draudzīga sadzīvošana. Rēzeknes nepārspējamais šarms slēpjas sinerģijā starp tās cienījamo senatni un progresīvo mūsdienīgumu.