Talsi ir neliela Latvijas pilsētiņa, kuru var viegli apskatīt vienas dienas laikā. Tā kā Talsi ir maza pilsēta, ir arī mazāk naktsmītņu iespēju, taču tas neattur cilvēkus apstāties un uz brīdi atvilkt elpu šajā pilsētā. 

Talsu muzejs

Uz viena no deviņiem Talsu kalniem – Tiguļu kalna – atrodas Talsu novada muzeja ēka. Muzejs ir nozīmīgs kultūras un izglītības centrs ar dažādām izstādēm, ekspozīcijām un izglītības programmām. Ēka celta 19. gs. beigās neoklasicisma stilā, un to ieskauj dendroloģiskais parks, kurā var apskatīt aptuveni 250 koku.

Laumu dabas parks

Laumu dabas parks ir privāti veidots parks Talsu novadā ar vairākām īpašām dabas izziņas takām. Aktīvai atpūtai – velosipēdu un sporta inventāra noma, makšķerēšana un citas aktivitātes.

Tie, kas izvēlēsies Bišu taku, zinoša gida vadībā varēs iejusties bišu un seno biškopju lomā, iepazīt bišu valstības noslēpumus. Putnu ceļš sniedz ieskatu aizraujošajā putnu pasaulē, putnu izcelsmes vēsturē, dod iespēju aplūkot putnu spalvas, spārnu uzbūvi, ligzdošanas vietu un ligzdu daudzveidību, putnu olu, knābju un kāju daudzveidību.

Augu mīļotāji var izvēlēties Augu taku un vērot aptuveni 40 sugu īveņu, dažādu formu kadiķu un citu mūžzaļo koku sugas. Šeit zied dažādi vīteņaugi un dekoratīvie krūmi, bet 12 dažādu sugu ūdensrozes sagādās prieku nesteidzīgam vērotājam. Dabas mieru un klusumu, kā arī vēja nedarbus var vērot 2,3 km garajā Meža takā, kurā redzamas dažādas koku sugas, sūnas, skudras un bebri. Ziemā parkā ir iespēja doties distanču slēpošanā.

Talsu ezera promenāde

Talsu ezera promenāde atrodas Talsu vecpilsētā. Ap Talsu ezeru, ko rotā gleznaina strūklaka, ved koka laipa. No tās paveras brīnišķīgs skats uz pilsētas slavenāko ainavu, var pastaigāties apkārt ezeram, baudīt mākslu, iepazīt vēsturi un garšīgi paēst.

Vilkmuižas kalns un ezers

Kas zina, vai ezers ir nosaukts kalna vārdā vai otrādi. Skaidrs ir tikai tas, ka līdz 19. gadsimta vidum ezera austrumu pusē atradās baronu fon Firku dzimtas muiža Vilkmuiža, bet pretējā pusē – Talsu kroņa muiža.

Vilkmuižas ezers ir tikai 1 kilometru garš, 200 metrus plats, 3-5 metrus dziļš, un tas ir ievērojams kuršu senlietu glabātājs. Tas ir zināms daudziem arheologiem ārpus Latvijas. Ezers 11.-14. gadsimtā bija seno kuršu apbedījumu vieta. Ezera austrumu pusē atradās kulta vieta kremācijai. Mirušos kremēja kopā ar ieročiem, darbarīkiem un rotaslietām, un mirstīgās atliekas nogremdēja ezerā.

Pirmās senlietas ezerā atrada kāds Talsu iedzīvotājs 1928. gada ziemā. Ar grābekli meklējot ezera dibenā pazaudēto karotīti, viņš katru reizi, kad iegremdēja ezerā grābekli, atrada kādu bronzas vai dzelzs priekšmetu. 1934. gada vasarā E. Šturma vadībā tika veikti pirmie arheoloģiskie pētījumi un atrasti vairāk nekā 1000 artefaktu. 1936. gadā pētījumus turpināja arheologs H. Riekstiņš, un tika atrasti 1810 artefakti, tostarp bronzas aproces, brošas, kaklarotas, dzelzs ieroči, zirglietas un zirglietas. Ar tiem var iepazīties Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā Rīgā.

Talsu novada muzejā apskatāmi vairāk nekā 600 artefakti no 1953. gada arheoloģiskajiem pētījumiem.

Talsu pilskalns

Talsu Pilskalns ir visa sākums un pilsētas dvēsele. Tas paceļas 32 metrus virs Talsu ezera līmeņa. Leģenda vēsta, ka kādam tēvam bijuši trīs dēli – Talsis, Telsis un Tāsis. Visi trīs devušies meklēt laimi. Talsis šeit atradis savu, uzcēlis pili, apstrādājis laukus un iemīlējies sievietē.

Rakstītajās hronikās Talsi kā vietvārds pirmo reizi minēts 1231. gadā, kad Alnas pāvests Balduīns noslēdza līgumu ar kuršu cilšu vecākajiem. 1936. – 1938. gadā arheoloģiskie pētījumi A. Karnupa vadībā atklāja, ka līdz 10. gadsimtam šeit dzīvojuši lībieši, fenougru cilts. Viņi šo vietu nosauca par “Talusse”, kas nozīmē “vientuļa vieta”. No 10. līdz 14. gadsimtam šeit atradās viena no lielākajām kuršu pilīm, kurai bija pilsdrupa un 4 hektārus liela senpilsēta. Atrastās 50 ēku paliekas un aptuveni 4000 artefaktu liecina, ka pilī dzīvojuši augsti kvalificēti amatnieki.

Pilskalnā ir notikuši un joprojām notiek dziesmu svētki, etnogrāfiskie deju un dziedāšanas pasākumi, pūtēju orķestru uzstāšanās, Jāņu dienas ugunskuri un uguņošana. Pilsētas svētku laikā kalna pakājē un Talsu ezerā uzzied pasakaini sveču ziedi.

Katrai pilsētai Latvijā piemīt sava burvība un savs gars. Jebkura vieta glabā savus pagātnes notikumus, kā arī aptver tagadnes un nākotnes vīziju. Talsos viss ir līdzās un tuvu. Pilsētu rotā deviņi pakalni, kā arī divi pilsētas ezeri, kas glabā vairāku gadsimtu senu vēsturi.