Vēsturiski bagātā Turcija ar pludmalēm un augstiem kalniem jau tūkstošiem gadu ir bijusi kā vārti starp Eiropu un Āziju. Tā kā Turcija ir bijusi tirdzniecības un kultūru apmaiņas vieta, tā ir kļuvusi par ļoti daudzveidīgu valsti. 

Tā ir vieta, kur Austrumi satiekas ar Rietumiem, un kultūras bagātība un ietekmju daudzveidība ir atstājusi savas pēdas, kas izpaužas gan šīs valsts gardajā kulinārijā, gan neskaitāmajos reliģiskajos pieminekļos un arheoloģiskajās vietās.

 

Antālija

Antālija, kas atrodas Vidusjūras piekrastē gar skaisto Turcijas Rivjēru, ir liela, dinamiska pilsēta, kas uzņem tūristus ar daudziem kūrortiem, viesnīcām, bāriem un restorāniem. Pilsētu ieskauj brīnišķīga ainava ar krāšņām pludmalēm un sulīgi zaļiem kalniem, kas apauguši ar senām drupām. 

Antālija piedāvā ikvienam kaut ko piemērotu – no peldēšanas un burāšanas līdz kalnu kāpšanai, ekskursijām un ģimenes izklaidēm.

Iespējams, viens no lielākajiem iemesliem, kāpēc Antālija katru gadu piesaista tik daudz apmeklētāju, ir pārsteidzoši siltie laika apstākļi visa gada garumā. Pateicoties Antālijas ģeogrāfiskajam novietojumam un Vidusjūras klimatam, Antālijā ir karstas vasaras un maigas ziemas.

Vidēji Antālijā katru gadu ir aptuveni 300 saulainu dienu, kas ir ideāli piemērots tiem, kuri vēlas izvairīties no ziemas aukstuma.

 

Marmaris

Marmaris ir viens no populārākajiem Turcijas piejūras kūrortiem, kas ir gleznaina vieta ar priežu ieskautiem kalniem, baltām smilšainām pludmalēm, tirkīza ūdeņiem un vēsturisku arhitektūru. Šī satriecošā kruīza osta, kas atrodas Turcijas dienvidrietumos, ir tūristu paradīze ar lieliskām apskates iespējām, ūdens sporta veidiem, fantastisku ēdināšanu un rosīgu naktsdzīvi.

Viena lieta par Marmarisu ir droša – te nekad nav garlaicīgi. Šī vieta piedāvā dažādas atrakcijas, lai apmierinātu dažādu tipu tūristus. Jūs varat doties izjādēs ar zirgiem, džipu safari un izbraucienos ar laivu vai baudīt turku pirti un turku nakti.

Džipu safari jūs aizvedīs uz kalniem un mežiem. Ir vērts izpētīt sulīgi zaļos kalnus ar maziem ciematiņiem un upītēm. Ja jums patīk savvaļas dzīvnieki, jūs izbaudīsiet šos safari, jo varēsiet tuvumā aplūkot savvaļas dzīvniekus. 

Arī izbraucieni ar laivu ir ļoti patīkami. Tie parasti ir vienas dienas braucieni, kas ietver brokastis, pusdienas un piedāvā daudz iespēju baudīt okeānu un pludmales. Lielākā daļa tūristu dodas uz Daljanu, Pamukkali, Kleopatras salu un Rodas salu.

Turku nakts ir vēl viena neaizmirstama pieredze, ko Marmarisā nevajadzētu palaist garām. Tā ir turku mūzikas, deju un ēdienu ekstravagance.

Šīs turku naktis tiek rīkotas lielākajā daļā pieczvaigžņu viesnīcu, un tās ir obligāti apmeklējamas Marmarī.

Jūs nevarat noslēgt savu ekskursiju bez iepirkšanās, un ar tik burvīgiem tirgiem, jūs varat viegli saukt šo pilsētu par pircēju paradīzi. Bazāri jeb vietējie tirgi ir vieta, kur vērts iegriezties. Iegādājieties medu, juvelierizstrādājumus, turku dvieļus, paklājus un ādas izstrādājumus, kā arī daudz atmiņu no Marmaris.

 

Efesa 

Senās drupas Efesā ir viena no labākajām Turcijas apskates vietām, un tām vajadzētu būt ikviena Turcijas ceļojuma maršrutā. 

Viens no Turcijas populārākajiem apskates objektiem – Efesa – ir seno drupu, tempļu, ceļu un statuju mājvieta. Tā ataino krāšņumu, atstāj cilvēkus bez vārdiem un liecina par progresīvu domāšanu, inteliģenci un Romas impērijas pašapziņu. Efesai patiešām jābūt ikviena cilvēka sarakstā, kad viņš apmeklē Turciju.

Apmeklētājiem staigājot pa izrakumiem un rekonstruētajām celtnēm, ir viegli savienot punktus. Efesas senās drupas parāda, kā romieši dzīvoja savu dzīvi, sākot ar terasveida mājām un beidzot ar sabiedriskajām tualetēm, ko izmantoja turīgie un ietekmīgie sabiedrības locekļi.

Arhitektūras paraugs, kas visvairāk aizrauj elpu, ir Lielais Efesas teātris. Uzcelts kalna nogāzē un spēj uzņemt 25 000 cilvēku. Tas tika izmantots, lai sludinātu evaņģēliju efesiešiem un nosodītu pagānu dievkalpojumus.

Tajā notika arī politiskas, reliģiskas un filozofiskas diskusijas, gladiatoru cīņas, izrādes un koncerti. Tomēr slavenākais notikums bija Artemīdas nemieri, kas tur notika. Kristietības pirmsākumos daudzi cilvēki, kas nebija pievērsušies kristietībai, joprojām pielūdza dievus, no kuriem viens bija Artemīda, auglības dieviete.

 

Bursa / Cumalikizik

Cumalikizik ir UNESCO Pasaules mantojuma pilsēta, kas atrodas 20 minūšu brauciena attālumā no Bursas. Tūristi plūst uz ciematu, lai iepazītu vēsturisko arhitektūru un vidi vienā no senākajiem šāda veida ciematiem.

Šis 700 gadus vecais ciemats, kas atrodas kalnos, ir izvietots uz bruģa klātiem celiņiem un šaurām ieliņām, kas lielākoties nav skartas un ir labi saglabājušās.

Pateicoties tā garajai pagātnei, tas ir pieredzējis Osmaņu impērijas uzplaukumu un sabrukumu. Muzejā ir apskatāmi priekšmeti un artefakti, un 2014. gadā ciemats tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Cumalıkızık unikālo arhitektūru pamanīsiet, jo tajā atrodas 270 vēsturiskas mājas, daudz krāsainu ēku, kas lielākoties veidotas no koka un laukakmeņiem. Ciematam ir savdabīgs izskats, un tā šaurās bruģētās ieliņas atgādina viduslaiku laikus. Lielākajā daļā māju līdz pat šai dienai dzīvo vietējie iedzīvotāji, kā arī Cumalıkızık unikālais izskats kalpoja par skatuvi daudzu vēsturisko filmu uzņemšanai.

 

PAMUKKALE

Balti minerālūdens meži, terasveidīgi izvietotie siltie ūdens baseini un daudzie ūdenskritumi, kas savieno visus šos baseinus kopā, veido diezgan sapņainu ainavu Turcijas dienvidrietumos.

Terases ir izveidojušās no baltiem nogulumiem, kas nogulsnējušies no karstajiem avotiem, kuri laika gaitā ir sacietējuši un kļuvuši cietāki.

Ir izveidojušās platformas, klintis un terases, kas pilnībā veidotas no šiem nogulumiem, un var saprast, kāpēc šo vietu turku valodā sauc par “kokvilnas pili”, jo tās kopā izskatās kā sava veida milzu balta pils.

No avotiem izplūstošā ūdens temperatūra ir aptuveni no 35 °C līdz 100 °C, un peldēties var lielākoties visos 17 avotos. Tie ir piesaistījuši apmeklētājus jau kopš 2. gadsimta p. m. ē., un runā, ka pati Kleopatra peldējusies tieši šajos baseinos.

No saules pielietām pludmalēm līdz sulīgiem, mežiem klātiem kalniem, no dzīvīgām un rosīgām pilsētām līdz senām drupām – Turcija ir valsts, kas var piedāvāt neticami daudz.

Šī valsts var lepoties ar pārsteidzošiem 18 UNESCO Pasaules mantojuma objektiem un vēl daudzām citām vēsturiskām vietām un vietām, kas jūs pārsteigs.