Turīna Itālijā ir kādreizējā rūpniecības pilsēta, kas 2006. gada olimpisko spēļu vajadzībām tika pilnībā pārveidota. Tagad tā ir viena no patīkamākajām Itālijas pilsētām, ko apmeklēt!

Tāpat kā citas vairāk apmeklētas Itālijas pilsētas, piemēram, Roma vai Venēcija, arī Turīna viennozīmīgi ir pelnījusi, lai to apmeklētu nedēļas nogalē vai uz pāris dienām.

Ar pasaules līmeņa muzejiem, piemēram, Nacionālo Kino muzeju un Nacionālo automobiļu muzeju, karaļa rezidencēm, krāšņiem laukumiem un baznīcām Turīnā atradīsiet visu, kas padara Itāliju burvīgu.

Lai palīdzētu jums saplānot savu uzturēšanos, esam izveidojuši šo ceļvedi par to, ko vislabāk apskatīt Turīnā. 

Kino muzejs 

Kino muzejs 

Turīna ir Itālijas kino dzimtene! Nacionālais Kino muzejs, kas atrodas Mole Antonelliana, tiek uzskatīts par labāko pilsētas muzeju. 

Ekspozīcijas ir ļoti labi veidotas un ataino kino vēsturi ar visdažādākajiem priekšmetiem, sākot ar pirmajām kamerām un beidzot ar “Zvaigžņu karu” sāgas ķiverēm.

Milzīgajā galvenajā zālē pat ir izvietotas kino sēdvietas, lai skatītos filmas, kas tiek rādītas uz 2 milzu ekrāniem pie griestiem.

Taču muzeja unikālā atrakcija ir panorāmas lifts ar caurspīdīgām sienām, kas jūs aizvedīs uz Mole platformu. Ideāla vieta, kur baudīt 360° skatu uz Turīnu.

Esiet pacietīgi, jo gaidīšanas rinda bieži vien ir vairāku stundu gara! Taču tā ir patiesi unikāla pieredze, ko izbaudīt, uzturoties Itālijā.

Ja vēlaties braukt ar liftu, jums būs jāmaksā papildu maksa pie muzeja ieejas. Ar Turīnas karti jums tiek piešķirta atlaide. Ja neizmantojat Turīnas karti, ieteikums ir iegādāties biļetes “Skip the line” uz Kino muzeju + panorāmas liftu. Jūs ietaupīsiet daudz laika!

Visa informācija par Turīnas Kino muzeju ir atrodama oficiālajā vietnē.

Porta Palatina

Porta Palatina

Viena no daudzajām romiešu drupām, kas mūsdienās vēl joprojām atrodas Turīnā, Porta Palatina ir vislabāk saglabājušies romiešu vārti pasaulē no 1. gadsimta.

Porta Palatina, kas atrodas netālu no katedrāles, bija viena no četrām ieejām Turīnā romiešu laikā. Tas ir viens no senākajiem Turīnas pieminekļiem.

Vārti un torņi ir attiecīgi 30 metrus un 26 metrus augsti un dominē apkārtējā teritorijā. Porta Palatina un drupas atrodas patīkamā publiskā parkā, un ir lielisks vēstures piemineklis, ko vērts iepazīt.

Langhe

Langhe

Šī ar skaistiem laukiem piesātinātā vieta atrodas netālu no Cuneo un Alba, divām viduslaiku pilsētām, kas ir slavenas ar vīna ražošanu, tāpat kā viss Langhe apgabals. Langhe atrodas tikai 1 stundas brauciena attālumā no Turīnas. Kopš 2014. gada šīs teritorijas ir arī UNESCO pasaules mantojuma sarakstā! 

Sarkanvīna ražošana ir iespaidīga, un jūs varat apmeklēt daudzus pagrabus, kā arī izvēlēties no daudzām vīna degustācijas ekskursijām, tostarp nelieliem pārgājieniem pa vīna dārziem. 

Vīna cena ir ne mazāk kā 30-35 eiro par pudeli, taču tā kvalitāte ir izcila. Pēc tam jūs varat veltīt laiku, lai apmeklētu visus Toskānas stila pakalnus un pastaigātos vai izstaigātu pārsteidzošās, pastkaršu ainavas.

Piazza Castello

Šis laukums neapšaubāmi ir nozīmīgākā un slavenākā Turīnas Piazza, kurā atrodas daudzas ikoniskas ēkas. Piazza Castello atrodas vecpilsētas centrā, tā ir milzīga publiskā telpa, kas ir pilsētas dzīve.

Šeit atrodas gan Palazzo Reale, gan Palazzo Madama, kā arī Karaliskais teātris. Turklāt šeit ir daudz kafejnīcu un restorānu, kā arī dažas skaistas strūklakas un statujas, kuras var apbrīnot.

Apmeklējot Turīnu, šis laukums neapšaubāmi ir viena no labākajām vietām, kur sākt pastaigu ekskursiju un aplūkot šeit atrodamās fantastiskās arhitektūras un vēsturiskās ēkas.

Parco Valentino

Parco Valentino

Parco Valentino atrodas Po upes krastā un ir otrs lielākais publiskais parks Turīnā, un tā platība ir 500 000 m2. Tas tika izveidots 1856. gadā un kalpo kā pirmais pilsētas sabiedriskais dārzs, un tas ir kļuvis par svarīgu parku gan tūristiem, gan Turīnas iedzīvotājiem, tā kā tas ir plaši apmeklēts. 

Parka iekšpusē atrodas krāšņs Botāniskais dārzs, Valentino pils un viduslaiku ciemata replika. Turklāt parkā ir neskaitāmas pastaigu takas un veloceliņi, atklātas ganības un lieliska pastaiga gar upi.

Ja vēlaties atspirdzināties vai paēst, parka teritorijā atradīsiet vairākas smalkas kafejnīcas un restorānus.

Turīna faktiski bija Itālijas pirmā galvaspilsēta, un daudzus gadus tā ir bijusi nozīmīgs valsts kultūras un ekonomikas centrs. Turīnas pilsētā ir 892 000 iedzīvotāju, bet lielpilsētas teritorijā dzīvo aptuveni 2,2 miljoni iedzīvotāju.

Turīnas izsmalcinātā atmosfēra var šķist vairāk franču nekā itāļu. Taču, iedziļinoties šajā skaistajā metropolē, jūs ātri vien atklāsiet, ka šī pilsēta ir pievilcīga, un tā kliedz “Ražots Itālijā”.