Krāšņas ainavas upes Gauja krastos, akmeņainā jūrmala un kalnains reljefs, – tie ir tikai daži no iespaidiem, ko piedāvā skaistā Vidzeme. Turpmākajā rakstā piedāvāsim apskates objektus Vidzemē, kurus ikvienam iesakam apskatīt.

Gaiziņš

Vidzemē atrodas augstākā Latvijas virsotne – Gaiziņš. Tā slejas 311,6 metru augstumā virs jūras līmeņa. Gaiziņkalns lepojas ar stāvām nogāzēm, kā arī elpu aizraujošiem skatiem – gan ziemā, gan vasarā skats nepieviļ!

Kalna nosaukums ir cēlies no vārda “Gaiszinis”, jo tas tiek uzskatīts par laika apstākļu pareģotāju. Kā zināt, kad gaidāmi nokrišņi? Ja kalns ir tīts miglā vai no tā ceļas miglaina dūmaka – tad trīs dienu laikā gaidāmas izmaiņas laikapstākļos. 

Raugoties pār Dāmu paradīzes nogāzi, kas ir otra kalna puse, paveras skats uz Tomēnu pakalniem, Blāžu kalnu un Bolēnu. Skaidrā laikā arī ir iespējams saskatīt tuvējo pilsētu pils torņus un pakalnus, kā arī no rietumu nogāzes iespējams redzēt Avošiņa ezeriņu. 

Gūtmaņala

Latvijā lielākais baltais smilšakmeņu atsegums Sietiņiezis atrodas klinšainajos Gaujas krastos. Tas ir teiksmainu priežu silu ieskauts, un šajā lokācijā atrodama lielākā Latvijā sastopamā ala – Gūtmaņala.     Apmeklējot Gaujas Nacionālo parku, var apskatīt gleznainas un neparastas ainavas. Šis parks ir ne tikai lielākais, bet arī vecākais nacionālais parks Latvijā.

Tieši rudenī, kad iestājas slavenais “zelta rudens” laiks – šī vieta kļūst tiešām populāra un cilvēkiem piepildīta. Noteikti iesakām šo lokāciju apmeklēt, kad lapas kokos jau nokrāsojušās, un daba piedzīvo savu krāšņāko izskatu. 

Sarkano klinšu taka

Sarkano klinšu taka priecē ar krāšņām klintīm, kurām piestāv debeszili ezeriņi un Rūcamavoti. Šis būs divus kilometrus garš piedzīvojums!

Gaujas senlejas kraujas apakšējā daļā atradīsiet Sarkanās klintis, kas ir smilšakmens iežu atsegums.    Šīs varenās klintis stiepjas gar Gaujas vecupes malu – 200–300 metru garumā. Vietām sasniedzot 10 metru augstumu, pati klints ir nišām un plaisām pilna. 

Klinšu sienā atrodami dažādi seni iegravējumi, kas kalpo kā senas mūsu vēstures liecības. Lai šie vēsturiskie ziņojumi saglabātos, mūsdienās veikt jaunus skrāpējumus ir aizliegts.

Bonsai parks

Inga un Valdis Valteri ir parka izveidotāji, kuri pirms vairāk nekā 10 gadiem sākuši savā miera oāzē saimniekot. Ceļojuma laikā uz Ķīnu, Valdim radās iedvesma pievērsties šai tik neparastajai nodarbei. Šis tūrisma objekts apskatāms, apmeklējot arī Mežtakas pārgājienu maršrutu.

Saimnieki stāsta, ka augsne ap māju ir smilšaina, kas bija šķērslis tam, lai teritorijā iekoptu dobes, lai gan ļoti prasījusies skaista vide. Pirmajā reizē, kad Inga ieraudzījusi bonsai, viņai radās jautājums par to, kāpēc ir jāmoka koks, audzējot to podā. Japānas kultūrā Bonsai koku veidošanas māksla ir īpaša, taču Valteriem patīk bonsai veidot no kokiem ar kādu “defektu” vai “problēmu”, kuri normālos apstākļos nebūtu izdzīvojuši.  Tulkojot no japāņu valodas – Bonsai nozīmē koks podā. Apbruņojoties ar nebeidzamu pacietību un zināšanām, bonsai var izveidot no jebkura koka.

Lai paātrinātu procesu, Inga un Valdis pasūta kociņus no meistariem Holandē, Anglijā, Polijā. Pašlaik vecākais kociņš saimnieku teritorijā ir 45 gadus vecs.

Teritorija ir attīstījusies un šeit ir izrakts dīķis, izbūvēts strauts un pat ēka pagalmā ir ieguvusi japānisku paskatu. Tagad parkā tiek organizēti publiski pasākumi – skolēnu ekskursijas, vecmeitu ballītes un pat harmoniskas tējas dzeršanas, kuras apmeklē viesi no Japānas.

Ģīmes dabas taka

Ģīmes dabas taka izveidota šogad. Taka veicina vides izziņu un atklāj dabas un dzīvnieku daudzveidību. Dabas takā var iepazīt dažādas putnu, kukaiņu, zivju un augu sugas.

Takā izveidotas telpiskas mulāžas, kas ir trīs dimensiju, kā arī informatīvie stendi, lai apmeklētājiem būtu vieglāk izzināma ūdens organismu pasaule, kas sastopama Ģīmes dzirnavu dīķī.  Nesteidzīgi baudīt dabas skatus un klausīties putnu skaņās, kā arī vērot ūdensdzīvnieku rosību dabā, var no skatu platformām un atpūtas paviljona. 

Vidzeme noteikti ir labi pazīstama ar apskates objektiem. Apkārtne tā vien vilina to apciemot, aplūkojot gan izzinošus objektus, gan patiesās dabas vērtības. Vidzeme pavisam noteikti pārsteidz arī ar jaunajām apskates vietām, tāpēc izvēlies sev saistošākās izklaides un dodies piedzīvojumiem bagātās brīvdienās!