Arvien vairāk cilvēku brīvdienas cenšas pavadīt pie dabas, tā kā vietējais tūrisms Latvijā kļūst arvien populārāks. Īpaši pēdējo gadu laikā ir tapušas ļoti daudz brīnišķīgas dabas takas – tik daudz, ka reizēm šķiet pat grūti izvēlēties. Šajā rakstā dalāmies ar idejām, kas varētu palīdzēt izlemt, kurp doties.

Cenas tīreļa laipa

Vien nieka divdesmit minūšu braucienā no Rīgas atrodas viena no jaukākajām purva laipām Latvijā. Taka sākumā vedīs gar kūdras purvu, kas ir norakts un kur iespējams iepazīties ar kūdras iegūšanas metodēm, kā arī uzzināt dažādu citu informāciju par šo industriju. Mērojot savu ceļu tālāk, laipa atduras krustcelēs, kur sākas gājiens pa lielo Cenas tīreli. Sākot ar šo vietu, laipa iet pa apli. Pa ceļam būs iespējams lūkoties uz Skaista ezeru un tālākajā punktā arī skatu torni. Ik pa brīdim Cenas tīrelī izvietoti informācijas stendi, kas stāsta par purvā sastopamajām augu un dzīvnieku sugām. Savā ziņā šī purva laipa līdzinās Kemeru purva laipai, taču Cenas tīreļa laipa ir daudz garāka, kā arī ved pa vairāku veidu biotopiem.

Ragakāpas dabas taka

Ragakāpas parka platība ir 150 hektāri. Lokācija ir īpaši aizsargājama un  izveidota, lai saglabātu kāpas, kas ir apaugušas ar vecu priežu mežu, kā arī dabas daudzveidību jūras piekrastē. Kāpas augstums ir 17 metri un tā ir valsts aizsardzībā jau kopš 1962. gada.

Lai apmeklētājiem būtu ērtāk iepazīties ar teritoriju un dabas vērtībām, parkā ir izveidotas divas dabas takas. 

Viena no takām, kas ir 2 kilometrus gara, ved cauri priežu mežam un to pārsvarā veido koka laipas. Stāvākajās vietās ir izveidotas kāpnes, kā arī teritorijā ir novietoti informācijas stendi un soliņi. Otru dabas taku apsaimnieko AS “Latvijas valsts meži”. Šī taka sniedz informāciju par parka dabas daudzveidību, ainavu vēsturi, dažādām parkā sastopamajām augu sugām, priežu meža attīstību un kukaiņu veidotajiem patvērumiem. 

Ragakāpas dabas takas apkārtne ir zināma arī ar aizsargājamajiem biotopiem – to skaitā ir baltās kāpas, embrionālās kāpas, mežainās jūrmalas kāpas, kā arī skujkoku meži, kas ir dabiski attīstījušies. Šīs mežainās jūrmalas kāpas ir īpaši aizsargājams biotops Latvijā. Šo īpašo vērtību dēļ Ragakāpas dabas parks ir iekļauts Eiropas Savienības aizsargājamo teritoriju tīklā NATURA 2000.

Cīrulīšu dabas taka

Vēlaties baudīt laiku brīvā dabā ar skatu uz Gauju? Šīs takas tam ir izcili piemērotas – skaisti skati uz Gauju, tās vecupēm un alām. Takas ir veidotas dažādās grūtības pakāpēs, tāpēc ir varianti iet gan īsākus, gan garākus maršrutus. 

Pie pašas iebrauktuves atrodas jaunākais posms, kas ir dēļu laipa. Turpat atrodas arī neliela auto stāvvieta – tā nav oficiāla, tāpēc ņemiet to vērā pirms atstājat savu automašīnu tur. Oficiāli auto var atstāt pie Žagarkalna kempinga – šī būs noteikti drošāka vieta. Jaunākais takas posms ir, apmēram, kilometru garš, tāpēc ieteikums pēc tam ir pabraukt uz priekšu līdz kempingam, lai izietu arī garākos taku maršrutus. Pie kempinga/laivu bāzes Žagarkalns atrodas garāko taku sākums. Cīrulīšu dabas taka attīstās un tur nesen ir tapuši vairāki jauni posmi – nogāzes augšdaļā ir izveidots trepju un jaunu laipu posms.

Ja izvēlēsieties doties pastaigā tikai caur pašiem interesantākajiem posmiem, kopumā mērosiet 7 – 8 kilometrus. Ja mērķis ir noiet garāku distanci, tad apmeklējiet arī informācijas stendos norādītās alas un avotiņus. 

Kārķu lustiņdruvas taka

Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā, kas ir īpaši aizsargājama dabas teritorija, atrodas Lustiņdruvas taka. Lustiņdruva muiža veidota kā atpūtas vieta jau no izseniem laikiem. Lustiņdruvas takas atrodas Ķires upes ielejā, kur arī slēpjas takas vērtības – lielas meža platības un teritorijas kultūrvēsture. Takas īsākā maršruta garums ir 999 metri. 

Lustiņdruvas dabas taka ir lieliska izzinošām atpūtas aktivitātēm, tajā izvietoti oriģināli vides objekti. Teritorijā varēsiet baudīt iespēju runāt pa pasaulē vienīgo Meža Telefonu, spēlēt Meža klavieres un izklaidēties ar Meža kalkulatoru. Interesanta aktivitāte bērniem ir zvēru pēdu atpazīšana, izmantojot Meža Lielo lineālu- salīdziniet savu un zvēriņu augumu, izziniet dabas daudzveidību mežā, kā arī Ķires upes krastā. Neliela adrenalīna cienītājus gaida Meža vingrotava un šķēršļu joslas.

Pēc fiziskajām aktivitātēm atpūtieties pie Dabas koncertzāles un baudiet līdzi paņemtās sviestmaizes, sēžot pie Saieta priedes saimes galda.

Šī taka ir tiešām īpaša un aktivitātēm pilna. 

Ēvažu dabas taka

Pie Slīteres parka robežas ar brūno norādi “Ēvažu stāvkrasts” sākas dabas taka, kas iepazīstina ar vienu no retajiem Rīgas jūras līča stāvkrastiem – Ēvažu stāvkrastu. Tas ir 8-15 metrus augsts. 

Ēvažu dabas taka ir vienvirziena. Mērojot distanci pa taku uz priekš un atpakaļ, un ierēķinot pludmales apskati, ceļš kopā aizņems 1.2 kilometrus. Takas tālākajā punktā varēsiet izbaudīt skatu uz apkārtni no skatu platformas. No stāvkrasta paveras aizraujošs skats uz jūras panorāmu. Teritorijā ir izveidotas kāpnes, kas aizved līdz pludmalei. Vētras laikā pludmale pazūd viļņos. Dabas taka ir pieejama arī cilvēkiem ratiņkrēslos un bērnu ratiem.

 

Daudzas aprakstītās takas ne velti ir instagramīgākās vietas Latvijā! Šīs ir vien dažas no takām, kur var doties, taču pie mums ir vēl simtiem dabas objektu, kur uzsūkt pozitīvo dabas enerģiju un baudīt mieru!