No igauņu valodas Sārema tulkojumā nozīmē – salu zeme. Šeit vienmēr laipni gaidīti ir ciemiņi, tāpēc sala ir tam speciāli pakārtota un ierīkota, lai nodrošinātu lielisku infrastruktūru.
Sārema ir īstā vieta gan tiem, kas meklē mierīgu atpūtu pie dabas, gan tiem, kurus piesaista aktīvā atpūta.
Ja esat atbraukuši izbaudīt brīvdienas uz salas, tad baudīsiet kadiķu pļavas, zilo jūras ūdeni, vējdzirnavas, pilis un pilskalnus, meteorīta krāteri, kā arī dažādus nozīmīgus vēstures pieminekļus.
Kuresāre ir salas galvaspilsēta, kas pieskaitāma arī pie vienas no Igaunijas skaistākajām pilsētām. Šeit pavisam noteikti vērts ir apmeklēt iespaidīgās pilis, jo tās ir neatkārtojamas savā izskatā un tiek atzītas par unikālām visā Baltijā.

Kuresāre

Viens no cietokšņiem, kas ir vislabāk saglabājies Igaunijā, ir Kuresāres pils-cietoksnis. Tas ir celts no dolomīta blokiem un atrodas Igaunijā no 14. gadsimta otrās puses. Pils malu garums ir 43 metri, un tā ir kvadrāta formas celtne.
Pils ēkā atrodas vēstures muzejs, kas piedāvā apciemotājiem iepazīt Sāremu un tās vēsturi. Izklaide šeit tiks nodrošināta gan pieaugušajiem, gan bērniem, tā kā Kuresārē ir iespējams meklēt dārgumus un pat šaut ar loku.
Ja jums ir ierobežots laiks, tad ekskursiju pilī un tās pagalmā var baudīt ar virtuālās tūres palīdzību. Gribētājiem visu vēsturisko un skaisto piedzīvot klātienē, ieejas maksa pieaugušajiem ir 8 EUR un mazākiem pils apmeklētājiem 6 EUR.
Kuresāre ir populāra arī ar atpūtas centriem. Vieni no slavenākajiem – Georg Otts SPA Kuresārē un Grand Rose SPA hetel.
Tā kā šī mazpilsēta ir tik populāra apmeklētājiem, tā ir aprīkota ar labu infrastruktūru. Kuresāre ir atzīta kā viena no skaistākajām pilsētām Igaunijā, ko noteikti ir vērts apmeklēt.

Kāli meteorīta krāteris

Meteorīts nokritis pirms, apmēram, 7500-7600 gadiem, kas izraisīja lielus postījumus tajā laikā jau apdzīvotajā Sāremā. No šī kritiena izveidojās 22 metrus dzīlš krāteris, kas ir 110 metri diametrā. Tā kā meteorīts krītot sadalījās gabalos, blakus lielākajam krāterim atrodas arī vairāki mazāki. Kāli krāteris ieņem astoto vietu pasaulē lielāko krāteru vidū un ir arī Igaunijas unikālākais dabas piemineklis.

Ohesāres klints

Sāremas rietumos atrodas Ohesāres stāvkrasts. Tas ir, apmēram, 500 metrus garš, kā arī 4 metrus augsts kaļķakmens stāvkrasts. No stāvkrasta var aplūkot plašu skatu uz Silūrijas Ohesāres nogulumu slāņiem.
Gadu laikā cilvēki šeit ir izveidojuši akmens torņus, jo krastā esošie akmeņi ir plakani un viegli saliekami viens otram virsū. Interesanti, ka šajos akmeņos var atrast arī daudzas fosilijas.
Pie stāvkrasta var piebraukt ar automašīnu tam speciāli paredzētā stāvlaukumā.

Pangas klintis

Pangas klintis ir Sārema salas augstākā un iespaidīgākā klinšu siena. Tā ir 21 metrus augsta un stiepjas 3 kilometru garumā. Pangas stāvkrasts ir atsegts kaļķakmens mūris, kas stiepjas tieši no pludmales. Stipra vēja laikā nelielu klints posmu apskalo jūra un nereti izskalo interesantas fosilijas – stromatoporus, koraļļus un pat galvkājus.
Klints visaugstākajā vietā apskatāma sena upurēšanas vieta, kur senos laikos jūrā tika nesti upuri.
Šī dabas zona ir aizsargāta, bet lokācijā ikvienam ir iespējams baudīt saulrietu un rīkot pikniku, kā arī uzņemt skaistas fotogrāfijas un šūpoties ierīkotajās šūpolēs, baudot dažādas putnu sugas, kas apdzīvo šīs klintis.

Anglas dzirnavas un piekraste

Vienīgās vējdzirnavas Sāremā, kas ir saglabājušas to sākotnējo izskatu, atrodas Anglā. Dzirnavas ir uzceltas pagājušā gadsimta sākumā. Šeit jūs varēsiet iepazīties ar lauksaimniecības mašīnām, kas ir vēsturiskas. Vēl plašāku ieskatu vēsturē un tautas kultūrā varēsiet gūt, apmeklējot muzeju, kas atrodas vējdzirnavu kalnā. Ciemiņi varēs arī iestiprināties kafejnīcā vai iegādāties suvenīrus tam paredzētā veikaliņā.

Sāremā būs pietiekami daudz privātuma un miera, īpaši, ja braucat atpūtā no intensīvas pilsētas dzīves. Visvairāk noteikti novērtēsiet tieši šīs vietas dabu un iedzīvotājus, jo vietējie ļoti laipni uzņem ieceļotājus. Restorāni šeit arī ir augstā līmenī un īpaši iecienīti ir zivs ēdieni – tās kūpina, marinē, žāvē un cep.
Nav šaubu, ka šovasar vēl ir jāpaspēj uz Sāremu.