Pilsēta atrodas Zemgales austrumos – Sēlijas, Vidzemes un Latgales krustpunktā. Pilsētu pāri šiem reģioniem šķir Daugava, kas ir garākā upe, kas plūst cauri Latvijai. Lai gan tagad tās ir viena pilsēta, šīs abas pilsētas puses kādreiz bija nesaistītas Jēkabpils un Krustpils pilsētas.

Tikai kopš 1962. gada tās ir apvienotas, lai gan šķiet, ka gadsimtiem ilgā nošķirtība nav ātri izdzēsta. Apmeklējot šo pilsētu, lielākā daļa apskates objektu atrodas Daugavas kreisajā krastā, kas bija Jēkabpils vēsturiskais centrs.

Krustpils pils

krustpils pils

Krustpils pils atrodas Jēkabpilī, Daugavas labajā krastā un tās saknes meklējamas 13. gadsimta pēdējā ceturksnī. Dažādos literatūras avotos 1231. un 1237. gads ir visbiežāk minētie gadi, kad Krustpils pils varētu būt celta. 

Mūsdienās ir saglabājies viduslaiku pilīm raksturīgais slēgtais pagalms. Interjers ieguva vēsturisko veidolu 19. gadsimta vidū, taču tajā ir arī senāki elementi, piemēram, vārtu tornis, pamata sienas, šautuves un logu ailes. Jēkabpils vēstures muzejs pilī iekārtots 1994. gadā, un to var apskatīt gida vai audio gida pavadībā.

Krustpils pils pavisam nesen piedzīvojusi rekonstrukciju – ir atjaunota fasāde, iekopts pils dārzs ar strūklaku, izveidotas jaunas, interaktīvas ekspozīcijas, atvērts viesmīlīgs klientu apkalpošanas centrs un tiek piedāvātas saistošas muzejpedagoģiskas aktivitātes un pasākumi.

Strūves parks

Strūves parks

Ieejot Strūves parkā, tas var šķist parasts, taču izskats var būt maldinošs. Tas ir tāpēc, ka šeit atrodas daļa no Strūves ģeodēziskā loka, kas ir mazāk pazīstams objekts. Strūves ģeodēziskais loks bija milzīgs starptautisks projekts 19.gadsimta sākumā, kura mērķis bija precīzi aprēķināt Zemes izmēru un formu. Lai to paveiktu, tika izveidoti triangulācijas punkti 10 valstīs no Ziemeļu Ledus okeāna piekrastes pilsētas Hammerfestas Norvēģijā līdz Izmailas pilsētai netālu no Melnās jūras, un viens no tiem atrodas tieši Jēkabpilī. 

Papildus parkā ir apskatāmi arī vairāki interaktīvi vides objekti un informatīvie stendi. Tie palīdz izprast Strūves ģeodēziskā loka nozīmi, iepazīstina ar projekta autora Frīdriha Georga Vilhelma fon Strūves dzīves gaitu un ģeodēziskā loka iekļaušanu UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. Kā UNESCO objekts Strūves ģeodēziskais loks ir unikāls, jo nav piesaistīts nevienas tautas kultūrai.

Brīvdabas muzejs “Sēļu sēta”

Brīvdabas muzejs “Sēļu sēta”

“Sēļu sētas” ekspozīciju veido sešas 19. gadsimta Augšzemes lauku celtnes – dzīvojamā māja, graudu klēts, mazā klēts, kalve, vējdzirnavas un pirts, apskatāmi arī Sēlijas novada vidēji turīga zemnieka 19. gadsimta darba rīki un sadzīves priekšmeti. Tā ir miera osta Jēkabpils pilsētas centrā, kurā līdzās pilsētas steigai, var ieslīgt lauku vidē un klusumā. Apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja darboties arī pašiem – spēlēt spēles, uzzināt kā top papīrs vai kā dara senos amatus. 

Svētā Gara pareizticīgo baznīca un vīriešu klosteris

Svētā Gara pareizticīgo baznīca un vīriešu klosteris

Pastaigājoties gar upi, jūs noteikti ieraudzīsiet vienu no iespaidīgākajiem Jēkabpils apskates objektiem. Tikai kvartāla attālumā no upes krastmalas atrodas Svētā Gara pareizticīgo baznīca un tai pieguļošais Dievnams celts 19.gadsimta otrajā pusē bizantiešu stilā. 

Tā piecu kupolu siluets ir neatņemams pilsētas panorāmas sastāvdaļa. Klostera sētā atrodas arī Sv. Nikolaja Brīnumdarītāja baznīca, kas unikāla ar savu miniatūro izmēru 17×19,5m. Kopš 2008. gada dievnamā ir atgriezusies Dievmātes Marijas brīnumdarošās Jakobštates ikonas kopija, kas ik gadu pulcē lielu skaitu svētceļnieku

Trešdienas tirgus laukums

Trešdienas tirgus laukums

Turpat blakus pareizticīgo baznīcai atrodas arī Trešdienas tirgus laukums. Kādreiz te notika aktīva tirgošanās – tas ir vecākais pilsētas tirgus laukums un agrākais vēsturiskais centrs. Šajā vietā atrodas arī pilsētas dibināšanai veltīts piemiņas akmens – 1670. gadā Hercogs Jēkabs miestam piešķīris pilsētas tiesības un nosaucis savā vārdā. Taču jūsu uzmanību, visticamāk, piesaistīs mirdzošs vides objekts “Zirga ar ratiem”, kas ir vēl viens atgādinājums par vienkāršākiem laikiem.

Radžu ūdenskrātuve un Zilā karoga pludmale

Radžu ūdenskrātuve un Zilā karoga pludmale

Radžu ūdenskrātuves peldvieta Jēkabpilī ir viena no desmit vietām Latvijā, kas atzīmētas ar Zilo karogu. Tā atbilst visiem publiskajām pludmalēm noteiktajiem kvalitātes kritērijiem un prasībām, kas nepieciešamas, lai tai tiktu piešķirts Zilais karogs. Zilā karoga kritēriji ir iedalīti četrās grupās – vides izglītība un informācija, ūdens kvalitāte, uzturēšana un apkalpošana, kā arī drošība. Katru gadu publiskās pludmales piesakās Zilā karoga saņemšanai, ko izvērtē valsts un pēc tam starptautiska žūrija. 

Ūdenskrātuves krastos atrodas veikparks, kempings, pieejama laivu, SUP un katamarānu noma. Blakus esošajā Mežaparkā pieejamas pastaigu, škēršļu, baskāju takas, bērnu rotaļu laukums un labiekārtotas atpūtas vietas. Pieejama arī vissezonas kameršļūkšanas un disku golfa trase.

Meklējat lielisku vienas dienas ceļojumu no Rīgas? Dodieties uz Jēkabpils pusi, kas atrodas tikai aptuveni 140 kilometru attālumā no Rīgas, skaistā vietā pie Latvijas lielākās upes – Daugavas. Pilsēta, kas lepojas ar mūsdienīgu vēstures muzeju un senu arhitektūru. 

Vairāk par tūrismu Jēkabpils novadā vari uzzināt sekojot Facebook lapai “T’ūrisms Jēkabpils novadā” – https://www.facebook.com/VisitJekabpils/

Attēlus rakstam portāls TripThis ieguva un izmantoja sadarbībā ar Jēkabpils novada tūrisma centrs un K. Siliņu.