Nereti filmas un seriāli ir tik elpu aizraujošu skatu ieskauti, ka neviļus rodas vēlme apmeklēt filmās un seriālos redzētās vietas. Kristāldzidras pludmales, noslēpumaini tempļi, kalnaini apvidi – jā, vairākas no šīm filmās un seriālos redzētajām vietām ir pieejamas ikvienam interesantam! Ieskaties AzaTours Ekstotisko ceļojumu ekspertu sagatavotajā rakstā par dabas nostūriem, kurus noteikti atpazīsi no iemīļotajām filmām vai seriāliem un dodies ceļā!

 

Bali, Indonēzija

lēti lidojumi uz bali

Bali ir Indonēzijas sala, kas valda vairāk nekā vienu gadu, kā viena no biežāk sastopamajām eksotiskajām ceļošanas vietām. Ceļotājus piesaista unikālā salu kultūra, Hindu tempļi, rosīgās pilsētas, vietējo iedzīvotāju tradīcijas un tropu mežu burvīgās skaistums, jūras upes, eksotiskās pludmales, vulkāniskās panorāmas, ūdenskritumi, upes, rīsu lauki.

Un vai jūs zinājāt, ka tūrisms Bali salā ir kļuvis aktīvāks pēc 2010. gada filmas “Eat, Pray, Love”, kas veidota pēc Elizabeth Gilbert grāmatas motīviem ar šādu pašu nosaukumu? Filmā, kuru režisors ir Ryan Murphy, galveno lomu spēlē Džūlija Roberta, viņa stāsta par sievieti, kura, neskatoties uz veiksmīgu karjeru, apzinās, ka viņai trūkst kaut kas savā dzīvē. Iekšējais tukšums to liek mainīt, tāpēc pēc dzīves atklāsmes viņa dodas ceļojumā pa pasauli. Viena no šīs sievietes stacijām ir Bali sala. Tieši šeit viņa atrod ne tikai garīgo līdzsvaru, bet arī mīlestību. Ubud pilsēta, rosīgi tirgi, bagātīgas zaļo rīsu lauki – Bali labākās ainavas filmā nav pietiekamas. Tāpēc nav pārsteidzoši, ka 2010. gadā pasaules mēroga romantiskā drāma piesaistīja līdzīgu pieredzi izslāpušajiem ceļotājiem.

 

Petra, Jordanija

lēti lidojumi uz jordāniju

Rozā leģenda par tuksnesi, mirušo valstību, krāsainu akmeņu kaklarota ir  kā epiteti, ko Jordānijas iedzīvotāji raksturo kā lielo Petras pilsētu. Šī ir vieta, kur Nabata iedzīvotāji reiz dzīvoja. Apmēram 200 milj. gadu pirms mūsu ēras, rozā akmeņos šie cilvēki izkaisīja milzu pilis, kas dekorētas ar skulptūrām.

Lai gan arheologi gadsimtiem ilgi apbrīno šo teritoriju, Jordānijā jau ilgu laiku attīstās tūrisms. Pirmais ziņkārīgo cilvēku vilnis Jordānijā sākās pēc 1989. gada. Pasaule ir redzējusi slaveno filmu “Indiana Džonss un pēdējais krustakarš”. Šī ir trešā Indiana Jones franšīzes filma, kurā spēlētājam Harrisonam Ford bija galvenā loma. Tā ir rozā pilsēta Petra, kas filmā ir kulminācija.

Interesanti, ka pēc filmas “Indiana Džonss un pēdējais krustakarš”, tūrisms uz Jordāniju ir ievērojami palielinājies. Līdz tam laikam šo valsti apmeklēja tikai daži tūkstoši cilvēku gadā, pēc filmas, šis skaits pieauga līdz miljonam. Visi gribēja redzēt iespaidīgo Petras pilsētu ar savām acīm.

Otrais lielākais tūristu vilnis ieradās Petrā pēc šīs senās pilsētas atzīšanas par vienu no Jauno Septiņu pasaules brīnumiem. Kas saņēma šo titulu 2007. gadā.

 

Angkor Wat, Kambodža

lēti lidojumi uz kambodžu

Ja jums patīk lasīt rakstus par slavenībām un viņu dzīvi, iespējams, esat dzirdējuši, ka Kambodžā tika adoptēts viens no aktieru Angelina Jolie un Brad Pitt bērniem – Maddoks. Kāpēc slavenu aktieru pāris nolēma adoptēt zēnu no Kambodžas? Jo Angelina savā dzīves gājumā ir pavadījusi daudz laika Kambodžā, Angkor Wat tempļa kompleksā. Šeit tika filmēta viena no populārākajām filmām – „Lara Krofta”

2001.gada piedzīvojumu filma tika izveidota, balstoties uz datoru spēļu sēriju Tomb Raider. Angelina Jolie šeit spēlē jaunu un enerģisku meiteni, kurai mistiski pazūd tēvs, apgūst sava arheoloģiskā pētījuma noslēpumu – kaut kur pasaulē ir relikvija, kas var apturēt laiku un dot mūžīgo dzīvi. Meklējumi sākas un drīz Lara Kroft slēpsies gadsimtu senajā Angkora Wat.

Lai gan filma šodien ir ļoti kritizēta, Kambodža ir kļuvusi aizvien pievilcīgāka ceļotājiem relatīvi izolētas valsts dēļ. Pēdējos gados Angkor Wat, kura struktūra ir mazinājusi Hinduistu kopu, ir kļuvusi par populārāko Kambodžas orientieri. 2018. gadā tempļa kompleksā apmeklēja gandrīz 3 miljoni cilvēku.

Kioto, Japāna

lēti lidojumi uz kioto

Artūrs Goldens ir amerikāņu rakstnieks, kurš 1997. gadā publicēja kulta grāmatu “Geishas atzīšanās”. Nav pārsteidzoši, ka lasītāji vēlējās ieraudzīt vietu, lai redzētu savām acīm burvīgās vietas. Tāda paša nosaukuma filma “Geishas atzīšanās” tika izlaista pasaulē 2005. gadā.

Kalifornijā tika filmēts liels skaits filmu un daudzas no tām ir Oskara balvas uzvarētājas. Taču režisors saprata, ka, lai nodotu patieso japāņu auru un unikālo Geišas dzīvi, ir nepieciešams uzņemt autentiskus japāņu kadrus. Filmēšanas komanda devās uz Kioto. Aizraujošajā Kioto ir trūcīga ikoniskā Kiyomizu-dera pagoda, Fushimi Inari Taisha templis un slavenais Red Gate, Gion rajons, kas slavens ar Geiša kvartālu. Iespējams, tas bija viens no iemesliem, kāpēc filma kļuva tik populāra un pastiprināja tūrismu Kioto pilsētā.

 

Forks, Vašingtona, ASV

lēti lidojumi uz asv

“Tūrisms Forkse ir pieaudzis par 1000 procentiem!” – šādi raksti 2009. gadā tika parādīti ziņās ASV Vašingtonas štatā. Kāpēc neliela meža pilsēta ar aptuveni 4000 cilvēkiem pēkšņi kļuva tik pievilcīga ceļotājiem? Nu, tas bija saistīts ar vampīriem! Precīzāk, tas bija populārs ar filmas „Krēsla“ sāgu. Gan grāmatās, gan filmās, kuras pasaulē pirmo reizi bija redzamas 2008. gadā, darbība notiek mazajā Forks pilsētā. Toreiz „Krēsla” fanu tiešām netrūka. Viņi vēlējās redzēt vietējos pilsētas veikalus ar savām acīm, nobaudīt vietējo ēdienu skolā, kurā parasti pusdienojas viņu iemīļotie varoņi.

Forks tūrisms joprojām attīstās, jo „Krēsla“ fanu ir vēl daudz. Pastaigājoties pa pilsētu, viņi ieiet dabā, kas šajā reģionā ir ļoti skaista. Blīvi priežu meži, plūstošas upes,  ielejas. Un kur ir skarbās, bet svaigās Klusā okeāna pludmales. Starp citu, grāmatās un filmā minētais La Push pludmale ir dažu kilometru attālumā no Forks.

 

Tumšā koku aleja (Dark Hedges), Ziemeļīrija

lēti lidojumi uz skotiju

„Troņu spēles” – vienos no jaunākajiem un populārākajiem seriāliem. Interesanti, ka viņi dažādas ainas ir filmējuši dažādās Eiropas daļās. No Islandes uz Horvātiju. No Ziemeļīrijas līdz Spānijai, Maltai vai Bulgārijai. Vairākas ainas ir pat filmētas ārpus Eiropas, piemēram, Marokā!

Gan grāmatām, gan seriālam ir daudz fanu. Tāpēc nav pārsteigums, ka viņi sapņo apmeklēt vietas, kur notika interesantākie notikumi. Piemēram, „Troņu spēles” ainas filmējās Horvātijas pilsētā Dubrovnikā, pēc tam, tūrisms tur palielinājās par gandrīz 20 procentiem. Un lielākais tūristu fanu skaits bija no Ziemeļīrijas.

Tumšā koku aleja (Dark Hedges) – tas ir ceļš, kur abās pusēs aug diži koki, veidojot blīvu ainavu tuneli. Pašlaik tā ir visvairāk fotografētākā Ziemeļīrijas vieta. Un nav pārsteidzoši, ka „Troņu spēles” fani to pazīst kā Karaļa ceļu (Kings road).

 

Rakstu sagatavojuši Aza Tours eksperti!