*Rakstu sagatavoja ceļojumu eksperti no Azatours

Pirms plānojiet ceļojumu uz svešu valsti, jūs, iespējams, esat tieši tāds pats kā vairums tūristu, kas meklē informāciju par šīs valsts kultūru un paražām, kā arī tradicionālās virtuves smalkumiem un vietām, kuras ir vērts apmeklēt. Svarīgākie valsts muzeji bieži lepojas ar dažādiem apskates vietu sarakstiem, daži no tiem lepojas ar eksponātu daudzveidību, citi pārstāv savu valsti, reģionu vai noteiktu mākslu vai zinātni.

Tomēr šoreiz mēs nolēmām nestāstīt par slavenākajiem pasaules muzejiem, kurus ir vērts apmeklēt vismaz reizi dzīves laikā, bet gan par unikāliem, pat nedaudz dīvainiem muzejiem. Daži no tiem var lepoties ar patiešām netradicionāliem eksponātiem, citi atrodas vietās, kas ir diezgan neparasti muzejiem. 

Ātri vārāmo nūdeļu muzejs, Ikeda, Japāna

Japāna cieta no pārtikas trūkuma pēc Otrā pasaules kara. Valsts Veselības ministrija ir mēģinājusi mudināt cilvēkus ēst kviešu miltu maizi, kuru Japāna piegādāja ASV. Bet japāņu kultūrai makaroni bija daudz pieņemamāks ēdiens nekā maize. Vietējais uzņēmējs Momofuku Ando pēc tam nāca klajā ar ideju pagatavot makaronus, kurus varētu pagatavot ļoti ātri. Viņš to izdarīja 1958. gadā 48 gadu vecumā.

Sākumā ātri vārāmās nūdeles bija greznuma priekšmets – tās bija apmēram sešas reizes dārgākas nekā tradicionālās udona nūdeles. Bet, paātrinoties biznesam, prece kļuva lētāka – ātri pagatavojamās nūdeles vairojās kā vīruss, kas izplatījies visā valstī. Mūsdienās tās ir populāras visā pasaulē.

Kāpēc runāt par ātri vārāmajām nūdelēm? Iemesls ir tas, ka viņu muzejs, CupNoodles Museum Osaka Ikeda, tika izveidots Ikeda pilsētā Osakas prefektūrā. Muzejā, kas veltīts Momofuku Ando, ir eksponētas ātro nūdeļu etiķetes, neliela makaronu fabrika un darbnīcas, kurās šāda iespēja ir ikvienam, kurš vēlas pagatavot ātri vārāmās nūdeles. Ieeja šajā muzejā ir bez maksas. Lai piedalītos seminārā, jums iepriekš jāreģistrējas.

Mūmiju muzejs, Gvanajuato, Meksika

Guanajuato ir pilsēta, kas atrodas Meksikas centrālajā daļā šaurā starpnovadu ielejā. Krāšņas baroka ēkas, dižciltīgas villas, bazilikas, laukumi, arheoloģijas un vēstures pieminekļi – šajā Meksikas pilsētā jautrības netrūkst. Ne velti tās vecpilsēta ir iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

Tomēr tiem tūristiem, kuri vēlas savam ceļojumam pievienot kādu papildu garšu, vajadzētu apmeklēt Guanajuato muzeju, iespējams, slavenāko. Nē, tiešām šeit nav eksponātu, kas būtu saistīti ar pilsētas arhitektūru vai mākslu. Tūristi ir pārsteigti par šo muzeju … mūmijas! 19. gadsimts 19. gadsimta vidū mirušais tika apbedīts Sv. Pāvila kapos. Vēlāk mirušā ģimenes locekļiem bija jāmaksā “kapa īre”. Ja cilvēkiem nebūtu naudas par to, mirušie tiktu mīnēti. Bet visi bija pārsteigti, ka izraktie ķermeņi vēl nebija sākuši sadalīties. Viņi mumificējās dabiskos apstākļos! Mūsdienās Guanajuato muzeja kolekcijā ir pat 111 mūmijas, no kurām 59 atrodas publiskā izstādē.

Starptautiskais kriptozooloģijas muzejs, Portlenda, ASV

Kriptozooloģija ir pseidozinātne, kuras mērķis ir atrast dzīvniekus, kuru esamība nav apstiprināta. Meklēšana notiek divos virzienos: pirmais ir dzīvnieku meklēšana no mītiem. Mērķis ir atrast lieciniekus. Otrais ir to dzīvnieku meklēšana, kurus zinātnieki uzskata par izmirušiem, bet no fosilijām zināmiem. Kriptīdi – šie ir šo meklēto dzīvnieku vārdi. Slavenākie ir Lohnesa briesmonis un Sniegacilvēks.

Lielākā daļa zinātnieku skeptiski vērtē kriptozoologus – viņi saka, ka tā ir pseidozinātne, jo pētījumi netiek veikti ar zinātniskām metodēm. Un fakti, uz kuriem tie balstīti, bieži ir neuzticami un izdomāti stāsti. Tomēr šāda kritika netraucē entuziastiem. Kriptozoologi ir atvēruši pat starptautisku muzeju! Tas atrodas Portlendā, Menā. Tajā eksponēti dažādi mākslīgie un dabiskie artefakti: izkārnījumu paraugi, mati, cilvēku uzņemtas fotogrāfijas, 3D modeļi, pēdas.

Grācas mākslas muzejs, Austrija

Līdz šim mēs esam iepazīstinājuši ar muzejiem, kas izceļās ar unikāliem eksponātiem. Muzejs, par kuru mēs tagad vēlamies jums pastāstīt, ir nedaudz citādāks. Tajā tiek eksponēti modernās un laikmetīgās mākslas darbi: dizains, arhitektūra, fotogrāfija, jaunie mediji, digitālā māksla, filmas, performatīvā māksla, instalācijas – pastāvīgas izstādes Grācas mākslas muzejā (Kunsthaus Graz) – šeit periodiski tiek veikti atjaunojumi.

Izklausās pēc parasta modernās un laikmetīgās mākslas muzeja, vai ne? Jautājums ir šāds: kāpēc mēs to pievienojām šim sarakstam? Tas ir tāpēc, ka ēka, kurā atrodas muzejs, ir ļoti neparastas formas. Kā jūs jau zināt no nosaukuma, šo muzeju ir dibinājusi Grace. Tā ir pilsēta, kas atrodas Austrijas dienvidu daļā. Brīnišķīgā vecpilsēta, 13.-18 pārpilnība arhitektūras pieminekļu – tāda ir Grāca. Tāpēc tajā atrodas mākslas muzejs – it kā ārpus konteksta. Arhitekts Kolins Fērnijs 2003 projektētā struktūra – provokatīvi. Sākotnēji vietējie iedzīvotāji viņu pat dēvēja par “Draudzīgo citplanētieti”. Viļņota forma, akrila paneļi, pacelti teleskopi augšā – šī Mākslas muzeja ēka ir patiesi unikālas formas un ne veltīgi kļuvusi par Grācas vizītkarti.

Starptautiskais spiegu muzejs, Vašingtona, ASV

“Muzejs, kas atklāj spiegu pasaules noslēpumu plīvuru – pēta spiegu panākumus un neveiksmes, izaicinājumus un pretrunīgi vērtētos stāstus,” iepazīstinam Starptautiskais spiegu muzejs Vašingtonā.

Tās ekspozīcija ir patiesi neparasta: apmeklētāji tiek aicināti izpētīt pasaulē lielāko spiegu artefaktu kolekciju. Sākot ar mini kamerām un beidzot ar slepenajiem ieročiem, šifrēšanas mašīnām, viltotu naudu, dokumentiem un daudz ko citu. Apmeklētāji tiek iepazīstināti ne tikai ar artefaktiem, bet arī ar pasaules slavenāko spiegu stāstiem. Muzeja misija ir atraktīvā veidā parādīt spiegošanu, tehnoloģijas un spiegu ietekmi uz vēstures un pašreizējiem notikumiem.

Zemūdens muzejs, Kankūna, Meksika

Dosimies atpakaļ uz Meksiku, bet šoreiz nevis uz Gvanajuato, bet uz Kankūnu. Tā ir kūrortpilsēta, kas atrodas Jukatanas pussalas austrumu malā. Milzīgi viesnīcu kompleksi, daudz restorānu, veikalu, naktsklubu, bāru, dažādas izklaides un pastkartēm līdzīgas Karību jūras piekrastes – Kankūna ir viens no Meksikas populārākajiem kūrortiem.

Daudzi tūristi, kas ierodas Kankunā atvaļinājumā, dienu pavada, baudot sauļošanos, peldēšanos un gardu ēdienu. Citi, kas vēlas vairāk asuma, ceļo pa apkārtni: Jukatanas pussala lepojas ar maiju pārpilnību. Slavenā Chichen Icos piramīda, Ummal arheoloģisko izrakumu vieta, Tulum pilsēta netālu no Karību jūras krastiem, attēlo maiju kultūras struktūras, kas stāsta ne tikai par šīs civilizācijas dzīvesveidu, bet arī ar saprātu un inteliģenci.

Kankūna aizrauj arī niršanas entuziastus. Jo īpaši tāpēc, ka zem ūdens jūs varat redzēt ne tikai daudzkrāsainas zivis un pasteļkoraļļus Karību jūras reģionā, bet arī zemūdens muzeju!

Zemūdens muzejs Kankunas ūdeņos tika izveidots 2009. gadā. Tajā ir 500 skulptūras, no kurām lielāko daļu ir izveidojis britu tēlnieks Džeisons de Kaires Teilors. Interesanti, ka muzejam, kas izveidots netradicionālā vietā, ir cēla misija – dot ieguldījumu tuvējo koraļļu rifu saglabāšanā. Muzejs ir uzskatāms par jaunu, interesantu un alternatīvu vietu ūdenslīdējiem. Jo vairāk viņi ienirs muzeja ūdeņos, jo mazāk viņi peldēs līdz koraļļu rifam, kuram šajā periodā ir nepieciešams miers. Katru gadu šo netradicionālo muzeju apmeklē vairāk nekā 100 000 tūristi.

Visus pieejamos ceļojumus meklē šeit – http://azatours.lv/eksotiskie_celojumi