Ja esi ceļotājs, kuru aizrauj daba, tad kontrastu zeme Islande pavisam noteikti ir iekritusi tavā redzeslokā. Un ne velti – 200 vulkāni, no kuriem par aktīviem šobrīd tiek uzskatīti 32, 269 ledāji, kas aizņem aptuveni 11% no visas valsts, vismaz 10 000 ūdenskritumi, kuru ir tik daudz, ka daļai no tiem pat nav piešķirti nosaukumi, dabiski termālie baseini, geizeri, ziemeļblāzmas un skati, kas liek acīm ieplesties plašāk un piepilda telefona galeriju ar nebeidzami daudz brīnumainiem skatiem. 

Varētu teikt, ka šī mītiem apvītā uguns un ledus zeme pati ir kā viens liels apskates objekts, jo, arī Google meklētājā ierakstot standarta frāzes “ko apskatīt Islandē” un “what to see in Iceland”, atradīsi Islandes karti, kas no vienas vietas noklāta ar mazām lokācijas zīmītēm, norādot uz neskaitāmiem apskates objektiem. Tomēr arī šīs skaistās valsts apciemošanai var būt sava garoziņa, kuru kārtīgi paskrubinot mājās, varēsi piedzīvojumu baudīt bezrūpīgāk un mierīgāk. Šajā blogā esam sagatavojuši pāris ieteikumus no savas pieredzes, kurus būtu vērts ņemt vērā īpaši tiem, kuri uzņēmušies ceļojumu uz Islandi izplānot un noorganizēt pašu spēkiem.

 Cenas

2023. gadā Islande ir ierindojusies godpilnajā astotajā vietā pasaules dārgāko valstu sarakstā. Ko tas nozīmē vidusmēra ceļotājam?

Jārēķinās, ka izmaksas sakrāsies. Ja esi iecienījis nakšņošanai izmantot populāro vietni Airbnb, vari rēķināties, ka istabas vai dzīvokļa īre par vienu nakti var izmaksāt vidēji no 150 līdz 230 eiro. Jārēķinās ar dārgākām maltītēm – datubāzē Numbeo, kurā apkopotas dažādu valstu patēriņa cenas un cita noderīga statistika, maltīte diviem cilvēkiem vidēja līmeņa restorānā Reikjavīkā norādīta kā 100.38 eiro, kas ir teju divas reizes vairāk nekā Rīgā. Kopumā, balstoties Numbeo datos, patēriņa preces Islandē ir par 61% augstākas nekā Latvijā. Ja esi plānojis ceļot budžetam ļoti draudzīgi un vēlies kādu daļu no pārtikas vest līdzi, neaizmirsti izpētīt, ko drīkst un ko nedrīkst ievest Islandē, lai nesanāk daļu no līdzpaņemtā atstāt lidostas apsardzei vai vēl sliktāk, samaksāt par to kādu treknu sodu.

Raugoties no gaišās puses, lielākā daļa dabas apskates objekti Islandē ir bez maksas, tomēr neliela naudas summa ceļojuma budžetā ir jāatvēl arī to stāvvietām un tajās atrodamajām labierīcībām. 

Auto īre

Ja vien neesi kaislīgs backpackeris, visērtākais veids Islandes apskatīšanai būs izmantojot auto. Ar auto īri savukārt mēdz būt tā – kad šķietami atrasts labākais piedāvājums un draudzīgākās cenas, tad, uzmeklējot atsauksmju sadaļu, dūša var apskrieties papēžos, jo kādam nav atdota drošības nauda par švīku uz durvīm, vēl kādam grants ceļu akmentiņš iesities vējstiklā (kas mēdz būt viens no biežākajiem auto bojājumiem Islandē). Protams, cik cilvēku, tik arī viedokļu, bet, izvēloties īres auto, iesakām izpētīt piedāvātās auto apdrošināšanas iespējas un nepaļauties uz to, ka esi pasaules pieredzējušākais auto braucējs. Islandes laikapstākļi un klimats diktē savus noteikumus un tādas lietas kā neuzmanīgi atvērtas auto durvis var sagādāt ne vienu vien nepatīkamu pārsteigumu. 

Pāris ieteikumi, kā drošāk ceļot ar auto Islandē:

  • Neapstājies ceļa vidū, lai uzņemtu foto – skaisti skati Islandē ir visur, nav vērts apdraudēt sevi un citus.
  • Pasargā Islandes dabu un savu maciņu – nedodies ar auto bezceļos – Islandē tas ir aizliegts.
  • Ņem vērā visus brīdinājumus par laikapstākļiem – vējš Islandē atšķiras no vēja Latvijā.
  • Ņemot vērā iepriekš minēto, auto durvis atver uzmanīgi un ne visas reizē, lai neveidotu vēja tuneli. Stāvlaukumos vislabāk auto novieto tālāk no citiem, lai kāda cita neuzmanība nenodara skādi tavam auto.
  • Izvērtē attālumus un nebrauc noguris, neaizmirsti ceļā ierēķināt arī vairākas neplānotas foto un video pauzes.

Dienas ilgums

Pirms sāc plānot ceļojumu, izdomā, ko vēlies apskatīt – ja tās ir maģiskās ziemeļblāzmas, plāno braucienu uz Islandi ziemas mēnešos (decembris skaitās vispiemērotākais mēnesis, lai tās tiešām ieraudzītu) tomēr ņem vērā, ka gaišo dienas stundu skaits šajā laikā ir kritiski mazs un veicamie attālumi ir lieli, tāpēc ļoti daudz apskates objektu vienas dienas laikā ieplānot nevarēsi. Ja vēlies apskatīt pēc iespējas vairāk, braucienu uz Islandi plāno vasaras periodā, kad polārā diena ar dienasgaismu priecē gandrīz visas 24 stundas. Te gan jāņem vērā, ka ziemeļblāzmas, visticamāk, neizdosies redzēt, un šī nebeidzamā diena var iztraucēt ierasto miega ritmu.

 

Islande pavisam noteikti ir valsts, ko vērts pievienot savam ceļošanas bucket listam, tomēr tā prasa arī sava veida sagatavošanos. Ja esi izlēmis to apmeklēt, bet neesi gatavs ieguldīt tik daudz laika un resursu ceļojuma plānošanā, iesakām ieskatīties izdevīgajā Fly Me Away piedāvājumā, kurā ir iekļauts ērts lidojums no Rīgas, viesnīca, kā arī iespēja pieteikties dažādām interesantām un kvalitatīvi organizētām ekskursijām. Izplānotā atpūta ar Fly Me Away vilties neliks, jo pieredzes bagātais tūrisma operators savu pirmo lidojumu no Rīgas uz Keflavīkas lidostu izpildījis jau vairāk nekā pirms 10 gadiem un kopumā organizējis braucienus uz Islandi jau 15 reižu, un šis brauciens solās būt viens no iespaidīgākajiem! 

WOW! Pēdējā brīža atlaide! Lidojums uz Islandi par 150EUR!

Ø Dodies uz www.flymeaway.lv

Ø Izvēlies Islandes ceļojumu un atzīmē – Lidojums, Rezervēt ceļojumu

Ø Otrajā rezervēšanās solī virs pogas Tālāk, ievadi atlaides kodu GEIZERS

Ø Atlaides kods nodrošina Lidojuma biļetes cenu katram ceļotājam 150 EUR (cena par tiešo lidojumu uz Keflaviku turp un atpakaļ, lidostu nodokļi, dzēriens un bagāža (15 kg nododamā un 5 kg rokas).

Ø Aizpildi informāciju par ceļotājiem, veic apmaksu un tiekamies spārnos!

[su_button url=”https://flymeaway.lv/lv/pavasara-brivdienas-islande-ar-grandi-center-hotels-4″ target=”blank”]Uzzināt vairāk[/su_button]