Uz Valensiju devāmies augusta beigās. Laikā, kad tikai retais spānis ir uz ielām un lielāko daļu no citkārt tik rosīgajām ielu bodītēm rotā uzraksts ‘Slēgts’. Jā, tieši augusts ir karstākais mēnesis Spānijā un augusta beigās termometra stabiņš bija uzkāpis vidēji līdz +30 grādiem dienā.

Bet ne par karstumu ir stāsts, stāsts ir par vietām, kas mums lika iemīlēt Vidusjūras piekrastes pilsētiņu – Valensiju (ja runājam par faktiem, tad Valensija ierindojas godpilnajā trešajā vietā starp lielākajām Spānijas pilsētām, kā arī aviobiļetes uz Valensiju ir lētas – iegādājāmies tās no Rīgas ar vienu pārsēšanos par vidēji  €100 turp-atpakaļ).

P.s. atļāvos ierakstā neminēt fantastisko pludmali, kas mūs priecēja ar +25 grādu ūdens temperatūru, tapu bārus, kur nogaršojām, šķiet, gardākās tapas dzīvē, kā arī neaizmirstamos vakarus, kuros mūsu viesmīlīgie draugi, kas apmetušies Valensijā, ļāva izbaudīt trīs neaizmirstamas dienas valensiešu kultūras (paldies, puiši!).

Valensijas ‘mazā Venēcija’ – Port Saplaya

Iepriekš, kad interesējāmies par populārākajām apskates vietām Valensijā, Port Saplaya tika nepelnīti piemirsta – šī vieta tik pat kā netika pieminēta ne tūrisma ceļvežos, ne ceļojumu blogos.

Nav brīnums, ka Port Saplaya neoficiāli tiek dēvēta par ‘mazo Venēciju’ – visapkārt kanālam rāmi dus neskaitāmas jahtas un laivas, kamēr gar kanālu plešas nami visās varavīksnes krāsās.

Adrese: Port Saplaya, Valencia 

valensija

valensija

City of Arts and Sciences

Par galveno iedvesmas avotu futūristiskās arhitektūras šedevram City of Arts and Sciences jeb Mākslas un Zinātnes pilsētiņai kalpoja jūras motīvi – ja labi ieskatās, balto ēku kompleksā var saskatīt gan asaku, gan zivs apveidus. Pilsētiņa, kas tika atklāta 1996.gadā, ir izveidota nosusinātās upes Tūrijas gultnē un tā sastāv no vairākiem slaveno spāņu arhitektu Santiago Calatrava un Félix Candela veidotiem elementiem – zinātnes muzeja, IMAX kinoteātra un planetārija, akvārija, operas un dārza. Starp citu, akvārijs Oceanogràfic ar tur mītošajām vairāk kā 450 000 sugām tiek uzskatīts par lielāko Eiropā, tādēļ nežēlo naudu tā apskatei, ir to vērts (ja vēlies vēl kādu faktu, tad akvārijā atrodas arī lielākais stikla tunelis, kur varēsi aplūkot visdažādākos okeāna radījumos rokas stiepiena attālumā)! 🙂

P.s. Kombinētā ieejas biļete Tev izmaksās €36,25, savukārt pats pilsētiņas apmeklējums ir par brīvu.

Adrese: Av. del Professor López Piñero, 7, 46013 Valencia

valensija

valensija

Jardí del Túria jeb Tūrijas Dārzi

Līdz 20.gadsimta 50.gadiem cauri Valensijai plūda upe Tūrija, taču pēc 1957.gada lielajiem plūdiem tā burtiski izžuva un pārtapa krietni šaurākā upē. Izžuvušajā upes gultnē tika izveidots neizsakāmi skaista dabas taka 9 kilometru garumā – parka teritorijā atrodas Mākslas un Zinātnes pilsētiņa, bērnu laukumi, skeitparki, kā arī parku neapšaubāmi var dēvēt par aktīvās atpūtas meku, jo šeit ir izveidoti skrejceliņi, veloceliņi, kā arī Tūrijas Dārzi ir īpaši iecienīta vieta jogas cienītājiem.

Mani Tūrijas dārzos viennozīmīgi uzrunāja visaptverošais zaļums – citronkoki, ziedošie navnejausmaskāsaucbetpatīk ziedi, palmas un nesteidzīgie cilvēki, kas vienkārši bauda – bauda sauli, bauda šo mirkli.

Adrese: Av. de Manuel de Falla, 46018, Valencia

valensija

valensija

Torres Serranos cietoksnis

14.gadsimta beigās celtais cietoksnis, kas ir arī Valensijas simbols, sniedz unikālu iespēju paraudzīties uz Valensiju no putna lidojuma. Adrese: Plaça dels Furs, s/n, 46003, Valencia

Valen

 

valensija

EL MERCADO TIRGUS

Valensijas tirgus, kas tika celts 20.gadsimta sākumā, tiek uzskatīts par vienu no vecākajiem pārtikas tirgiem Eiropā (atļaušos piebilst –  manuprāt, tas ir arī viens no skaistākajiem tirgiem pasaulē). Tirgus savos 8000 kvadrātmetros priecē tūristus un vietējos iedzīvotājus ar jūras veltēm, visdažādākajām garšvielām, vietējiem gaļas un siera izstrādājumiem un svaigiem tropiskajiem augļiem (starp citu, par vidēji €2 nopērkami svaigi sagrieztu tropisko augļu trauciņi, kas gatavi ēšanai uzreiz).

Adrese: Plaça de la Ciutat de Bruges, 46001, Valencia

celojumu-blogs-valensija

valensija-tirguss

 

Plaza de La Virgen laukums

Plaza de la Virgen ir vieta, kur, šķiet, varētu uzturēties mūžīgi – laukums ar tā centrālo objektu – 800 gadus seno Valensijas katedrāli priecē ar tā vēsturisko elpu un ielu mākslinieku performancēm. Šī ir vieta, kur nesteidzīgi atvilkt elpu, notiesāt blakus esošajā tirgū El Mercado iegādātos gardumus un vienkārši vērot nesteidzīgo valensiešu dzīves ritmu.

plaza-de-la-virgen-valensija

Adrese: Plaça de la Verge, s/n, 46001, València

Lai izdodās!