Beidzot ir pienākusi visu gaidītā Jāņu nedēļa, kas ir iespaidīgi bagāta ar dažādiem pasākumiem visās Latvijas pusēs! Šī nedēļa, galvenokārt, būs par vainagu pīšanu, ugunskuru kuršanu, siera ēšanu un visiem citiem labumiem saulgriežus sagaidot!

20.jūnijs – ielīgošana dažādās Latvijas pilsētās!

 

Atgādinām, ka šajā dienā dažādās Latvijas pilsētās norisināsies pirmssvētku ielīgošana!

  1.  Līgo pasākumi Ķegumā Ķeguma tautas namā būs iespēja piedalīties vainadziņu darbnīcās, kā arī vakarā branga balle!
  2. Ielīgošanas pasākums ”Jāņu diena lepni nāca”, kas norisināsies Valmierā, Rīgas ielā 10
  3. Ielīgošanas pasākums Garkalnes pagastā, kas atradīsies pie Berģu Mūzikas un Mākslas pamatskolas, Upesciemā.
  4. Saulgriežu svētki Plāteres pilskalnā

 

21. jūnijs – saulgriežu diena!

 

Šajā dienā būs iespēja līksmaini pavadīt šī gada īsāko nakti!

  1. SPĪGO 2023 / Saulgriežu saullēkta sagaidīšanas ceremonija

Bauskas teritorijā jau trešo gadu būs iespēja piedalīties SPĪGO 2023 ceremonijā. Ceremonijas sākums ap plkst. 3:45.

 2. Jāņu gaidīšana Sēļu muižas parkā

Sēļos, Sēļu muižā, plkst. 16.00 norisināsies kārtīga, tradicionāla saulgriežu sagaidīšana! Pīrāgu cepšanas, siera siešanas, vainagu pīšanas, Jāņu dziesmu dziedāšanas un citas uzlādējošas nodarbes gūsi tieši šeit!

 3.Vasaras Saulgrieži Alojā

Plkst. 18:00, Alojā būs iespēja apgūt vītņu vīšanas, siera un pūdeles izgatavošanas, ziedu vainagu pīšanas un citas saulgriežu rotaļas! Norisināsies konkursi un plkst. 21:00 plānots gājiens no centra uz Strunķu kalnu ar  līksmu noslēguma ballīti!

 4.Vasaras saulgriežu ielīgošanas koncerts “Celies Jāņa diena”

Plkst. 19.30 pie Vangažu pilsētas Kultūras nama  “Strauta pļavā” ielīgošanas koncerts kopā ar                 grupu kopā ar grupu “Māsas Dimantas”un Vangažu pilsētas Kultūras nama kolektīviem “Pigoriņi”,                                   “Pumpuriņi”, “Pīlādzītis”, “Augšup”, “Kaprīze” un Vangažu vidusskolas deju kolektīvu “Kadiķītis”.

 5. Maģiskais saulgriežu saulriets Āraišu vējdzirnavās

Plkst. 20.00 Āraišu Vējdzirnavās būs iespēja kopīgi visiem interesentiem sagaidīt saulrietu Martas Ritovas, Ginta Smukā un Gustava Kalēja pavadībā!

 6. Saulgriežu svētki Sutros

Plkst. 20.00 Sutru Kultūras namā norisināsies zāļu vakara rituāls kopā ar kori ”Jersika”. Kā arī, ja tev garšo siers, zini, ka šeit noteiks gardākā Sutru pagasta sieru un apbalvos to!

 7. Jāņu Ielīgošana

Plkst. 20.00 pie Medņevas Tautas nama līgotāji sadziedāsies, pīs Jāņu vainagus, sies sierus un ies jautrās dejās!

8. Koncertprogramma “Limuzīns 5 Jāņu nakts krāsā”

Pie Svētes pamatskolas plkst. 19.00 startēs koncerts kopā ar muzikālo apvienību – projekts ”5 Jāņi”

9. Līgo lielizrāde Kandavā

Kandavas Brīvdabas estrādē plkst.20.00 norisināsies J.Jaunsudrabiņa Līgo lielizrāde ”Jo pliks, jo traks”

 

22.jūnijs 

 

Ja 21.jūnijs Tev nebija pa ceļam, tad nekas nav palaists garām, jo ielīgošana turpinās!

1.Līgo Lielvārdē

Teātra pirmizrāde Ineses Tālmanes lugai ”Pumpurs – ceļš uz Lāčplēsi” Lielvārdes Kultūras namā plkst.20.00. Pēc izrādes danču vakars Spīdalas saliņā kopā ar folkloras kopu ”Josta”, ”Ogres danču klubu” un ”Brīvajiem danču muzikantiem”.

2. koncerts “Ielīgojam svētkus”

Pie Garozas pamatskolas plkst. 20.00 pūtēju orķestris ”Zelmeri pro” un Jelgavas novada kori ieskandinās pilsētu Līgo noskaņās!

3. Ugunskuru vakars

Rožupes estrādē plkst. 20.00 paredzēts Ugunskura vakars kopā ar vokālajiem ansambļiem no Sutriem un Vanagiem. Kā arī būs iespējams piedalīties zāļu mandalu darbnīcās un zāļu tēju pagatavošanas meistarklasēs.

4. Jāņu ielīgošana Aizkrauklē

Aizkraukles Kultūrs centrā plkst. 22.00 tiek aicināti visi, kas vēlas ielīgot kopā ar etnomūzikas grupu “Rāmi riti” un postfolkloras grupu “Rikši”, kā arī vērot uguns maģisko spēku “Soul of Flames” izpildījumā.

5. Ielīgošanas zaļumballe Matkulē

Matkules estrādē, plkst. 22.00 būs iespēja izdancoties zaļumballē kopā ar Jāni un Armandu no visiem tik mīļās un pazīstamās grupas “Apvedceļš”.

 

23. jūnijs – Līgo svētku pasākumi

 

1. Līgo Līvānos

Tradīciju laukumā Līvānos no plkst. 9.00 – 13.00 norisināsies Līgo svētku tirgus, plkst. 10:00 sāksies Amatnieku paraugdemonstrējumi, negustācijas un to aplīgošanas, plkst. 11:00 paredzēts svētku koncerts un plkst. 00:00 visu gaidītā zaļumballe!

2. Līgo festivāls Vecpiebalgā

Grandiozs festivāls 3 dienu garumā Alauksta ezera krastmalā. Sākums 23.jūnija plkst. 11.00 un nobeigums 25. jūnija plkst. 15.00. Latviešu Jāņu tradīcijas, tautā iemīļoti mūziķi (Labvēlīgais tips, Latgalīšu reps, kā arī citi mākslinieki). Sagaidot pusnakti norisināsies Uguns rituāls un lielā Ugunskura iekuršana. Pēc tā iekuršans ezera krastmalā sāksies dzīvās mūzikas skanējums, kur katrs var ņemt līdzi savu ģitāru un sadziedāties ar pārējiem. Pusnaktī paradzēts arī Līgo zāļu PLIKO skrējiens! Nākamajā dienā turpinājums ar dažādām sportiskām aktivitātēm, peldēm, laivu izbraucieniem, makšķerēšanu, piknikiem vai arī nedarot neko un baudot maģisko Līgo pasākuma noskaņu, bet pusnaktī balle līdz rītam ar dīdžeju. Visu dienu līgotāju bērni varēs atpūsties piepūšamo atrakciju bērnu laukumā bez papildus maksas. Būs pieejama arī telšu pilsētiņa.

 3. Lielais Līgo Lizumā

Lizumas pils parkā norisināsies līgošana no plkst. 12.00 – 6.00 no rīta! Dienas laikā būs iespēja priecāties putu ballītē, plkst. 17.00 sāksies koncertprogramma ar Latvijā pazīstamiem mūziķiem un DJ. Visa pasākuma garumā darbosies bāri un kafejnīcas, bērniem būs pieejama cukurvate, popkorns un citi gardumi! Kā arī pasākuma noslēpumainais pārsteigums! Pieejamas būs arī telšu pilsētiņas.

4. Festivāls – Jāņi Salacgrīvā

Divu dienu Jāņu svētku festivāls. Sākums 23.jūnija plkst. 14.00 Salacgrīvas ”Zvejnieku parkā”. Muzikāli priekšnesumi, tradicionālas rotaļas un gaidāmi arī citi jauki pasākumi! Dalībnieki aicināti ierasties tautas tērpos! Būs nodrošināta arī telšu pilsētiņa!

5. Līgo svinības “Baltic Beach Hotel & SPA”

Sākot no plkst. 15.00 , ielīgošanas svinības Jūrmalā! Līdz plkst. 20.00 viesnīcas iekšpagalmā jestri danči, dziesmas un meistarklases! Viesus sagaidīs un aplīgos Suitu sievas. Vēlāk ap plkst. 20.30 – 02.00 paredzētas Līgo grila vakariņas pludmalē.

6. Līgo zaļumballe Igates pilī

Ierašanās Igates pilī sākot no plkst. 15.00. Brīvdabas izrāde ”Skroderdienas Silmačos”, ap plkst. 20:30 mūzikas izpildītāji ”Mazais princis”, vēlāk arī ”Credo”! Pusnaktī Lielā Jāņu Ugunskura iedegšana, kā arī pliko skrējiens apkārt pilij! Ātrākajam finišētājam balva no Igates pils Dzirnavu krodziņa. Būs noorganizēta arī telšu pilsētiņa.

7. Līgo vakars Dikļos

Amatnieku tirdziņi, Mārtiņa Sirmā un Jāņa Siliņa tradicionālo svētku ēdienu pagatavošanas meistarklases, uguns šovi un koncertprogramma gaidāma Dikļos, sākot no plkst. 18.00.

8. Līgo @ Wondersala

Piedalās ”Pērkons”, ”Menuets”, ”Brāļi Auzāni ar grupu” un DJ Roberto. Zaļumballe visas nakts garumā! Ieeja sākot no plkst. 18.00 Wondersalā, Rīgā.

9. Līgo nakts Siguldā

Izrāde ”Skroderdienas Silmačos”, pēc izrādes ap plkst. 21.50 kopā ar folkloras kopu “Putni” un “Senleja” dalībniekiem kopā tiks iedegts Jāņu ugunskurs. Bet ap plkst.22.30  uz Zaļumballi aicinās Dainis Skutelis un “Līgo orķestris” Jura Kristona vadībā.

10. Līgo svētku koncerts kopā ar Kristīni Šomasi un Rikardionu

Sākot no plkst. 19.00 Balvu pilsētas estrādē – Ugunskura iedegšana, Līgo tirdziņš, vainagu pīšana, pirtsslotu siešana, hennas zīmējumu maģija, lielformāta koka spēles. Plkst. 22.00 zaļumballe kopā ar mūziķi Juri Ķirsonu.

11. Līgo vakars Rudzātos

Sākot no plkst. 19.00 norisināsies vainagu pīšana, alus darīšanas procesa izpēte, siera siešanas  paraugdemonstrējumi, kā arī spēles brīvā dabā un “Limuzīns Jāņu nakts krāsā” stūrītis. Plkst. 20.00 teātra kopas “Okūts” pirmizrāde E.Vulfs “Caur bēdām pie priekiem”. Plkst. 21.30 Rudzātu pagasta Līgu un Jāņu godināšana un Lielā Jāņuguns iedegšana. Plkst. 22.30 Līgo nakts balle ar grupu “Espresso”

12. Leigū festivals Vyškūs

Lustīga līgošana visas nakts garumā gaidāma arī Višķu estrādē sākot no plkst. 20.00! Tautā iemīļots un visiem labi pazīstams Līgo festivāla Višķos galvenais pasākuma varonis Kazimirs Adamovičs šogad plāno sevi pārbaudīt kino mākslā un sola aizraujošu un piesātinātu pasākuma programmu. Jau no plkst. 19.00 pasākuma viesiem tiks piedāvāti dažādi Līgo svētku gardumi, siera un alus degustācijas, vainagu pīšanas meistarklase, pirtnieku piedāvājumi un pirts slotiņu siešanas meistarklase. Būs pieejama arī telšu pilsētiņa.

13. Līgo Rīga Grīziņkalnā, Rīgā

Pasākums apvienos gan tautisko, gan mūsdienīgo! Programmā ”Raxtu Raxti”, ”Teikas muzikanti”, ”Dzilna” un citi! Aktivitātes visiem vecumiem un noskaņojumiem – danči, uguns iedegšanas rituāls, Rīgas etno ballīte līdz pat saullēktam! Plkst. 20.00 – 22.00 paredzēta aktivitāšu un tradīciju zonā Jāņu rotaļas kopā ar kopā ar folkloras kopu “Kokle”, vainagu vīšana, amatu paraugdemonstrējumi un aktīvas Līgo spēles visai ģimenei.

14. Jāņu svinību pasākums “Rīgas zaļumballe”

Visu Jāņu nakti kopā ar Jāņu bērniem pavadīs Jāņu tēvs – Latvijas Nacionālā teātra aktieris Egils Melbārdis un Jāņu māte – Latvijas Nacionālā teātra aktrise Anna Klēvere. Tiem svētku svinētājiem, kuri nebūs paspējuši novīt Jāņu vainagu, tiks piedāvāta zāļu vainagu meistarklase kopā ar profesionālu floristi. Visu nakti strādās bufete. Ieeja sākot no plkst. 20.00.

15. Tradicionālie Jāņi Dzegužkalnā

Vainagu pīšana, zīlēšana, līgošana un aplīgošana, uguns svētīšana, Jāņu godināšana, saules pavadīšana un sagaidīšana. Īpaša vieta Dzegužkalnā tiek ierādīta Jāņuguns iedegšanas rituālam, latviešu rotaļām un dančiem. Pasākums tiek veidots kā vienots uzvedums. Ieeja sākot no plkst.20.00.

16. Līgo vakara idille Ķeipenē

Plkst.21.00 Ķeipenes brīvdabas estrādē Līgo vakara idille. Ielīgošana un iedejošana kopā ar pagasta pašdarbības kolektīviem. Plkst.22.00 zaļumballe kopā ar muzikālo apvienību “ImproBand”.

17. Ozolnieku Jāņu pļavā Līgo zaļumballe

Ozolnieku amatteātra A.Alunāna muzikāla komēdija ”Bagātā brūte”, Jāņu Ugunskura iedegšana, kā arī Jāņu zaļumballe ar grupu ”Deficīts”. Ieeja sākot no plkst.21.00.

18. Līgo ar Ādamu Bombu /USA/

Līgotāji, kuriem varbūt ne tik ļoti gribas tradicionālo ir iespēja apmeklēt rokenrolista Ādama Bomba koncertu Pāvilostā. Būs arī lielais Jāņu ugunskurs! Ieeja sākot no plkst. 21.00.

19. Līgo Lauku Kūrortā!

Divu dienu programma! Ieeja sākot no 23.jūnija plkst.21.00 Kazdangā. Rituālo, rotaļas, dziesmas, dejas un citas jestras izdarības. Puiši un vīri aicināti ņemt līdzi savus ozollapu vainagus. Meitas un sievas –  ņemat līdzi ziedus un smilgas vainagu pīšanai. Pilnīgi visi aicināti ņemt līdzi savus pērnā gada vainagus – tie noderēs! Plkst.24.00 zaļumballes laiks ar grupu ”Papīra Lidmašīnas”. 24.jūnijā , sākot no plkst.12:00 norisināsies Dīķ’party! Tas nozīmē sauli, mūziku, atspirdzinošus dzērienus un dažādiem peldpūšļiem pilnu dīķi! Ņem līdzi savu piepūšamo riņķi, vienradzi vai pīlīti! Vakara noslēgumā Gruzijas katri mūziķa Shota Adamashvili koncerts. Tiem, kas nezina – Shota izpilda dažādus autentiskus katri gabalus ne tikai angļu, bet arī latviešu valodā.

20. Līgo parkā, “LĪGO PARKAM – 35!”

Plkst. 21.00 Ādažos muzikāls uzvedums ”Reiz Līgo vakarā Līgo parkā…”’un Jāņu nakts Zaļumballe. Ieeja tikai ar Jāņuzālēm.

21. Līgo balle Taurupē

Plkst. 22.00 Taurupes estrādē Līgo balle, muzicēs Ēriks Budēvics (no grupas “Hameleons”) un Indra Raila.

22. Līgo balle Naudītē

Līgo nakts balle ar grupu no Rēzeknes “Ginc&ES”. Ieeja sākot no plkst.22.00.

23. Līgo zaļumballe Ciemupē

Ciemupes estrādē Zaļumballe, kur par mūziku rūpēsies duets ”DIVI PRO”. Ieeja sākot no plkst.22.00.

24. Jāņu nakts zaļumballe Reņķa dārzā

Sākot no plkst. 22.00 Reņķa dārzā Ventspilī muzicēs brāļi Rozentāļi un DJ Jānis K.

25. Līgo nakts balle

No plkst. 23:00 līdz 3:00, Skaņkalnes pagasta Lībiešu pilskalna estrādē Līgo nakts balle. Spēlē un dzied Harijs Joniškāns (grupa “Kantoris 04”), Jānis un Ilze Vībanti (grupa “Vēja runa”).

26. Līgo naktsballe

No plkst. 23.00 Kārķu Dabas koncertzālē tiek aicināts ikviens kopīgi aizvadīt Līgo dienu un ieskandināt Jāņus ar grupu “Tauriņdeja”. Apmeklētāji gaidīti Jāņu vainagos.

 

24. jūnijs – Jāņu Diena!

 

1. Koncertuzvedums un zaļumballe LĪGO LIEPĀJĀ!

Liepājā, Jūrmalas parkā, sākot no plkst. 20.00, koncertprogramma ar mūziku no kinofilmām un izrādēm. Piedalīsies Viktors Ellers, Agnese Jēkabsone, Karīna Tatarinova un citi! Pēc koncerta, aptuveni pulksten 22:30, kopā ar folkloras kopu “Ķocis” tiks iedegta Jāņuguns un no pulksten 23:00 līdz pat rīta gaismai zaļumballe kopā ar grupu “Zelta kniede”.

2. Jāņu zaļumballe ar grupu “Zelta kniede”

Valkas pilsētas brīvdabas estrādē, no plkst. 22.00 līdz 02.00 Jāņu zaļumballe ar grupu ”Zelta kniede”.

 

25.jūnijs

 

1. James Bay Siguldas pilsdrupu estrādē

Plkst. 18.00 Siguldas pilsdrupu estrādē  koncertēs mūziķis Džeimss Bejs. Džeimsa mūzika neliks vilties nevienam, kam iet pie sirds ritmiskums!

2. Akustiskais koncerts “Velomūzikas brauciens”

Mazsalacas kultūras centrā , plkst. 20.00 būs iespēja piedalīties akustiskajā koncertā. Piedalās – Velobrauciena idejas autors Kārlis Kazāks. Ka arī jau vairākos velobraucienos iepazītie mūziķi: “Dzelzs vilks” taustiņinstrumentālists Kaspars Tobis, grupas “Stūrī zēvele” basģitāriste Maija Ušča, aktrise Karina Tatarinova, aktieris Kaspars Zvīgulis, kā arī citi iepriekš paredzēti un neparedzēti ceļa biedri.

27. jūnijs

 

1. Koncerts ”Asking Alexandria. See whats on the inside world tour 2023”

Jāņu svētki būs brangi nolīgoti, būs arī jau dots laiks atpūtai un jau 27.jūnijā ”Palladium Riga” arēnā , plkst. 20.00 vakarā koncertēs britu rokgrupa ”Asking Alexandria” ar savu jaunāko albumu!