Pat ja esat pabijis daudzās Itālijas pilsētās, nekas jūs nesagatavos Neapoles rosīgajai, krāsainajai un dažkārt haotiskajai enerģijai. Šķiet, ka visi iedzīvotāji atrodas ielās, un viņi visi runā vienlaicīgi.
Krāsas šeit šķiet spilgtākas, un gaisā virmo picas aromāts, kā arī visapkārt dzirdami operas skaņdarbi. Tā ir pilsēta, kas atdzīvinās visas jūsu maņas!
Pilsētas garā vēsture, kas aizsākās jau 8. gadsimtā p. m. ē. kopš grieķu laikiem, ietvēra Bizantijas, Francijas, Spānijas un Austrijas valdīšanas laikus, no kuriem katrs atstājis savas pēdas. Papildus baznīcām, pilīm un muzejiem Neapoles apskates laikā jūs atradīsiet arī šauras apkaimes ieliņas, plašas promenādes un parkus, kas paši par sevi ir apskates objekti.

Castel Ovo pils un Lungomare promenāde

Gar krastmalu, pie vēsturiskajiem vārtiem uz Vidusjūru, jūs varat iepazīt šo dinamisko pilsētu. Neapoles osta ir sadalīta atsevišķās piestātnēs, ko veido vairāki moli un viļņlauži, un tajā vienmēr valda rosība.
Lungomare ir pludmales promenāde, kas iet gar krastu aptuveni 2,4 kilometrus gar Via Partenope un Via Francesco Caracciolo Chiaia apkaimē, no kuras paveras skaists skats pāri līcim uz Vezuvu un kur ir daudz kafejnīcu un saldējuma veikalu. Pastaigājieties šeit, izbaudiet skatus un dzīvīgo atmosfēru, kā arī nobaudiet Neapoles ieguldījumu ēdienu vēsturē – picu “Margherita”.
Via Francesco Caracciolo ielas galā uz kalna atrodas 12. gadsimtā celtā Castel Ovo pils, kas ir vecākā pils Neapolē. No tās vaļņiem paveras vēl labāks skats uz ostu, prāmjiem, līci un Vezuva kalnu, bet iekšpusē atrodas Etnogrāfiskais muzejs ar seno Neapoles keramiku un citiem artefaktiem. Ieeja pilī un muzejā ir bez maksas, un tas, tāpat kā Lungomare, ir viens no vairākiem bezmaksas apskates objektiem Neapolē.
Aiz pils atrodas Neapoles ostas aktīvākā daļa ar kruīzu ostu un izbraukšanas vietu prāmjiem uz Sicīliju, Sardīniju un citām vietām. Tālāk uz dienvidiem, no piestātnes pie Calata di Beverello, kuģīši kursē uz Ponzu, Kapri un Iskiju. Neapole ir galvenā Itālijas dienvidu osta!

Castel Nuovo pils

Castel Nuovo pils

Piazza del Municipio laukuma dienvidu pusē atrodas piecu torņu pils Castel Nuovo, kas pazīstama arī kā Maschio Angioino un bija Neapoles karaļu un vicekaraļu rezidence. Tās vēsture atspoguļo dažādu valdnieku – franču, aragoniešu, spāņu un austriešu – gaitas, un katrs no tiem to papildināja un atjaunoja atbilstoši laikam.
Sākotnēji to 1279.-1282. gadā uzcēla Šarls I Anžū (Charles I of Anjou), un to paplašināja Alfonso I of Aragon (Alfonso I of Aragon), kurš par godu savam uzvaras gājienam pilsētā no 1453. līdz 1467. gadam starp torņiem piebūvēja grandiozo agrīnās renesanses laikmeta Triumfa arku. Daļa no tās tiek izmantota pasākumiem un ekspozīcijām, bet bruņniecības zāle, dienvidu pagalms, Čārlzs V Zāle (Charles V Hall) un Sala della Loggia parasti ir atvērtas. Pagalmā atrodas gotikas stilā celta Santa Barbara baznīca (jeb Cappella Palatina).

San Džennaro katakombas

San Džennaro katakombas

Otrā gadsimta San Džennaro katakombas, līdzīgi kā romiešu katakombas, ir gaiteņu un kapu labirints, taču to arhitektoniskais risinājums ir vērienīgāks un gleznojumi smalkāki nekā romiešu katakombās.

Tās ir divos līmeņos, un augšējo katakombu velvēs ir saglabājušies gravējumi no otrā gadsimta beigām. Šeit atrodas arī nelielais bīskapu pagrabs un lielā pazemes bazilika ar kalumiem no 6. gadsimtam.
Bazilika pie katakombām tika uzcelta 5. gadsimtā, un, lai gan tā ir piedzīvojusi vairākas izmaiņas, tā ir rets agrīnās kristietības arhitektūras paraugs. Pat pēc lieliem atjaunošanas darbiem aragoniešu laikmetā 14. un 15. gadsimtā saglabājusies tās pamatstruktūra.

Plebiscito laukums (Palazzo Reale)

Plebiscito laukums (Palazzo Reale)

Plebiscito laukuma austrumu pusē atrodas bijusī Karaliskā pils (Royal Palace), ko 1600. gadā sāka celt Domeniko Fontana un atjaunoja 1837.-1941. gadā. Tā ir viena no četrām šajā teritorijā esošajām pilīm, ko Burbonu karaļi izmantoja kā rezidences. Garajā fasādē atrodas astoņas marmora statujas, kas ataino dažādus karaļus, kuri valdīja Neapolē.
Iekštelpās var apskatīt 1651. gadā uzceltās grandiozās baltā marmora kāpnes, teātri un vairāk nekā divus desmitus istabu valsts dzīvoklī ar mēbelēm, gobelēniem, porcelānu un skulptūrām. Tā ir reti pārpildīta, lēta, un jūs saņemsiet bezmaksas audio ekskursiju. Daudzi tūristi uzskata, ka šī ir viena no interesantākajām un neapgūtākajām Neapoles apskates vietām.

Sankarlo teātris (Teatro di San Carlo)

Sankarlo teātris (Teatro di San Carlo)

Vienu no lielākajiem teātriem Eiropā un vienu no Itālijas nozīmīgākajiem operas namiem Teatro di San Carlo uzcēla karalis Čārlzs, kas atradās blakus viņa karaliskajai pilij. To pabeidza 1737. gadā, un tas bija vecākais nepārtraukti darbojošais operas nams Eiropā, kā arī paraugs operas namiem visā pasaulē. Operas interjeru ieskauj seši grezni dekorētu ložu līmeņi, ko izceļ vēl greznāk izrotātā karaliskā loža.
Līdztekus operu izrādēm te notiek arī koncerti un baleta izrādes.

Neapolei, kas bagāta ar vēsturi, kultūru un gardiem ēdieniem, vajadzētu atrasties ikviena Eiropas ceļotāja saraksta augšgalā. Neapolē ir tik daudz vietu, ko apmeklēt, kas ir piepildītas ar mūsdienu dzīves un vēstures raksturu. Turklāt jūs nevarat atturēties no pasaulē labākās picas ēšanas un saulaino salu, senās vēstures, pludmaļu, dzīvās haotiskās kņadas un vulkāna baudīšanas.