Kad cilvēki saka, ka labas lietas nāk mazos iepakojumos, viņi, iespējams, runā par Sanmarīno – vecāko suverēno valsti pasaulē, kuras platība ir tikai 61 kvadrātmetrs. Sanmarīno Republika jeb, kā to poētiski dēvē, Klusā Sanmarīno Republika ir neatkarīga valsts Itālijas centrā, kas atrodas blakus Apenīnu kalniem un no kuras paveras skats līdz pat Dalmācijas piekrastei.

Sanmarīno ir trešā mazākā valsts Eiropā aiz Vatikāna un Monako, taču šajā savdabīgajā un unikālajā pasaules daļā jūs atradīsiet visu – no mežiem, cietokšņu torņiem un iepirkšanās centriem līdz viduslaiku tirgiem un olimpiskajiem stadioniem.

Apskatīsim labākās vietas, ko apmeklēt Sanmarīno!

Rocca Guaita un Torre Cesta

Rocca Guaita un Torre Cesta

Iespējams, vispazīstamākais no visiem Sanmarīno apskates objektiem – Rocca Guaita un Torre Cesta – ir divi cietokšņa torņi, kas atrodas Titano kalna virsotnē. 

Šie torņi ir daļa no trīs torņu kopuma, kas attēlots uz Sanmarīno oficiālā karoga, un viesi var apmeklēt un apskatīt torņus, no kuriem agrākais – Rocca Guaita – ir celts 13. gadsimtā. 

Torre Cesta torņa teritorijā atrodas tradicionālo ieroču muzejs. No torņu virsotnes paveras brīnišķīgi skati līdz pat Dalmācijas piekrastei, kā arī uz netālajiem Apenīniem. Titano kalna virsotnē un torņu apkārtnē atrodas pārtikas un dzērienu stendi, suvenīru un tūrisma kioski.

Torre del Montale

Torre del Montale

Trešais tornis Titano kalna virsotnē – Torre del Montale – ir sasniedzams, ja no Torre Cesta un Rocca Guaita paiet nedaudz tālāk gar krauju. 

Torre del Montale diemžēl nav pieejama apmeklētājiem, taču ir vērts doties pa marķēto taku gar Titano kalnu grēdu, lai to apskatītu, jo no tās paveras vēl krāšņāks skats uz Sanmarīno, un ir vairākas unikālas vietas, kur var atpūsties, piemēram, rīkojot pikniku, vienlaikus apbrīnojot neskarto ainavu.

Titano kalns

Torre del Montale

Līdztekus galvenajam ceļam, kas ved uz torni, ir arī citi marķēti pastaigu maršruti, kas ved caur gleznainām un krāsainām meža teritorijām, no kurām paveras vēl citāds skats.

Uz kalna var atrast vecus akmens soliņus, kas ir ideāla vieta, kur atpūsties un izbaudīt ainavu, un, tā kā Titano kalns atrodas 750 m virs jūras līmeņa, kalnu gaiss ir spirgts un atsvaidzinošs, tāpēc esiet gatavi, ka būs vēsāks nekā zemākajos valsts reģionos, un attiecīgi plānojiet savu ceļojumu.

Palazzo Pubblico

Palazzo Pubblico

Palazzo Pubblico ir viegli atpazīstams Sanmarīno, pateicoties tā gotikas stilam un greznajai fasādei. Tas ir valsts oficiālais rātsnams, un tajā notiek visi nozīmīgākie valdības pasākumi un ceremonijas. Ēka ir celta no akmens, kas ņemts no netālu esošā Titano kalna, un tā celta 1800. gadā. 

Tuvojoties ēkai, jūs pamanīsiet kvadrātveida pulksteņa torni ēkas augšdaļā, kura torņi atgādina Palazzo Vecchio Florencē. Ēkas iekšpusē ir kāpnes, kas ved uz torņa virsotni.

Sanmarīno trošu vagoniņš

Sanmarīno trošu vagoniņš

Izbrauciet ar Sanmarīno trošu vagoniņu un pacelieties virs Borgo Maggiore jumtiem, vērojot skatu, kas sniedzas līdz Adrijas jūras piekrastei. 

Vagoniņš kursē no apakšējās galapunkta stacijas Borgo Maggiore uz augšējo staciju Sanmarīno pilsētas centrā, un tas ir populārs ne tikai tūristu vidū, bet piesaista arī vietējos iedzīvotājus. 

Sanmarīno ir viegli sajaukt ar Itālijas daļu, taču šai nelielajai Monte Titano nogāzēs esošajai republikai ir savdabīgs raksturs – te ir pasakainas pilis, kultūra un daudz labu vīnu.

Nav brīnums, ka gadu no gada uz Sanmarīno dodas tik daudz tūristu. Šī valdzinošā pilsēta ir pārpildīta ar brīnišķīgām nodarbēm. Neatkarīgi no tā, vai jūs interesē tūrisma apskates objekti vai aizraujoši piedzīvojumi, šeit nekad nebūs garlaicīgi.