Ja jums ir laiks tikai vienam galamērķim Latvijā, noteikti apmeklējiet Siguldu. Tā atrodas tikai stundas brauciena attālumā no Rīgas, bet jūs jutīsieties tā, it kā būtu atstājuši lielpilsētas burzmu aiz muguras – Siguldu ieskauj skaista daba un tā piedāvā daudz interesantu nodarbju, kas iepriecinās gan vēstures cienītājus, gan dabas un piedzīvojumu cienītājus.

Pirmā iespaidīgā Siguldas īpatnība ir tās atrašanās vieta. Salīdzinoši līdzenā valstī, kāda ir Latvija, kur pakalnu ir maz, tāda vieta kā Sigulda ir īsts retums.

Siguldas pilis

Siguldas pils

Avots : Siguldas novada Tūrisma informācijas centrs

Siguldā jūs atradīsiet divas pilis, kas atrodas viena otrai blakus. Pirmā ir Siguldas Jaunā pils. Šo pili 1878. gadā sāka celt krievu kņazs Dimitrijs Kropotkins, taču tās pabeigšanas laiku tā arī nesagaidīja. Gadu vēlāk viņu nogalināja revolucionārs terorists.

Lai gan Jaunā pils nav atvērta apmeklētājiem, muižas ēkās var atrast daudz amatnieku un mākslinieku. Ja jums ir pietiekami daudz laika, jums vajadzētu piedalīties kādā no darbnīcām, ko tur piedāvā. Kā, piemēram, izgatavot savu spieķi, lai vēlāk dotos pārgājienā.

Pēc tam, kad būsiet izgājuši cauri Jaunajai pilij, jūs nokļūsiet Siguldas viduslaiku pilī. Tā arī saucas Livonijas ordeņa Siguldas pils, un tās pirmsākumi meklējami 1207. gadā. Gadsimtiem ilgi tai bija nozīmīga loma reģionā, līdz pamazām tā zaudēja savu nozīmi. Turklāt tā tika nopostīta Ziemeļu kara laikā 18. gadsimtā.

Mūsdienās no pils ir palikušas tikai drupas. Jūs varat pastaigāties pa tām un uzkāpt uz kādreizējiem pils mūriem. Noteikti dodieties arī uz Ziemeļu torņa virsotni, no kuras paveras fantastisks skats uz ieleju. No šejienes var redzēt pat Turaidas pils rezervātu!

Turaidas pils

Turaidas pils

Avots : Siguldas novada Tūrisma informācijas centrs

Ja esat apmeklējuši Siguldas pili, tad šo pili jau esat redzējuši no torņa augšdaļas.

Turaidas pils ir liela sarkano ķieģeļu būve, kas celta 1214. gadā. Toreiz Rīgas arhibīskaps pavēlēja to uzcelt vietā, kur kādreiz atradās Lībiešu koka pils. Livonijas ordenis, kas pili uzcēla, to nosauca par Fredeland – Miera zemi, bet līdz mūsdienām saglabājies lībiskais nosaukums Turaida.

Apmeklējot pili, var iegriezties rekonstruētajās ēkās un apmeklēt muzeju. Šeit var uzzināt vairāk par pils vēsturi, kā arī par lībiešiem šajā apvidū.

Apmeklējot Turaidas pili, jūs pamanīsiet, ka tā ir daļa no lielā Turaidas muzejrezervāta. Iespējams, ka pils ir tā izceltākais objekts, taču šeit var atrast arī daudzas citas ievērojamas celtnes. Piemēram, apskatiet baznīcu, kas ir viena no vecākajām koka baznīcām Latvijā. Netālu atrodas Maijas, “Turaidas Rozes”, kaps. Jūs varat aplūkot arī daudzas saglabājušās Turaidas muižas ēkas.

Gūtmaņa ala

Gūtmaņala

Avots : Siguldas novada Tūrisma informācijas centrs

Viesojoties Siguldā, noteikti jāapmeklē Gūtmaņa ala. Ala ir slavena ar uzrakstiem uz sienām, kas ir tur atstāti jau no 17.gadsimta. Uzraksti ir redzami pa visām alas sienām. Turklāt ala ir pazīstama arī ar vietējo leģendu.

Stāsta, ka 1600. gada sākumā pēc kaujas Turaidas pils glabātājs kaujas laukā atradis mazu meitenīti. Viņš nolēma viņu nosaukt par Maiju un aizveda uz muižu. Viņa izauga par tik skaistu sievieti, ka visi viņu sauca par Turaidas Rozi. Lai gan Maijai bija daudz precinieku, viņas sirds piederēja Siguldas viduslaiku pils dārzniekam Viktoram. Vakaros viņi satikās Gūtmaņa alā.

Kādu dienu karavīrs, kurš bija izmisīgi iemīlējies Maijā, nosūtīja viņai viltotu vēstuli, lai aizvilinātu viņu uz alu. Kad viņa ieradās, viņš viņu nolaupīja. Maija lūdza viņu palaist un piedāvāja savu sarkano šalli, kas bija Viktora dāvana, par viņas brīvību. Viņa apgalvoja, ka tai piemīt maģiskas spējas un ka to nevar pārgriezt neviens zobens. Maijas nolaupītājs paņēma savu zobenu, iesita ar to viņai un nogalināja viņu Gūtmaņa alā.

Un, lai gan tas varētu šķist kā leģenda, tiesas dokumenti no 1600. gadu sākuma pierāda, ka šis stāsts ir patiess. Galu galā karavīrs tika notverts un par savu noziegumu pakārts.

Bobsleja trase

siguldas bobsleja trase

Avots : Siguldas novada Tūrisma informācijas centrs

 

Latvijā nav Disnejlendas, taču bobsleja trases sajūta ir daudz foršāka. Tā ir pilnvērtīga profesionāla bobsleja trase, kurā trenējas sportisti, bet braukt var arī tūristi. Nobrauciena ātrums no 80 km/h līdz 100 km/h. Trase darbojas visu gadu, tāpēc tas ir noteikti vērtīgs galamērķis, ja esat Siguldā! 

Gaujas Nacionālais Parks

Gaujas nacionālais parks

Avots : Siguldas novada Tūrisma informācijas centrs

Sigulda ir ideāli piemērota, ja vēlaties pavadīt dienu pārgājienos. Gaujas nacionālais parks ir lielākais un vecākais no Latvijas nacionālajiem parkiem, ko raksturo liela bioloģiskā daudzveidība, reljefa formu dažādība, dabiskie avoti, smilšakmens atsegumi, gleznaini skati un unikāli dabas, kultūras un vēstures pieminekļi.

Gaujas nacionālais parks dibināts 1973. gadā. Tas plešas vairāk nekā 90 000 hektāru platībā, aizsargājot Gaujas senlejas skaistāko posmu gar Gaujas upi starp Valmieru un Murjāņiem.

Krāšņie smilšakmens atsegumi, klintis un alas ir viena no galvenajām parka atrakcijām. Sarkanīgie, dzeltenīgie un pelēcīgie smilšakmeņi veidojušies pirms 350-370 miljoniem gadu.

Gaujas nacionālajā parkā ir dažādas alas – Gūtmaņala, kas ir plašākā Baltijas valstīs, Kalejala, kas ir garākā, unikālā Lielā Ellīte, kā arī Velnala Siguldā, kas ir viena no populārākajām alām.

Gaujas krastos atrodas Ērgļu klintis, Kuku klintis, Līču-Langu klintis un Sietiņieža grēda, bet Amatas upes krastos var atrast izcilas nogulumiežu iežu klintis, ko veido smilšakmens un dolomīts. 

Apmeklējot Siguldu, jūs valdzinās dabas tuvums, varēsiet pārbaudīt savu fizisko izturību un nobaudīt gardus vietējos ēdienus!