Žirona atrodas Katalonijā, Spānijā, starp Barselonu un Kosta Bravu. Tā ir brīnišķīga vieta, ko apmeklēt, ar viduslaiku mūriem, šaurām līkumotām pilsētas ieliņām un vienu no vislabāk saglabātajiem ebreju kvartāliem Eiropā. Lai apskatītu Žironu, jums ir nepieciešama tikai viena diena, tāpēc tā ir lielisks galamērķis pat visātrākajos maršrutos pa Spāniju.

Viduslaiku mūri (Passeig de la Muralla)

Pastaiga pa viduslaiku mūriem, ko dēvē arī par Passeig de la Muralla, ir obligāti apmeklējama aktivitāte, atrodoties Žironā. Pilsētas mūri stiepjas gar Žironas vecpilsētas austrumu robežu. No mūru virsotnes paveras iespaidīgs skats uz pilsētu, un sienas periodiski pārtrauc torņi, no kuriem paveras vēl labāki skati.

Mūsdienās pēc restaurācijas tie ir labā stāvoklī, un jūs varat doties pastaigā gar mūriem, apejot gandrīz visu veco kvartālu. Uz labākajiem skatu punktiem, no kurienes paveras skats uz Žironas panorāmu, regulāri atrodas sardzes torņi ar kāpnēm uz augšu.

Vietām, kur gājēju celiņš sašaurinās, dažbrīd var būt nedaudz nedrošs, taču ar labiem pastaigu apaviem jūs būsiet pilnīgi drošībā, un ik pa brīdim jūs varat nokāpt atpakaļ uz ielas līmeņa un atpūsties ēnainā dārzā.

Eiffel tilts (Pont de les Peixateries Velles)

Gustavs Eifelis uzbūvēja tiltu Žironā īsi pirms Eifeļa torņa uzcelšanas. Šo tiltu sauc arī par Pont de les Peixateries Velles, un tas stiepjas pāri Onjāras upei un ir slavenākais tilts Žironā.

Šajā augsti novērtētajā pastaigu ekskursijā izstaigāsiet Žironas viduslaiku mūrus, apmeklēsiet Žironas katedrāli un ebreju kvartālu, pāriesiet pāri Eifeļa tiltam un apmeklēsiet “Troņu spēļu” filmēšanas vietas.

Game of Thrones filmēšanas vietas

Iespējams, jūs nezināt, bet Žironas pilsēta bija redzama seriāla “Game of Thrones” sestajā sezonā, un apmeklētāji pat var doties ekskursijās pa pilsētu, lai apskatītu dažas no tās filmēšanas vietām. Dažas no šīm vietām ir katedrāles pakāpieni, Sant Pere de Galligants klosteris un Arābu pirtis.

Arābu pirtis

Pilsētas arābu pirtis patiesībā ir romiešu pirtis, kas celtas 12. gadsimtā, un to dizainu iedvesmojis gan romiešu, gan arābu dizains. Pirtis bija atvērtas līdz 14. gadsimtam, un šodien apmeklētāji var izstaigāt dažādas kompleksa telpas. Visiespaidīgākā ir ieejas zāle ar centrālo baseinu un slaidām greznām rotātām kolonnām.

Šīs pirtis atrodas netālu no katedrāles un atradās ārpus pilsētas mūriem, līdz ap tām attīstījās Žirona. Visskaistākā daļa ir apodyterium jeb ģērbtuve ar astoņstūrainu baseinu, ko ieskauj astoņas kolonnas ar grezniem kapiteļiem, kas balstās uz pakavu arkām. Papildus tam ir frigidarium (aukstā telpa), tepidarium (siltā vanna) un caldarium (tvaika pirts). 

Ebreju kvartāls

Žironas ebreju kvartāls ir viens no vislabāk saglabātajiem pasaulē. No 982. līdz 1492. gadam Žironā dzīvoja ebreji. Rajons, kurā viņi dzīvoja, ko sauc par El Call, ir šauru, līkumainu, bruģētu ieliņu labirints, kas joprojām ir saglabājies neskarts un ļoti līdzīgs tam, kāds tas bija pirms vairāk nekā 500 gadiem. Šīs šaurās ieliņas ir prieks iepazīt. Tie, kas vēlas uzzināt vairāk, var apmeklēt ebreju muzeju pilsētā.

Onjāras upe

Cauri Žironai tek Onjāras upe, kas laika gaitā ir kļuvusi par neatņemamu pilsētas sastāvdaļu. Slavenās daudzkrāsainās mājiņas, kas pieguļ upes krastiem, ir ļoti interesants skats. Apskates vērti ir arī dažādie tilti, kas šķērso upi, jo īpaši Pont de Pedra arkveida akmens tilts un Pont de les Peixateries Velles, ko projektējis Gustavs Eifelis, kurš projektējis arī slaveno Francijas Eifeļa torni.

Katalonijas pilsēta Žirona noteikti ir brauciena vērta ikvienam, kas uzturas šajā reģionā. Pilsēta savā vēsturē ir piedzīvojusi 25 aplenkumus, kas izskaidro, kāpēc to pilnībā ieskauj augsti nocietinājumi, kas saglabājušies līdz mūsdienām.