Kauņa ir otrā lielākā pilsēta Lietuvā uzreiz pēc Viļņas. Laika posmā no 1919. līdz 1939. gadam Kauņa bija Lietuvas galvaspilsēta. Šī pilsēta atrodas Nemunas un Neres upes saplūšanas vietā.

Kauņa ir populāra ar tās vecpilsētu, kas ir mājas skaistai arhitektūrai, dažādiem vēsturiskiem pieminekļiem, unikāliem muzejiem un lietuviešu virtuvei. Kultūras, mākslas un vēstures durvis šajā pilsētā ir plaši atvērtas. 

Kauņa dāvās neaizmirstamu pieredzi visiem, kas ir gatavi piedzīvot kaut ko jaunu. 

IX forta muzejs 

Nacistiskās Vācijas laikā IX forts bija ebreju slepkavību vieta un pēc Pirmā pasaules kara šī vieta kļuva par cietumu. Mūsdienās lokācijā atrodas upuru piemiņas muzejs.  IX forts ir viens no Kauņas cietokšņa arhitektūras aizsargājamajiem pieminekļiem.  Šeit tiek organizētas arī grupu ekskursijas, kuru laikā apmeklētāji gida pavadībā izpēta cietokšņa sienas un interjeru. 

Apskatei pieejama arī cita ekspozīcijas daļa, kas ikkatram ļaus tuvāk iepazīties ar Kauņas cietuma periodu un ieslodzīto dzīvi. Muzejā lasīsiet arī dažādus pirmsnāves ierakstus, kuros atklājas ebreju tautas piedzīvotā traģēdija Lietuvā. 

Apmeklējums vienai personai izmaksās 3 EUR. 

Tada Ivanauska Zooloģijas muzejs

Tada Ivanauska Zooloģijas muzeju 1919. gadā dibināja zinātnieks, kā arī profesors – Tadas Ivanauskas. Muzeja krājumos atrodas vairāk nekā 175 000 eksponātu — dažāda lieluma mazi un lieli dzīvnieku izbāzeņi, skeleti, putnu, zivju, rāpuļu, kukaiņu un pat gliemju kolekcijas un pat anatomiskie preparāti. 

Muzejā būs iespēja izzināt dzīvnieku pasauli, klausīties dažādu dzīvnieku balsīs un mācīties daudz, un dažādus interesantus faktus par šīm radībiņām. 

Cenas apmeklētājiem – no 2 līdz 3 EUR. 

Pagalma galerija

Šis būs noteikti viens no savdabīgākajiem muzejiem, ko atradīsiet pašā Kauņas centrā. Mākslu, ko būsiet atnākuši baudīt, ir radījis mākslinieks Vitenis Jakas. Uz celtņu sienām sastapsiet šī pagalma stāstus, kas bija arī daļa no tā laika iedzīvotāju dzīvēm. Mājas glabā visai traģiskus stāstus, jo tie ir saistīti ar Otro pasaules karu un holokaustu. 

Neskatoties uz traģisko, šī vieta tomēr ir tūristu un daudzu vietējo, kā arī ārzemju mākslinieku iemīļota vieta. Apmeklēt šo unikālo lokāciju var par brīvu un jebkurā laikā. 

Kamēr atrodaties pašā Kauņas centrā, noteikti apmeklējiet arī pilsētas bijušo centrālo pastu, Piena centru, Kauņas pilsētas pašvaldību, kinoteātri “Romuva”, kā arī citas modernisma arhitektūru pārstāvošās būves. 

Velnu muzejs

Šis ir vienīgais velnu muzejs visā pasaulē. Šajā vietā atrodas vairāk nekā 3000 eksponātu, tajā skaitā lietišķās mākslas darbi, maskas un suvenīri – raganas un citas mitoloģiskas būtnes. Muzejā mājas atraduši eksponāti no pašas Lietuvas, kā arī citām 70 valstīm. Tie veidoti no koka, porcelāna, stikla, tekstila un pat papīra, plastmasas un keramikas. 

Velnu muzejs Kauņā būs ļoti interesants viesiem dažādos vecumos. Muzeja kolekcija radīta, lai attēlotu Velnu tautas mākslā. Iespaidīgā kolekcija atklāj ļauno garu tēlus un atspoguļo to dažādās puses. Ēkai ir trīs stāvi, kuros muzeja priekšmeti ir sagrupēti pēc īpašiem kritērijiem. 

Šobrīd muzeja darbinieki velniņu figūru skaitu cenšas ierobežot, jo ēkas telpās sāk pietrūkt vietas. Velnu muzejs ir ierīkots paša mākslinieka Antāna Žmuidzinaviča mājā, ko tagad kāro aplūkot cilvēki no daudzām valstīm. 

Muzejs apmeklētājus pieņem no otrdienas līdz svētdienai darba laikā no 11.00 līdz 19.00. Apmeklējuma cena vienai personai ir 4 EUR – varbūt šķiet ne visai maz, taču šādas vietas tiešām nav vairs nekur citur pasaulē. 

Funikulieri

Kauņa ir vienīgā Lietuvas pilsēta, kura var lepoties ar vecāko transportlīdzekli – funikulieri, kas Zaļajā kalnā un Aleksotā šobrīd tiek izmantots gan kā izklaide, gan transportlīdzeklis pilsētas iedzīvotājiem. 

Zaļā kalna funikulieris darbojas jau kopš 1931. gada un spēj uzņemt 25 pasažierus, pārvietojoties ar vidējo ātrumu – 1,4 metri sekundē. Lai nokļūtu no Kauņas centra līdz Kauņas Kristus Augšāmcelšanās bazilikai, jums būs nepieciešamas tikai 90 sekundes. Maršruta garums ir 142 metri. No bazilikas pavērsies elpu aizraujošs skats uz pilsētu. Kopš 1993. gada tas ir iekļauts Lietuvas kultūras pieminekļu sarakstā.

Aleksota funikulieris savieno vecpilsētu ar Aleksota pakalnu. Šis transportlīdzeklis ir tikai nedaudz jaunāks, tas tika būvēts 1935.gadā.

Biļetes cena par šo unikālo braucienu ir tikai 50 centi, tāpēc noteikti ieplāno laiku apmeklēt šo neparasto atrakciju, ja esi izlēmis ceļot uz Kauņas pilsētu. 

 

Esot Kauņā noteikti ieplānojiet iepazīt svarīgākās kultūrvēsturiskās vai reliģiskās vietas, jo tās neatstās vienaldzīgu. Kauņas modernisma arhitektūra ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma konvencijas dalībvalstu sākotnējā mantojuma sarakstā, tā kā varat būt droši, ka redzēt tiešām būs ko. Neiazmirstiet arī par izklaidēm un savā ceļojumā baudiet ēdienu un izklaides vecpilsētā.