Beidzot, pavasaris klauvē pie mūsu durvīm – ne tikai ar saules stariem, bet arī ar plaukstošiem koku zariem un krāsainiem ziediem. Tā ir svētība, kur ziedu saldā smarža gaisojas apkārt. Noteikti jau parādās vēlme pavadīt vairāk laika dārza mājās, kur viss plaukst un priecē gan acis, gan smaržas. Vai prieku nes uz palodzes plaukstošie augi un pilnie tirgi ar krāšņajiem ziediem.

Tieši šajā laikā mēs vēlamies Jūs iepazīstināt ar ziediem un to krāsaino daudzveidību. Tāpēc mēs nolēmām Jums pastāstīt par lielākajiem visapbrīnotākajiem ziedu tirgiem, kas atrodas dažādās pasaules daļās.

 

Cuenca ziedu tirgus, Ekvadora

Cuenca – pilsēta Ekvadoras dienvidu daļā, Andu starpkontinentālajā ielejā. Interesanti, ka šī pilsēta savienojas ar pat četrām upēm. Iespējams, ka slavenākais Cuencā ir koloniālais mantojums: tā ir pilsēta, kas iekļauta UNESCO pasaules mantojumu sarakstā. Tomēr, šoreiz mūsu tēma ir ziedu tirgi. Cuenca lepojas ar patiesi burvīgu ziedu tirgu.

Pilsētā ziedu tirgus atrodas diezgan aktīvā tūrisma rajonā, tieši pie El Carmen de la Asunción baznīcas.  Tas ir tranzīta punkts, kas dodas uz suvenīra veikaliem un galvenajiem pilsētas ceļiem, tāpēc dzīve uzplaukst šajā ziedu tirgū. Tikko griezti orhideju zari, lillijas, smaržīgās rozes – neticami liels ziedu asortiments! Dienvidamerikas spilgtumu raksturo arī vieglā burzma, kaislīgi tirgotāji un ne mazāk emocionāli pircēji. Cuenca ziedu tirgus ne per velti ir nosaukts par vienu no unikālākajiem tirgiem pasaulē.

 

Amsterdamas ziedu tirgus, Nīderlande

Iespējams, ka Jums neviens nav jautājis, kādas puķes Jūs saistītu ar Nīderlandi? Mēs esam pārliecināti, ka atbilde būs vienbalsīga – tulpes. Amsterdamā, Nīderlandes galvaspilsētā ir vērts apmeklēt veco ziedu tirgu Amsterdamā, kuru vietējie iedzīvotāji sauc par Bloemenmarkt, šeit būs iespējams atrast galvu rēbinošas tulpju šķirnes.

Amsterdamas ziedu tirgus ir dibināts 1862. gadā. Tā atrašanās vieta ir diezgan unikāla – Singel kanāla krastā. Toreiz šis tirgus bija pirmais peldošais tirgus pasaulē, ar ziediem, dažādām sēklām, ko transportēja ar lielām un mazām laivām! Šodienas peldošie tirgi ir daudz populārāki – gan Taizemē, gan Indijā un Vjetnamā. Tomēr Amsterdamas ziedu tirgus patiešām nezaudē savu īpašuma kvalitāti. Kā jau minēts, tulpes var iegādāties Bloemenmarkt tirgū. Arī šajā tirgū dažādu šķirņu tulpes, jo tās Nīderlandes simbols, kā arī citus ziedus, un suvenīrus. Šai Amsterdamas vietai piemīt sava īpašā aura.

 

Keiptaunas ziedu tirgus, Dienvidāfrika

Trešais ziedu tirgus, par kuru mēs vēlamies Jums pastāstīt, slēpjas Āfrikas dienvidos, Keiptaunas centrā. Interesanti, ka ziedi šeit ir pārdoti vairāk nekā 150 gadus. Ir teikts, ka lielākā daļa tirgotāju šodien ir dibinātāju mazbērni, jo ziedu bizness tiek nodots no paaudzes paaudzē. Šajā tirgū Jūs varat apbrīnot ne tikai skaisti veidotus ziedu pušķus, bet arī klausīties dažādu vietējo cilvēku stāstus, iepažīt viņu dzīvesveidu un tradīcijas.

Keiptaunas ziedu tirgū piedalās gan vietējie iedzīvotāji, gan tūristi. Šeit var iegādāties brīnišķīgus puķu pušķus par daudz zemākām cenām nekā citos tirgos. Protams, ir nepieciešams kaulēties.

 

Pak Khlong Talat tirgus Bangkokā, Taizeme

Dienvidaustrumu  Āzijā būtu patiesi grēks neapskatīt vismaz vienu galveno lieltirgu. Kāpēc? Tieši tirgū var iepazīt vietējo iedzīvotāju enerģisko ceļu, klausīties negurdinošos stāstus un apgūt kaulēšanās prasmes.

Pak Khlong Talat tirgus ir pilns ar ziediem, augļiem un dārzeņiem, kas atrodas Bangkokā, Taizemes galvaspilsētā. Interesanti, ka tirgus joprojām izskatās tā pat kā 18. gadsimta beigās. Bet komerciālais mērķis vēstures gaitā bija atšķirīgs. Kādu laiku tika pārdotas arī zivis un pēc tam plašāks ēdienu klāsts. Pašreizējā tirgus koncepcija – ziedi, augļi un dārzeņi – un tas turpinās jau 60 gadus. Lielākā daļa tirgus klientu ir moderno un bagāto floristu. Viņi ierodas šeit pulksten 4:00 no rīta, jo šajā laikā tirgotāji pārdod svaigi grieztus ziedus. Tos pārdod ļoti lielos daudzumos – 50 vai pat 100 vienības. Un cenas ir ļoti zemas. Dienas vidū tirgū ierodas arī tūristi.

 

Ņūdeli ziedu tirgus, Indija

“Visievērojamākais ziedu tirgus Āzijā” – šie vārdi bieži ir minēti apzīmējot Ņūdeli ziedu tirgu, vietējie iedzīvotāji to sauc par Phool Mandi. Ir grūti pateikt, kas apraksta emococijas ienākot šajā tirgū. Daudz trokšņa, stendi salikti viens pie otra rindām, daudz, daudz cilvēku un… neizsakāmi daudz ziedu pušķu! Griezti ziedi, milzīgi maisiņi ar ziedlapiņām, ziedu grozi – viss šajā tirgū ir pārsteidzošs: skaņas, krāsas un smaržas. Starp citu, ieradoties šajā tirgū, nav iespējams novērst acis no oranžajiem ziediem – rudzupuķēm.

 

Parīzes ziedu tirgus, Francija

Bohēmiski, eleganti, romantiski – epiteti, kas bieži tiek attiecināti uz Parīzi. Šī pilsēta lepojas ar patiesi unikālu garu. Šķiet, ka vietējie iedzīvotāji neko diži daudz nedara savos dzīvesveidos un izskatos, bet viņi vienmēr izskatās tik perfekti. Tas ir tāpēc, ka viņiem visas sīkās nianses ir svarīgas: garda kafijas krūze, kas uzlabo viņu garastāvokli, ideāli piemērota lūpukrāsa, kārtīgi notīrītiem apaviem vai nelielam mājas dekoru ziedu pušķim.

Ziedi spēlē ļoti svarīgu lomu parīziešu dzīvē. Šajā pilsētā ir plašs ziedu kiosku klāsts, kur var iegādāties brīnišķīgus peoniju ziedus, mazas rozes vai zaļos eikalipta zarus. Tomēr dizaineri, floristi vai cilvēki, kas vienkārši interesējas par interjera dizainu, nav steigā iegādāties ziedus kioskos – Parīzē ir daudz ziedu tirgu, kur pušķu izmaksas ir daudz labākas un izvēle ir daudz lielāka.

Le Marché aux Fleurs ir ziedu tirgus, kas atrodas Parīzē vairāk nekā 200 gadus. Daļa no tirgotājiem ir atvērta paviljonu daļā. Šeit tiek pārdoti dažādi ziedi – sagriezti un podiņos. Gan normāli, gan eksotiski. Izvēle ir milzīga.

 

Rakstu sagatavojuši eksperti no Aza Tours
Visus pieejamos ceļojumus meklē šeit – http://azatours.lv/francija_visi_celojumi?datums_no=2019-05-08