Automašīnas noma spēj sniegt brīvības sajūtu un elestību ceļojuma laikā, tomēr nereti ceļotāji informācijas trūkuma vai negodīgu īres kompānijas darbinieku dēļ saskarās ar problēmām, kas var negatīvi ietekmēt brīvdienu gaitu. Lai auto nomas procesu atvieglotu un padarītu pēc iespējas patīkamāku, esam apkopojuši praktiskus ieteikumus, ko ņemt vērā, izvēloties auto nomas kompāniju.

 

Izvēlies atpazīstamu kompāniju

Mūsdienās ir pieejama plaša izvēle ar visdažādākajām auto nomas kompānijām, tomēr pirms pieņemt lēmumu, ņem vērā ne tikai izdevīgāko piedāvājumu, bet arī kompānijas pastāvēšanas ilgumu, atsauksmes par uzņēmumu un pārliecinies, vai uzņēmums darbojas tevis izvēlētajā galamērķī.
Pievērs uzmanību arī tam, kas ir iekļauts nomas maksā, jo bieži vien tiek noteikta papildus maksa par GPS iekārtu, bērnu sēdeklīti, noteiktā nobraukuma pārsniegšanu, izbraukšanu ārpus valsts teritorijas u.c.

letas aviobiletes

 

Iepazīsties ar auto nomas noteikumiem

Neatkarīgi no tā, vai plāno veikt auto rezervāciju internetā vai kompānijas filiālē, vispirms iepazīsties ar uzņēmuma mājaslapā pieejamajiem nomas noteikumiem, tādējādi izvairoties no iespējamajiem ‘zemūdens akmeņiem’, jo noteikumi dažādiem uzņēmumiem var atšķirties. Noteikumos parasti ir atrunāti vecuma ierobežojumi, norēķinu un apdrošināšanas nosacījumi, kā arī ir sniegta informācija par iespējamajām papildus izmaksām.

Svarīgākā informācija, kas ir jānoskaidro pirms rezervācijas veikšanas:

  • Vecuma ierobežojumi. Visbiežāk auto ir iespējams nomāt no 21 gada vecuma un autovadītājam ir jābūt vismaz 1 gada vadītāja stāžam. Ja autovadītājs ir jaunāks par 25 gadiem, tad papildus var nākties maksāt jaunā braucēja nodokli (young driver fee), kas ir vidēji 5-10Eur par dienu. Jāņem vērā, ka autovadītāja vecums, kam tiek noteikts nodoklis, dažādās kompānijās var atšķirties.
  • Garantijas depozīts. Daļa auto nomas uzņēmumu līdz ar rezervāciju pieprasa arī garantijas depozītu, kas tiek iesaldēts uz kredītkartes. Garantijas depozīts visbiežāk tiek pieprasīts kā apliciecinājums tam, ka nomātājs ievēros visus līgumā minētos nosacījumus.
  • Apdrošināšana. Automašīnas apdrošināšana ir svarīgs nosacījums, lai nodrošinātos pret nelaimes gadījumiem, zādzībām un negaidītiem automašīnas bojājumiem. Ir neskaitāmi uzņēmumi un brokeri, kas piedāvā iegādāties apdrošināšanu, tomēr pirms rezervēt auto, noskaidro, vai īres kompānija atzīst trešo pušu apdrošināšanu, kā arī labāk izvēlies pilnu apdrošināšanu, kas nozīmē to, ka auto bojājumu vai zādzības gadījumā finansiālo atbildību uzņemsies apdrošināšanas kompānija.
  • Auto nodošanas vieta. Visbiežāk automašīna ir jānodod vietā, kur tā tika paņemta, tomēr bieži vien nomas uzņēmumi par papildus samaksu piedāvā atstāt automašīnu nomātāja izvēlētā vietā.
  • Degviela. Parasti rezervējot automašīnu ir iespējams izvēlēties degvielas veidu – benzīnu vai dīzeļdegvielu (par dīzeļdegvielu bieži tiek pieprasīta papildus samaksa). Būtiski, ka degvielas politika atšķiras atkarībā no auto nomas uzņēmuma, tādēļ noskaidro, vai automašīna ir jānodod ar pilnu vai tukšu degvielas tvertni, kā arī ņem vērā, ka uzņēmums var pieprasīt priekšapmaksu par pilnu degvielas tvertni.

 

Svarīgi! Nomājot automašīnu obligāti ir jāslēdz nomas līgums, kā arī jāparaksta divpusējs pieņemšanas-nodošanas akts. Aktā ir jābūt fiksētiem automašīnas bojājumiem, kā arī nomātājam ir tiesības papildināt pieņemšanas-nodošanas aktu, ja tiek pamanīti papildus vizuālie defekti.

Atceries, ka auto tiek iznomāts pēc klases, nevis modeļa

Ja iznomājot mašīnu atzīmēsi, ka vēlies, Opel Adam vai līdzīgu, pastāv iespējamība, ka šī modeļa vietā saņemsi, piemēram, Fiat Panda, jo auto īres industrijā auto tiek iznomāti pēc konkrētas klases, t.i.- tiek izdalīta ekonomiskā klase, kompaktā klase, vidējā klase, busu,minivenu klase un luksusa klase (klases var atšķirties atkarībā no nomas kompānijas). Atšķirībā no pārējām klasēm, luksusa klases automašīnas ir tās, kuras iespējams rezervēt pēc konkrēta modeļa.

Izdevīgākos auto nomas piedāvājumus meklē:

  • Rentalcars.com – pasaulē populārākais auto nomas salīdzināšanas portāls. Savus pakalpojumus piedāvā 163 pasaules valstīs par īpaši izdevīgu cenu.
  • Economybookings.com – piedāvā auto īres pakalpojumus vairāk kā 150 pasaules valstīs.

 

Veiksmīgu ceļojumu!

AUTO NOMAS PIEDĀVĀJUMUS MEKLĒ ŠEIT: