Raksts tapis sadarbībā ar apdrošināšanas sabiedrību ‘Seesam’

Domāju, ka piekritīsiet, ka ceļošana ir viena no dzīves baudām, kuru reiz piedzīvojot gribas baudīt atkal un atkal. Tomēr katram, kurš ceļo pirmo vai divdesmitpirmo reizi, gatavojoties ceļojumam, rodas jautājumi ne tikai par to, kuru galamērķi, lidojumu vai viesnīcu izvēlēties, bet arī par ceļojuma apdrošināšanu. Tāpēc apdrošināšanas sabiedrības “Seesam” eksperti ir sagatavojuši atbildes uz desmit biežāk uzdotiem jautājumiem, kuri rodas ceļotājiem.

Kā izvēlēties piemērotāko apdrošināšanas programmu?

Dodaties slēpot uz Alpiem, brauksiet ar motorolleriem pa Maroku vai paredzēts darba komandējums uz Ženēvu – pārdomājiet ceļojuma laikā plānotās aktivitātes, tā mērķi un ilgumu, kādu transportu paredzēts izmantot un, iegādājoties polisi, pārliecinieties, ka attiecīgie riski un ceļojuma laikā apmeklējamās valsts tajā ir iekļautas. Ja nu tomēr rodas neskaidrības, šis noteikti nebūs īstais brīdis jautāt pēc padoma draugiem, paziņām vai visu zinošai “Google”, bet labāk sazinieties ar savu apdrošinātāju. Apdrošināšanas sabiedrība “Seesam” piedāvā četras ceļojumu programmas – Pamata, Standarta, Zelta un Platīna, kā arī trīs īpašas programmas ziemas sporta programmām. Tāpat “Seesam” piedāvā atsevišķas apdrošināšanas programmas ceļojumiem uz Krieviju un Baltkrieviju.

Kādu palīdzību sniedz ceļojuma apdrošināšana lidojuma aizkavēšanās vai nokavēšanas gadījumā?

Lidojumu aizkavēšanās ir starp biežāk izmaksātajām atlīdzībām “Seesam” ceļojumu apdrošināšanas polišu īpašniekiem. Atbilstoši iegādātai programmai, apdrošinātājs kompensē neparedzētus papildu izdevumus, kas radušies reisa aizkavēšanās vai atcelšanas gadījumā, ja tas kavējas ilgāk par četrām stundām sliktu laika apstākļu vai tehnisku iemeslu dēļ. Uzrādot apliecinājumu, tiek apmaksāti rēķini par ēdienreizēm, viesnīcu un arī transportu uz/no viesnīcas, ja to nenodrošina pati aviokompānija. Tāpat šādos gadījumos apdrošinātājs apmaksā 50% vērtībā jauna lidojuma vai cita transporta veida biļetes iegādi, lai ceļojums varētu turpināties.

Ja ceļojuma laikā paredzēti vairāki savienojošie reisi, bet pirmais lidojums ir aizkavējies vai atcelts un tā rezultātā nokavējat nākamo, tad apdrošinātājs apmaksā izdevumus par biļetes pārformēšanu vai jaunas iegādi ekonomiskajā klasē, viesnīcu tranzīta punktā, kā arī ceļojuma galapunktā rezervēto viesnīcu par neizmantotajām dienām. Būtiski piebilst, ka gan lidojuma atcelšanas, gan kavēšanās, gan nokavēta tranzīta gadījumā jāpieprasa lidsabiedrības izziņa ar norādītu aizkavēšanās vai atcelšanas laiku un iemeslu, kā arī to, vai lidsabiedrība ir izmaksājusi kompensāciju un cik lielā apmērā.

Kā var palīdzēt ceļojumu apdrošināšana, ja nesaņemu (nozaudēta, kavējas) bagāžu vai arī tā ir bojāta?

Bagāžas aizkavēšanās var radīt daudz nepatīkami brīžu. Svarīgi šādos brīžos saglabāt vēsu prātu un, ja bagāža aizkavējas ilgāk par 4 stundām, pieprasīt aviosabiedrības izziņu. Apdrošinātājs segs čekus par iegādātajām pirmās nepieciešamības precēm, lai aizstātu aizkavētajā bagāžā palikušu personīgo apģērbu un higiēnas preces. Bet, ja bagāža ir pazudusi vai bojāta, apdrošinātājs izmaksās atlīdzību par nozaudēto bagāžu, apmaksās sabojātas somas vai čemodāna remontu vai apmaksās jaunas līdzvērtīgas somas vai čemodāna iegādi.

Kā darbojas ceļojuma anulēšanas un pārtraukšanas risks un ko tas sedz?

Lidojumam biļetes jau iegādātas un jau esat izplānojuši ceļojumu, kad pēkšņi nākas to atcelt. “Seesam” eksperti norāda, ka arī šādos gadījumos apdrošināšana nāk talkā un, ja ceļojums tiek atcelts, neuzsākot to, tad tiek daļēji apmaksāta aviobiļešu, sabiedriskā transporta un rezervētās naktsmītnes izdevumi ārvalstīs. Anulēšanas iemesls var būt pirmās pakāpes radinieka vai vienīgā ceļabiedra pēkšņa saslimšana, trauma vai nāves gadījums, īpašuma zaudējums vai bojājums vai jebkurš cits personisks iemesls. Par ceļojuma anulēšanu apdrošinātājs jāinformē tiklīdz tas ir iespējams, bet ne vēlāk kā līdz paredzētā ceļojuma perioda sākuma datumam, neuzsākot ceļojumu.

 Kā rīkoties, ja ir vajadzīga medicīniskā palīdzība ārzemēs?

Nelaime nenāk brēkdama. Arī veselības problēmas ne vienmēr varam paredzēt. “Seesam” atgādina, ja ceļojuma laikā nepieciešama medicīniska palīdzība, nekavējoties jāsazinās ar apdrošinātāju. Šādos gadījumos “Seesam” Palīdzības dienests  (67061000), noorganizē palīdzību un sniedz informāciju, kā rīkoties konkrētajā situācijā. Ārstējoties Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas vai Šveices Konfederācijas valstu medicīnas iestādēs, “Seesam” eksperti iesaki uzrādīt arī EVAK karti, ko bez maksas izsniedz Latvijas Republikas Nacionālais veselības dienests.

Vai būs spēkā ceļojumu apdrošināšanas polise, ja brauciena laikā nodarbošos ar kādu sporta veidu, vai arī došos izbraucienos ar motorolleriem, daivingot utt.?

Esat nolēmuši Ēgiptes ceļojuma laikā izmantot iespēju izbaudīt skaisto Sarkanās jūras zemūdens pasauli un doties nirt. Kā skaidro “Seesam” pārstāvji, šādi riski ceļojumu apdrošināšanas polisēs, kas paredzētas atpūtas/komandējumu braucieniem, ir iekļauti. Tie paredz īslaicīgas vienas līdz divu dienu paaugstināta riska aktivitātes, kuras organizē attiecīgās valsts vietējās tūrisma firmas valstī iebraukušajiem tūristiem kā papildu izklaides pasākumus. Bet, ja persona dodas ceļojumā ar nolūku nodarboties ar paaugstināta riska hobijiem, sportu un/vai sporta aktivitātēm, piemēram, slēpot uz Itāliju, ir jāiegādājas atbilstoša speciālā programma.

Vai Civiltiesiskās apdrošināšanas polises segums darbojas arī uz ceļojuma laikā iznomāta auto, ja es nodaru zaudējumus tam?

Dzīvē mēdz būt pārsteigumu pilna un pat ja mēs zinātu, kas mūs sagaida aiz nākamā krustojuma, daļa no mums tomēr ziņkārības dzīti dotos to pārbaudīt. Un kad tad apmierināt savu ziņkārību un piedzīvojumu kāri, ja ne ceļojuma laikā, kad iznomājot auto varam nonākt daudzās tūristu plūsmas neskartās vietās. Tomēr, kā norāda “Seesam” eksperti, jāatceras, ka civiltiesiskā apdrošināšana neattiecas uz nomas auto, līdz ar to, dodoties ceļojuma laikā piedzīvojumu meklējumos ar izīrētu auto, jābūt ļoti modriem un uzmanīgiem.

Ja man ir nelaimes gadījumu apdrošināšanas polise vai nepieciešams iegādāties arī ceļojumu apdrošināšanu, ar ko tās atšķiras?

Ceļojumu apdrošināšana traumas gadījumā sedz pirmās palīdzības izdevumus, atlīdzinot radušās papildu izmaksas ārstēšanās vai, piemēram, transportēšanas dēļ. Savukārt, nelaimes gadījumu apdrošināšanā izmaksā kompensāciju atbilstoši polisē atrunātajai summai. Tas nozīmē, ja paļaujaties uz  savu nelaimes gadījumu polisi ceļojumā, traumas gadījumā Jūs saņemsiet tikai kompensāciju, savukārt, par pirmās palīdzības sniegšanu vai medicīnas transporta izdevumus nāksies segt pašam.

Esmu dzirdējusi, ka ja ir EVAK (Eiropas Veselības apdrošināšanas karte), tad ceļojumu apdrošināšanas polise nav nepieciešama. Vai tā ir?

“Seesam” pārstāvji atgādina, ka EVAK un ceļojumu apdrošināšanas polise viena otru papildina. EVAK karte nodrošina neatliekamās vai nepieciešamās medicīniskās palīdzības saņemšanu katrā valstī noteiktajā apjomā tajās ārstniecības iestādēs, kuras sniedz valsts garantēto veselības aprūpi. EVAK nesedz pacienta iemaksas, ja tādas attiecīgajā valstī ir noteiktas un nesedz transportēšanas izdevumu apmaksu pacienta smagas saslimšanas vai nāves gadījumā. Savukārt, ceļojumu apdrošināšana, ja ir noticis nelaimes gadījums vai pēkšņa saslimšana, sedz  transportēšanas un medicīniskā transporta izmaksas, kā arī sedz medicīnas izdevumus praktiski jebkurā ārstniecības iestādē.

Cik ilgā laikā jāiesniedz pieteikums par izdevumu rašanos ceļojuma laikā?

Pieteikums ir jāiesniedz 30 dienu laikā no notikuma brīža (izņemot ceļojuma anulēšanas risku, kas jāiesniedz līdz plānotā ceļojuma uzsākšanai). Bet “Seesam” pārstāvji norāda, ka cilvēciskais faktors vienmēr tiek ņemts vērā un ja nav iespējams iekļauties dotajā termiņā objektīvu iemeslu dēļ, tad pieteikumam ir jāpievieno paskaidrojums par aizkavēšanās iemeslu un tas tiks noteikti izskatīts.

[button url=https://www.seesam.lv/polise/#/intermediary?type=TRAVEL&intermediaryId=tripthis&iframeEnabled=true size=20]Iegādāties ceļojuma apdrošināšanu[/button]