Domājams, ka viena lieta, kuru ikviens no 2018. gada ņems sev līdzi 2019. gadā ir vēlme ceļot un došanās piedzīvojumos. Taču, līdz ar gadu maiņu mēdz mainīties arī mūsu paradumi ceļojot un arī iemesli vai mērķi kādēļ vēlamies doties ceļojumā. Rakstā apskatīsim pāris ceļojumu tendences šim gadam, kuras noteikti kļūs par vienu no iemesliem kāpēc ceļot 2019. gadā.

 

Jaunu ceļojuma vietu meklēšana

Jaunu ceļojuma vietu meklēšana

Viens no svarīgākajiem faktoriem, kas nosaka jaunas ceļojuma tendences, ir valstis, kuras ir jau apceļotas. Cilvēki parasti gaida jaunus iespaidus no saviem braucieniem. Protams, tas nenozīmē, ka Jūs neredzēsiet kaut ko jaunu tajā pašā valstī, tomēr jauni virzieni sniedz arī jaunu interesantu pieredzi.

Pirms dažiem gadiem liels skaits ceļotāju no Latvijas izvēlējās tādus eksotiskus virzienus kā Taizeme, Vjetnama un Indionēzijas Bali salu. Protams, tiem cilvēkiem, kuri nav bijuši šajās valstīs, mēs noteikti iesakām tur doties, nav īsti nepieciešams vienmēr sekot jaunākajām tendencēm. Tomēr tie, kas ir izceļojuši cauri Vjetnamai un Taizemei, iespējams, meklē kaut ko jaunu. Sapņo par ceļojumu uz Āziju, piemēram, Malaiziju, Mjanmu (valsts, kura nav tik sen atvērusies tūristiem, tāpēc šeit var redzēt daudz mazāk Rietumu pasaulē), Kambodža, Laosa, Dienvidkoreja vai pat eksotiskākas valstis, piemēram, Butāna vai Nepāla.

Ceļošana kļūst aizvien populārāka uz Āfrikas kontinentu – Āfrikas safari ekskursiju tūres Tanzānijā, Dienvidāfrikā, Kenijā un citas, ir patiesi unikālas. SUV braukāšana pa savannu redzot žirafes, zebras, lauvas utt. Tūres pa Āfrikas safari ir arī piemērots bērniem, tāpēc šādus braucienus izvēlas gan individuālie ceļotāji, gan ģimenes.

Tomēr jāatzīmē, ka tendence “meklēt jaunus ceļojuma virzienus” ir pilnīgi atkarīgs no Jums un Jūsu pieredzes. Tātad, ja Jūs plānojat kādu valsti apmeklēt, vispirms skatīties nevis uz populārām vietām, bet uz Jūsu vēlmēm un vajadzībām.

 

Meklējiet netradicionālos tūristu maršrutus

Jaunu ceļojuma vietu meklēšana

“Hidden gems” – Šis ir angļu termins tālajām vietām, kas ir tālu no tūrisma maršrutiem, kas nav ne mazāk interesantākas un pievilcīgākas, nekā populārās tūristu vietas. Šādas slēptas pērles var atrast katrā valstī.

Proti, netradicionālo tūrisma maršrutu meklēšana ir viena no jaunākajām tendencēm ceļojumā. Piemēram, ceļotāji, kas ir bijuši Taizemē un jau ir apmeklējuši Bangkoku, populārākās salas, nacionālos parkus un lielākos tempļus, otro reizi šajā valstī ierodoties, iesakam doties uz ziemeļiem. Tas ir reģions ar satriecošu skaistumu: tūkstošiem klusu kalnu, blīvi džungļi. Dzīve Taizemes ziemeļos ir daudz lēnāka, ar mazāk tūristu, tāpēc Jūs varat redzēt vietējo iedzīvotāju autentisko dzīvesveidu. Ceļojot uz ziemeļu Taizemi, ir vērts apskatīt Chiang Mai pilsētu.

Lai gan tā ir lielākā pilsēta reģionā, atšķirībā no Bangkokas, tajā nav haoss un iedomība. Tomēr šeit ir arī dažas interesantas atrakcijas: nakts tirgus, īsts arhitektūras šedevrs – Baltais templis, ziloņu rezervāts pilsētā, slavens un iespaidīgs ar udenskritumiem un tempļiem Nacionālais parks Doinhanon. Apskates objekti šeit noteikti netrūkst, bet arī tūristu šeit ir daudz mazāk salīdzinājumā ar citām vietām Taizemē.

 

Apvienoti ceļojumi

apvienotie ceļojumi

Pēdējos gados ceļošana kļūst aizvien populārāka, tūristi vēlas apvienot ekskursijas kopā ar atpūtu pludmalē. Tas bieži attiecas arī uz dažām valstīm ar dažādām aktivitāšu iespējām un piedzīvojot daudz vārāk.

Piemēram, ceļotāji lido uz Singapūru. Aplūkojot šo moderno, futūristisko pilsētas valsti, tajā pavadot dažas dienas. Vēlāk, tas dodas uz Malaiziju, apmeklējot valsts ekonomisko un kultūras centru Kualalumpūrā un izpētot galvaspilsētas galvenās apskates vietas. Ceļojuma beigās, kad vēlaties atpūsties un baudīt visas pieredzes, dodieties uz labākajiem Malaiziju kūrortiem: Langkawi salu, Perhentian salām, Penangu, Borneo, utt. Šeit viņi lepojas ar zelta smilšu pludmalēm, peldēšanu, sauļošanās un augstu pakalpojumu kvalitāti.

 

Solo ceļošana

ceļošana vienatnē

Atsevišķu ceļošanas tendenci mēs varam uzskatīt kā ceļošanas veidu. Šis ceļošanas veids nenozīmē, ka cilvēks ir vientuļš. Tas ir tikai veids, kā īsi pamest satraucošās rūpes un palutināt savi ar ceļojumu, kam nav nepieciešams kaut ko darīt – visas prioritātes var plānot pats: ko apmeklēt, kur doties, ko ēst, kur palikt, cik ilgi pavadīt vienā vai citā vietā utt.

Ja neesat ceļojuši vieni, iespējams, nezinat cik maz uztraukuma tas aizņem. Jūs varat sākt, izvēloties Eiropas pilsētu – tradicionālāku kultūru, bez vīzas, un vairumā vietu runājat angļu valodā.

Tomēr, ja sapņojat par eksotisku solo braucienu, mēs iesakām apskatīt drošības līmeni valstī, iegūt vīzu, vai nav vakcīnas vai arī, ja ir vajadzība, tās ir viegli izdarāmas. Mēs varam piedāvāt dažas valstis, kurās tūristi satiekas ar smaidu un augstu drošības līmeni. Tās ir Kanāda, Kostarika, Japānas pilsētas, Vjetnama, Jaunzēlande. Tie ir ideāli virzieni individuāliem ceļotājiem.

 

Kulinārijas ceļojumi

kulinārie ceļojumi

Valsts un tās kultūra var tikt atklāta ne tikai, apmeklējot vēsturiskas vietas vai muzejus, bet arī sazinoties ar vietējiem iedzīvotājiem, nobaudot tradicionālos ēdienus. Kulinārijas ceļojumi, kuru tūristi pat nemēģina apmeklēt visas valsts apskates vietas gada laikā, cenšas sasniegt tik daudz vietējo restorānu, ēdnīcu vai pat ielu pārtikas kioskus – kļūst arvien populārāks ceļošanas veids.

Dienvidaustrumu Āzijas valstis ir īpaši piemērotas kulinārijas braucieniem – šeit jūs varat atrast īstu unikālu ēdienu piedāvājumu: no mēles degšanas asuma līdz mīkstai saldskābai garšai, no rūgtas garšvielas līdz gaišai, sāļai garšai.  Dažādu garšu apvienošana ir īpaša kulinārijas iezīme Dienvidaustrumāzijas valstīs. Šajā jomā mēs iesakām neuztraukties par ielu pārtikas tirgiem: cenas ir daudz labākas, un pārtika bieži vien izrādās tik garda, ka gribas pat aplaizīt pirkstus.

 

Ceļojumi un vaļasprieki

Ceļojumi un vaļasprieki

Brauciena laiks var ne tikai iepazīties ar jaunu valsti, tās kultūru un dabu, Jūs varat arī gūt unikālu pieredzi ar saviem hobijiem. Ceļojumu un vaļasprieku kombinācija ir viena no jaunākajām ceļošanas tendencēm.  Ko mēs ar to domājam? Piemēram, Jūs esat strādīgs zvejnieks. Kāpēc neizmēģināt šīs jautras aktivitātes tūkstoš kilometriem attālumā?

Kādi virzieni piesaistīs zvejas entuziastus? Gan eksotiska, piemēram, Maldīvija, gan Seišelu salas, kā arī sala bargāki galamērķi, kā Kanāda vai Alaska. Ir tikai jāpatur prātā, ka, lai varētu zvejot ārvalstī, ir nepieciešams dabūt īpašu atļauju un uzzināt, kur ir iespējams zvejot, kur – nē. Tādās valstīs kā Maldīvija vai Seišelu salas iesakām pasūtīt zvejas braucienu paketi – Jums nebūs jāuztraucas par kaut ko, atbildīgā persona rūpēsies par visu birokrātiju, un jūs varēsiet atļauties nodarboties ar savu patīkamo nodarbi.

Daudzi ceļotāji izvēlas savu ceļojuma virzienu saskaņā ar iemīļoto mūziku! Jūsu brīvdienu laikā jūs sapņojat par ceļošanu un dzirdēt iecienītāko grupu vai dziedātāju? Kāpēc, lai gan neapvienot! Ceļojumi ar festivāliem vai tradicionālajiem festivāliem eksotiskajās valstīs, piemēram, Brazīlijā, kas dodas uz Rio de Janeiro festivālu, Japānu – Hanami, Sakura ziedu festivālu un Indiju līdz pirmajā februāra un marta pilnmēness svētkiem,vai sviniet Holi krāsu festivālu.

 

Fitnesa ceļojumi

fitnesa ceļojumi

Atpūta ir laiks, kuru vēlaties atpūsties un uzlabot savu labklājību. Šā iemesla dēļ dziedniecības un fitnesa ceļojumi kļūst aizvien populārāki. Šajā gadījumā veselība apraksta gan fizisko, gan garīgo veselību.

Cilvēki, kuri vēlas uzlabot savu atpūtu savās brīvdienās dodas virzienā uz Dienvidindiju, kur atrodas pasaules labākie Ajūrvēdas un jogas centri, Taizeme, kas slavena ar lieliskām spa procedūrām un masāžām, Borjomys pilsētā Gruzijā, kas pazīstama par viņu minerālūdens avotiem un lieliskām sanatorijām.

 

Rakstu sagatavojuši Aza Tours eksperti!