“Tas ir sapnis vai realitāte?” Raksta nosaukumā mēs uzdevām retorisku jautājumu. Uzturoties Filipīnās un apbrīnojot šīs eksotiskās valsts ainavas, sajūta ir tāda, kā sapnī, grūti noticēt, ka tā ir realitāte. Šķiet neticami, ka daba ir izveidojusi šādas ainavas šajā zemes stūrī! Bet tā ir patiesība: gari balto smilšu posmi, mitri lietus meži, šokolādēm līdzīgi pauguri, pazemes alas, kristāldzidras jūras alas, milzīgi vulkāniski saules apdegumi – Filipīnas ir apveltītas ar pasakainu skaistumu. Tāpēc vēlamies Jūs iepazīstināt ar tām izlasot šo rakstu.

Dabas parks Tubataha rifs

Filipīnu dabu ir ieteicams sākt pētīt no dārgumiem, kas atrodas zem, nevis uz zemes. Dabas parks Tubbataha Reefs ir Filipīnu aizsargājama teritorija Sulu jūrā. Ja esat niršanas piekritējs, jums noteikti patiks: ASV televīzijas raidorganizācija CNN šo dabas parku ir nosaukusi par vienu no pievilcīgākajām niršanas vietām pasaulē. Pasteļkrāsas koraļļi, stari, jūras bruņurupuči, barakūdas, vaļu haizivis, tīģeru haizivis un simtiem citu krāsainu zivju – lūk, ko jūs varat redzēt iegremdējies Tubataha ūdeņos. Ne velti šis dabas parks ir UNESCO aizsargātā vieta.

 

Šokolādes kalni

Kad iznirstam no ūdens, pārcelsimies uz zemes. Precīzāk, uz Boholas salu. Tā ir Filipīnu centrālā arhipelāga sala, kas lepojas ar kalnainiem apgabaliem, mitriem ekvatorijas mežiem, burvīgām smilšainām pludmalēm un koraļļu rifiem. Sakarā ar savu skaisto dabu, Bohol ir populārs tūristu galamērķis Filipīnās.

Šī sala slēpj vienu no unikālākajiem Filipīnu dabas darbiem – Chocolate Hills. Ja esat saldumu cienītājs, mums jums mazliet jāpieviļ: kalni ir nosaukti nevis tāpēc, ka tie ir izgatavoti no īstas šokolādes. Tos sauc par šokolādi, jo tie ir koniski. Sausajā laikā, kad uz tām augošā zāle kļūst brūna un kalni izskatās kā šokolādes trifeles! Boholas salā ir vairāk nekā 1200 šādu “konfekšu”! Visi kalni slēpjas 50 kvadrātkilometru platībā. No pirmā acu uzmetiena tie var šķist mākslīgi, cilvēku veidoti. Bet tā nav taisnība: Chocolate Hills – unikāls dabas veidojums.

 

Taal ezers un vulkāns

Vai jūs zinājāt, ka Filipīnām pieder vairāk nekā 3000. salas? Neticami, vai ne? Nu, lielākā no tām, Luzonas sala, slēpj vēl vienu ekskluzīvu vietu, ar kuru mēs vēlamies jums iepazīstināt.

Taal ezers ir 25 km garš un 18 km plats saldūdens objekts, kas atrodas uz dienvidiem no Luson salas. Ezera vidū atrodas sala, kurā atrodas Tālas vulkāns. Tas nav īpaši garš – tikai 311 metru, bet, kā saka tautas gudrība, “svarīgs nav augstums, bet gājiens”. Neskatoties uz zemo augstumu, vulkāns ir diezgan spēcīgs. Tas padara Taalu par vienu no bīstamākajiem vulkāniem pasaulē.

Interesanti, ka ezerā slēpjas ne tikai pats vulkāns, bet arī ezers slēpjas savā krāterī. Un uz šī ezera bija klints. Diezgan reta parādība ir tāda, ka salā ir trīs dažādu līmeņu ūdenstilpes (Filipīnu jūra, Tāla ezers un Krātera ezers).

Lai arī nav ieteicams doties uz pašu vulkānu, apbrīnot Tāla ezera un tā vidū esošā vulkāna panorāmu ir tā vērts. Ainavas ir pārsteidzošas.

 

El Nid

Palavana ir sala Filipīnu rietumu arhipelāgā, starp Dienvidķīnas un Sulu jūrām. Tā ir viena no vismazāk urbanizētajām salām valstī, tāpēc jūs varat apbrīnot lielas, neskartas teritorijas: tropiskos džungļus, alu sistēmas, savvaļas pludmales.

El Nid ir Palawan līcis salas ziemeļu daļā. Paši filipīnieši apgalvo, ka ir skaistākais piejūras galamērķis valstī. Skaidrā debesu zilā jūra, kalni, klintis, ap krastu apmazgātās klintis – atgādina pastkarti. Ceļotāji tiek aicināti apbrīnot piekrasti no jūras, tāpēc šeit tiek organizēti braucieni ar laivu. Iegūtās emocijas paliek atmiņā visu mūžu.

 

Puerto Princess pazemes upes nacionālais parks

Kā mēs pieminējām El Nido prezentācijā, Palavanas sala lepojas ar plašām tuksneša teritorijām, kuras neskar cilvēku rokas. Viena no aizsargājamajām teritorijām ir Puerto Princesa Zemes upes nacionālais parks.

Lielākā šī parka pievilcība ir pazemes upe, kas ir 8,2 km gara. Ceļotājiem, kuri vēlas kuģot uz Puerto Princess, ir šī iespēja. Viņiem tiek piedāvātas nelielas laivu ekskursijas četriem vai pieciem cilvēkiem. Nobrauktais attālums ir apmēram 1,5 km.

Ieejot alā, rodas diezgan dīvaina sajūta – jāļauj acīm pierast pie tumsas. Vēlāk sākas jautrība – acis, kas pieradušas pie alas tumsas, redz dīvainus klinšu veidojumus, kvēlojošus stalaktītus. Nu, virs alas tek upe, kas īstenībā ir lietus meži. Pavisam cita atmosfēra nekā pazemē! Tiem ceļotājiem, kuriem joprojām ir kāre pēc ceļojuma pa upi, ieteicams doties pārgājienā pa džungļiem.

 

Majonu vulkāns

Mēs jau pieminējām Filipīnu lielāko salu Luson, kad runājām par Tāla ezeru un vulkānu. Šajā salā ir vēl viens dabas objekts, kuru mēs gribētu ar jums iepazīstināt. Tas ir Majonu vulkāns.

Majons ir vulkānisks konuss ar smalku konusu, kas no pirmā acu uzmetiena atgādina citu slaveno vulkānu – Fudžianu Japānā. Lai arī Mejons izskatās kā patiess miera iemiesojums, patiesībā viņš ir aktīvs, pēdējos 400 gados viņš ir izcēlies gandrīz 50 reizes. Neskatoties uz to, netrūkst tūristu, kas ikdienā apmeklē Majonu un tā apkārtni. Gandrīz 2,5 km augsts kalns ir viens no populārākajiem tūrisma objektiem Filipīnās. Tomēr pirms došanās uz Majo ieteicams pārbaudīt, vai tas ir drošs.

 

Borakajas pludmales

“Borakajas sala pārvērtās par kloaku” – vārdi, kurus pirms vairāk nekā gada teica Filipīnu prezidents. Tūrisms, pēc viņa teiktā, nepalīdzēja, bet sāpināja salu. Idilliskās pludmales ir kļuvušas par atkritumu kalniem, un bezatbildīgās viesnīcas un restorāni ir piesārņojuši piekrastes ūdeni ar atkritumiem. Tika nolemts salu slēgt – 2018. gads. 26. aprīlis tūrisms Borakajas salā tika pilnībā apturēts.

Sešus mēnešus tika veikts intensīvs darbs salas atjaunošanai, visu gružu savākšanai un piekrastes ūdens tīrīšanai. Pusgadu vēlāk Borakai atkārtoti pieņēma ceļotājus. Tiesa, gūtās mācības ir atļautas daudz mazāk viesnīcu, aizliegti ūdens sporta veidi un ierobežoti lidojumi uz salu. Trokšņainas ballītes un svētku dienas Borakajā vairs netiek pieļautas. Sala ir kļuvusi par mierīguma un tīrības oāzi.

Ja esat ceļotājs, kurš sapņo par klusu, mierīgu atpūtu ar idilliskām pludmalēm – Borakajas atspirdzinājums noteikti iespaidos jūs.

 

Filipīnu Cordillera rīsu terases

Mēs jau ilgāku laiku domājam, vai rīsu terases ir vērts šajā rakstā ieviest – tās ražo cilvēki, nevis daba. Tomēr mēs nolēmām, ka tā ir parādība, kas lieliski atspoguļo dabas un cilvēka vienotību – zaļie posmi, kur audzē rīsus, lieliski saplūst ar kalnu panorāmu, piešķirot tai papildu šarmu.

Astotais pasaules brīnums “tik bieži tiek dēvēts par rīsu terasēm Banānā, Banaue, Filipīnās. Debesu augšupejošos posmus vietējie iedzīvotāji veidoja pirms vairāk nekā 2000 gadiem.  Terases liecina par tālaika cilvēku lielo inženiertehnisko domāšanu: tās ir iestrādātas akmens sienās, tiek apsvērta apūdeņošanas sistēma.

Ja jūs vienmēr esat sapņojis redzēt rīsu terases, paturiet prātā, ka no aprīļa līdz jūnijam tās var būt bagātas ar zaļu krāsu. Jūlijā un augustā līdz ražas novākšanai terases ir zeltainas. Pēc tam ražu novāc un rīsus pārstāda. Tāpēc novembrī atkal var sagaidīt zaļās terases.

 

Rakstu sagatavojuši ceļojumu eksperti no Aza Tours

Pieejamie ceļojumi ->  http://azatours.lv/filipinas_visi_celojumi?datums_no=2019-08-31