Taizeme ir viens no populārākajiem eksotisko brīvdienu galamērķiem. Ceļotājus piesaista dinamiskas pilsētas, krāšņi kūrorti, smaragda līči un balto smilšu pludmales, tropiskie meži, tradicionālā virtuve un interesanto garšu mozaīkas, krāšņi tempļi, bagāta vēsture, gandrīz visu gadu saulains un silts klimats. Sākot no augstas klases viesnīcu mierīgas relaksācijas līdz vētrainām pludmales ballītēm labākajos valsts kūrortos, ikviens var pavadīt brīvdienas, par kurām vienmēr ir sapņojis. Sākot ar aktīvām ūdens aktivitātēm, līdz romantiskām pastaigām vakara saules krastos. Un protams arī apskates ekskursijas pa galvenajiem Taizems lepnumiem, sarunas ar vietējiem iedzīvotājiem, slavenās Taizemes masāžas, liela svaigu augļu izvēle un pārgājieni kontrastējošā dabā, lai ieraudzītu eksotiskus augus un dzīvniekus. Taizemē katrs tūrists var atrast sev tīkamas lietas.

Kau Jaya nacionālais parks

Tas atrodas apmēram trīs stundu brauciena attālumā no Bangkokas galvaspilsētas, uz ziemeļaustrumiem no Bangkokas, un garais ceļš ir tā vērts, lai apskatītu valsts vecāko nacionālo parku Khao Yai. Kau Jai nacionālais parks tika izveidots 1962. gadā. Mūsdienās tā ir trešā lielākā aizsargājamā teritorija valstī. Kalnu grēdas, ielejas, pļavas, tropu meži, aizas un krāšņi ūdenskritumi – šī ir Taizemes teritorija. Aizsargātajā teritorijā dzīvo ziloņi, melnie lāči, pērtiķi, tīģeri, vārnas un daudz citu dzīvnieku. Tāpēc nav brīnums, ka šis dabas stūrītis piesaista ceļotājus, kuri vēlas izpētīt savvaļas dzīvniekus – katru gadu parku apmeklē 1,2 miljoni tūristu.

Vai jūs vienmēr esat sapņojis doties pārgājienā pa džungļiem? Kau Jaya nacionālais parks ir lieliski piemērots šai aktivitātei! Ceļotājiem tiek piedāvāti pat vairāki dažādu attālumu maršruti līdz lietus mežu dziļumam. Īsākos attālumus, tikai dažu kilometru attālumā, atļauj doties vienam – bez ceļveža. Tomēr, ja vēlaties sākt īstu un garu pārgājienu, ir nepieciešams  pavadonis. Jūs jautājat kāpēc? Ir ļoti viegli pazust džungļos. Dažās vietās nav nosauktu ceļu – šeit ir savvaļas mājas. Tikai pieredzējuši ceļveži zina, kā vislabāk iet, turot džungļu saimniekus zem kājām, bet tajā pašā laikā redzot tos savvaļā.

Kā izvēlēties labāko pārgājienu maršrutu Kauai nacionālajam parkam? Nepieciešams iepriekšējs laiks un uzmanība: maršruti ir sadalīti līmeņos, sākot no iesācēju pārgājēju takas līdz daudz prasīgākajām fiziskā spēka un izturības takām. Tomēr mēs pārliecināti, ka viss Nacionālais parks ir skaistu ainavu pārpildīts. Tātad visi pārgājiena maršruti šeit ir ārkārtīgi gleznaini.

Intanon Kalnu nacionālais parks

Lielākā daļa ceļotāju, kas plāno brīvdienas Taizemē, dod priekšroku valsts dienvidu daļai. Ir daudz lielisku kūrortpilsētu, pludmales, kuras ir vērts pastkartes. Valsts ziemeļdaļa ir nedaudz mierīgāka. Tajā ir daudz mazāk tūristu, tāpēc jūs varat iepazīties ar Taizemes autentisko seju un redzēt gandrīz neskarto cilvēka roku dabisko skaistumu. Nacionālais parks Doi Inthanon ir aizsargājama dabas teritorija, kas atrodas Taizemes ziemeļu daļā Chiang Mai. Teritorija ir maza, bet ļoti mežaina. Tur atrodas arī Taizemes augstākā virsotne – Intanon (2565 m).

Ceļotājiem, kas apmeklē Intanon Mountain National Park, ir pieejamas vairākas pārgājienu takas, sākot no dažu stundu pārgājiena līdz dažu dienu. Dabas taka Kew Mae Pan ir viena no ainaviskajām pārgājienu takām Nacionālajā parkā. To var pievarēt dažu stundu laikā, un pārgājienus pavada pieredzējuši ceļveži.

Ceļotājiem, kuri vēlas piedalīties Kew Mae Pan pārgājienā, nav nepieciešama īpaša fiziskā sagatavotība. Lai arī viss maršruts pamazām kāpjas kalna virsotnē, ceļojums nav pārāk garlaicīgs. Blīvs mežs un mazi ūdenskritumi – tā sākas šis ceļš. Vēlāk pamazām sāk parādīties neparasta skaistuma panorāma – viss Nacionālais parks ir redzams uz delnas!

 

Pastaigas attālumā no Chiang Rai līdz Chiang Mai

Kā jau minējām, Taizemes ziemeļi ir daudz mierīgāki par rosīgajiem valsts dienvidiem. Un dabas skaistums šeit ir elpu aizraujošs. Nav brīnums, ka Taizemes ziemeļdaļu labprāt izvēlas aktīvās atpūtas cienītāji – pārgājieni dabā ir unikāli: izaicinājumu pilni, bet arī pilni ar skaistām ainavām.

Mēs iepazīstinājām ar Intanon Mountain National Park, kas atrodas Chiang Mai, Taizemes ziemeļos, nedaudz agrāk. Mēs minējām, ka populārākais pārgājiena attālums šajā parkā ir tikai dažas stundas. Vai vairāku dienu maršruts jums nešķiet pārāk izaicinošs? Ja jā, kāpēc jūs desmit dienas negājāt pārgājienā? Tieši šajā laikā var pārvarēt attālumu starp Chiang Rai un Chiang Mai.

Chiang Rai ir Taizemes ziemeļpilsēta. Apkārtnē ir daudz atrakciju, tāpēc pirms došanās pārgājienā ir vērts pastaigāties pa pilsētu. Chiang Rai vizītkarte ir Wat Rong Khun, iespaidīga skaistuma Baltais templis. Tā ir krāšņa, sniegbalta ēka, kas pārklāta ar spoguļa daļiņām, tik kvēlojoša saulē. Svelme simbolizē Budas gudrību uz zemes, un baltā krāsa atspoguļo Budas tīrību.

Pēc tam, kad esat izpētījis Chiang Rai pilsētu un pēc tam labi atpūties, ir vērts doties pārgājienos. Pēdējā pietura ir Chiang Mai pilsēta, kas atrodas 152 km attālumā. Attālums ir ievērojams, taču to var pārvarēt desmit dienu laikā. Ceļotājiem, kuri vēlas sākt šādu pastaigu ceļojumu, tiek piedāvātas īpašas apskates paketes. Tūrisma ceļveži ceļotājus ved pa ainaviskajiem ceļiem, tostarp apmeklējot etniskos ciematus, kur viņi var apmesties, nakšņot, tērzēt ar vietējiem un nobaudīt tradicionālos ēdienus.

Vēl viena unikāla vieta, ko apmeklēt šī pārgājiena laikā, ir Mount Luangas nacionālais parks (Doi Luang). Tā ir aizsargājama dabas teritorija, kurā dominē mūžzaļie, lapu koki un skuju koki. Asas kalnu virsotnes, daudz ūdenskritumu, zaļas ielejas, blīva veģetācija – tāds ir parks. Teritorijā mitinās tādi dzīvnieki kā mērkaķi, tīģeri, brieži, mežacūkas, fazāni, melnie lāči un citi.

Kračan sliekšņu nacionālais parks

Kračan sliekšņu nacionālais parks (Kaeng Krachan) ir lielākais Taizemes nacionālais parks, kas atrodas valsts rietumu daļā, netālu no valsts robežas ar Mjanmu.

Taizemes lielāko nacionālo parku slavenu padara augsta bioloģiskā daudzveidība un austrumu migla, kas aptver visu aizsargājamo teritoriju un rada pasakainas ainavas. Teritorijā dominē mitri mūžzaļie, lapu koki un jauktie meži. Tajā dzīvo ziloņi, tīģeri, giboni, kaijas un daudzu tauriņu, putnu un rāpuļu sugas, ieskaitot apdraudēto Siāmas krokodilu.

Parks ir bagāts arī ar ūdenskritumiem. Viens no tiem, Pala-U, slēpjas Nacionālā parka dienvidu daļā. Ūdenskritumu veido 16 kaskādes, un šņākošā ūdens “kāpnes” ieskauj tūkstoš gadu meži – patiesi neparasta vieta. Ne velti tas ir viens no populārākajiem pārgājieniem Kračana sliekšņu nacionālajā parkā – virzienā uz Pala-U ūdenskritumu. Pārgājiens ilgst tikai daļu dienas, un to pavada pieredzējuši ceļveži. Bagātīga veģetācija, strauti, savvaļas daba – tas ir maršruts. Ērts apģērbs un apavi ir nepieciešami, jo, ceļojot pa džungļiem, jūs sastapsities gan ar sasitumiem, gan slidenām klintīm. Pārgājieni uz Pala-U ūdenskritumu tiek organizēti visu gadu, taču šis dabas darbs vislabāk izskatās pēc lietainās sezonas: jūlijs-novembris.

Rakstu sagatavojuši eksperti no “Aza Tours”

Pieejamie ceļojumi: http://azatours.lv/taizeme_visi_celojumi?datums_no=2019-08-10