Daudziem ceļotājiem Āfrika joprojām saistās ar bezgalīgām savannām, ziloņu ganāmpulkiem, slinkām lauvām, migrējošiem nagaiņiem un nabadzīgiem ciematiem, kā arī ar civilizācijas trūkumu. Protams, sava patiesība ir – Āfrikā noteikti ir daudz nabadzīgu valstu un plašas savvaļas dzīvnieku teritorijas. Bet kontinents ir milzīgs, tāpēc neļaujiet sevi apmānīt: Āfrikai ir daudz vairāk ko piedāvāt.

Šoreiz mēs vēlamies jums pastāstīt par mazliet atšķirīgu Āfriku, tāpēc mēs iepazīstinām ar dažām ļoti interesantām pilsētām šajā kontinentā. Dažas no tām apbrīno savu moderno dzīves ritmu, kosmopolītiskās domāšanas tendences. Citas var lepoties ar ilgstošu kultūru vai koloniālo mantojumu.

 

Keiptauna, Dienvidāfrika

Pirmā pilsēta, ar kuru mēs vēlamies jūs iepazīstināt, ir Dienvidāfrika (DAR). Tā ir valsts, kas bagāta ar dramatiskām ainavām, lieliskām pārgājiena takām, Zilā karoga novērtētajām zelta smilšu pludmalēm. Šajā vietā ir daudz dažādu aktivitāšu, kuras var apvienot: došanās ekskursijās uz safari nacionālajos parkos, pastaigas mūsdienu pilsētās, tradicionālo ciematu apmeklēšana – DAR netrūkst jautrības.

Keiptauna ir pirmā pilsēta, ko DAR izveidojuši eiropieši. Tas atrodas netālu no Labās cerības raga – 256 metri. starp Atlantijas un Indijas okeāniem izvirzītas augstas klintis. Pati pilsēta ir dinamisks un ārkārtīgi populārs tūristu galamērķis no visas pasaules. Viņus aizrauj enerģija, kultūru daudzveidība, augsta apkalpošanas kultūra, kā arī pasakainas dabas skaistums.

Viena no vietām, kas jāapmeklē, apmeklējot Keiptaunu, ir Table Mountain. Galu galā šis dabas gabals ir īsta Keiptaunas vizītkarte! Kas padara to tik interesantu? Kalna noslēpumu piešķir tā nosaukums: kalna virsotne ir līdzena. Tātad, tas izskatās kā milzu galds virs pilsētas! Un tas vēl nav viss: reizēm virs kalna karājas mākoņaini mākoņi. Vietējie joko, ka tas ir galdauts, kas klāj galdu. Šī ir patiesi neparasta ainava.

No Galda kalna virsotnes jūs varat baudīt krāšņo Keiptaunas horizontu – visa pilsēta kā plaukstas. Šī iemesla dēļ, uzturoties Keiptaunā, ir vērts neslinkot un kāpt uz pilsētas slavenāko virsotni. Pārgājienam nav nepieciešama īpaša fiziskā sagatavotība, tāpēc kāpt var jebkurš.

 

Nairobi, Kenija

Kenija, kas atrodas Āfrikas austrumu krastā, ir valsts, kas pēdējos gados ir piesaistījusi arvien vairāk ceļotāju. Viņus visvairāk piesaista plašās dabas teritorijas, kuras gandrīz neskar cilvēku rokas. Tomēr tajā pašā laikā Keniju 21. gadsimtā arvien vairāk vilina skaistas pludmales, plaukstošas metropoles. Patiks cilvēkiem, kurus interesē inovācijas.

Nairobi ir Kenijas galvaspilsēta, kas atrodas apmēram 1,7 km virs jūras līmeņa. Smieklīgi šī pilsēta tiek saukta par “Silicon Savana” – atsaucoties uz Silikona ieleju Sanfrancisko līča piekrastē, ASV informācijas tehnoloģiju šūpulī, kas bagāts ar augsto tehnoloģiju biznesu. Silīcijs – Arvien vairāk debesskrāpju dīgšanas Kenijas galvaspilsētā sāk veidot nopietni daudznacionāli uzņēmumi. Savana ir strauji augoša metropoles teritorija, kas atrodas tieši blakus savvaļas dabas teritorijām: tikai 8 km attālumā no pilsētas atrodas Nacionālais parks ar Āfrikas savvaļas dzīvnieku pārpilnību.

Tātad, kā jūs sapratāt, Nairobi ir kontrastējoša pilsēta. Strauji augoša, bet tajā pašā laikā joprojām pastāv vairākas problēmas – ārkārtīgi nabadzīgi apgabali, jucekļi. Apmeklējot dažādas pilsētas daļas, rodas dīvaina sajūta – ir grūti noticēt, ka tā ir viena un tā pati pilsēta. Tomēr joprojām ir skaidrs, ka Nairobi ir daudz potenciāla. Pretējā gadījumā tādi milži kā Rokfellera fonds vai Ķīnas centrālā televīzija neinvestētu pilsētā.

 

Marakeša, Maroka

Mēs esam ceļojuši uz Āfrikas dienvidiem un austrumiem, tāpēc tagad ir īstais laiks iepazīt pilsētu kontinenta ziemeļos – Marokas Karalisti. Marakeša atrodas Marokas centrā un ir ceturtā lielākā pilsēta valstī, bijusī valsts galvaspilsēta.

Pirms tam mēs apspriedām divas pilsētas Āfrikas kontinentā, kuras arvien vairāk pārņem Rietumu uztveri par pasauli. Marakeša – atšķirīga. Šeit ir arābu kultūra, vecās tradīcijas. Pilsētas ēkas rotā austrumu raksti, virs jumtiem parādās minareti un vecpilsētu aizrauj šauru ielu labirinti. Šīs ielas ir pilnas ar amatniekiem: paklāju audēji, juvelieri, ādas amatnieki, keramika un daudz kas cits. 

Marakešas sirds ir Jema el-Fnaa laukums. Dzīve šeit vārās – uzkrītošā preču dažādība, nedaudz neizpratnē par dažādu garšvielu kņadu. Notiek pārsteidzošas izrādes ar uguni, čūsku pārstāvji uz ietves, gaļas vai zivju cepšana šeit un negaidīti eskadriļi, kas piedāvā paredzēt nākotni. Marakeša ir ļoti unikāla pilsēta, kas atklāj pavisam citu Āfrikas pusi.

 

Vindhuka, Namībija

Namībija, kas atrodas Āfrikas dienvidrietumu Atlantijas okeāna piekrastē, ir vēja izpūstu smilšu valsts, kas atrodas tuvu daudzām kultūrām un etniskajām grupām. Brīnišķīgas jūras ainavas, kalnu majestātiskums, vientuļš tuksnesis, koloniālas pilsētas – lai arī ceļotāji tikai mazliet atklāj šo, interesantu nostūru ir daudz.

Vindhuka ir Namībijas centrālās galvaspilsēta. Pilsēta nav liela, ar nedaudz vairāk kā 300 000 cilvēku. Bet, neraugoties uz tā lielumu, Vindhuka ir biznesa, ekonomikas un komunikāciju centrs valstī. Pēdējos gados galvaspilsēta kļūst arvien progresīvāka, un tajā ir moderni restorāni, biznesa centri, iepirkšanās un izklaides vietas. Pilsēta saviem iedzīvotājiem nodrošina diezgan labu veselības aizsardzību un izveido jaunas izglītības iestādes. Šo iemeslu dēļ Vindhuka bieži tiek pieminēta Āfrikas pilsētu sarakstā par labu dzīvošanu.

Starp citu, vēl viens interesants fakts ir tas, ka tālajā Vindhukā ir vairākas vācu pēdas, kas atspoguļojas gan arhitektūrā, gan dzīvesveidā – liela daļa vietējo iedzīvotāju atbalsta luterānismu. Tas ir tāpēc, ka līdz 19. gadsimta beigām vācieši bija kolonizējuši šo teritoriju.

 

Antananarivo, Madagaskara

Madagaskara ir sala Āfrikas kontinentā, ko daudzi ceļotāji sapņo apmeklēt. Viņus visvairāk piesaista kontrastējošā valsts daba: kalnu ielejas, lietus meži, mežu baobabu alejas, savannas, garas kalnu ķēdes, savvaļas dzīvnieki. Neļaujiet sevi apmānīt: Madagaskara nav tikai savvaļas dzīvnieku mājas. Salā ir vairāk nekā 25 miljoni iedzīvotāju. Gandrīz 2 miljoni no tiem dzīvo Antananarivo, valsts galvaspilsētā. Tā ir pilsēta gandrīz 1300 m augstumā, un lielākā daļa iedzīvotāju ir malajiešu un indonēziešu izcelsmes.

Antananarive tika dibināta jau 1625. gadā, un no 1797. gada tā bija Merīnas karalistes galvaspilsēta. 19. gadsimta beigās pilsētu kolonizēja franči un 60. gados tā atguva autonomiju. Antananarivo – ļoti mājīga pilsēta, burvīga ar savu vieglo haosu, rosīgajiem bazāriem, krāsainajām ielām, franču koloniālo arhitektūru. Interesanti, ka pašā pilsētas centrā atrodas ezers, krāšņa karaļa pils, muzeji, tradicionālās un mūsdienu mākslas galerijas. Starp citu, pilsēta ir slavena arī ar lieliskajiem restorāniem – jūs patiešām varat nobaudīt lieliskus ēdienus par patiešām saprātīgām cenām.

Rakstu sagatavoja ceļojumu eksperti no Azatours
Visus pieejamos ceļojumus meklē šeit – http://azatours.lv/visas_valstis_eksotiskie_celojumi?datums_no=2019-09-21