Lēciens ar izpletni ir notikums, kuru cilvēki atceras visu mūžu. Neliels drebulis, baiļu vilnis, kas pārpludina ķermeni, kad instruktors saka: “Ir laiks lidot”, apņēmības brīdis un pēc tam kritiens – brīvs un relaksējošs. Vēlāk izpletņa atloki atveras un sevī ietver atvieglojuma sajūtu, bet tajā pašā laikā atgriešanās pie adrenalīna. Pamazām izbaudiet vēsmu un skatus. Tas ir brīdis, kad jūs saprotat: “Es to izdarīju!”

Katrs lēciens ar izpletni ir ārkārtīgi aizraujoš, atstājot paliekošu iespaidu. Bet, ja jūs sapņojat par ekstrēmu pieredzi, kas neiederas nevienā kadrā, mēs iesakām izlasīt par pasaules gleznainākajiem izpletņlēcēju lēcieniem – ne tikai strauji augošu adrenalīna vilni, bet dvēseli satricinošu pieredzi.

 

Dubaija, AAE

Dubaija ir lielākā Apvienoto Arābu Emirātu pilsēta, un pēdējā laikā tā ir kļuvusi par tūristu magnētu. Garas zelta smilšu pludmales, mirdzoši debesskrāpji, vismodernākās tehnoloģijas, daudz atrakciju, iepirkšanās centri un lieliski laika apstākļi visa gada garumā – brīvdienas šajā pilsētā ir patiesi skaistas. Tomēr pat brīvdienas Dubaijā var padarīt vēl neaizmirstamākas. Tā kā šī AAE pilsēta ir lieliska vieta, kur lekt ar izpletni.

Dubajā ir divas īpašas vietas, no kurām viena atrodas apmēram 35 km ārpus Dubaijas: tā piedāvā lēcienu tuksnesī. Otrajā vietā ir pati Dubaija. Tiek ierosināts lēkt ar izpletni virs viena no šīs pilsētas lepnumiem – Jumeirah. Tā ir mākslīga, plaukstas formas sala. Tās unikalitāti var apbrīnot tikai no augšas, veicot lēkšanu ar izpletni, baudot mākslīgo salu un Dubajas tālos debesskrāpjus, kas ir patiesi neaizmirstams dzīves notikums.

 

Lielais zilais caurums, Beliza

Beliza Centrālamerikā ir štata niršanas entuziastu pulks. Tikai 70 km attālumā no valsts krastiem, Karību jūrā, pievilcīga vieta ir Big Blue Hole. Šī vieta, kuras diametrs ir 300 metri un dziļums ir 108 metri, ir visslavenākais dabas radījums – atols – pāri Beliza barjerrifam. Ūdens šeit ir ārkārtīgi dzidrs, tāpēc jūs varat viegli redzēt tur dzīvojošās zivis, sākot no krāsainiem papagaiļiem un beidzot ar Belizas barjerrifa haizivi.

Tomēr šis raksts nav paredzēts niršanas entuziastiem, bet gan izpletņlēcējiem. Nu, lielais zilais caurums izskatās iespaidīgs ne tikai niršanas laikā, bet arī no putna lidojuma. Izpletņlēkšana no nedaudz vairāk kā 3km augstuma aizrauj Karību jūras zilo un burbuļvannai līdzīgo Lielo zilo caurumu. Un tas vēl nav viss – nolaišanās iet ūdenī: sasniedzot jūru, jums joprojām jābrauc ar kuģiem uz tuvumā esošajām laivām!

 

Everests, Nepāla

Nepāla ziemeļaustrumu daļā, uz robežas ar Ķīnu, ir 1148 km² platība, kurai piešķirts īpašs nacionālā parka statuss. Kas šeit tiek glabāts? Lieliskā Himalaju daba un dažas no augstākajām virsotnēm pasaulē. Viens no tiem ir Everests, kas atrodas 8848 metrus virs jūras līmeņa! Kāpšanai šajā kalnā ir nepieciešams īpašs teorētisko zināšanu kopums, fiziskā un emocionālā sagatavošanās. Ne visi to var izdarīt. Bet ir arī citi veidi, kā apbrīnot Everestu, piemēram, izpletņlēkšana.

Esi gatavs lekt ar izpletni Nepālā – šeit helikopters lido līdz 7 km augstumam. Atšķirībā no parastā izpletņlēkšanas cilvēkiem tiek piešķirti skābekļa baloni – ir nepieciešams, lai tie atrastos šajā augstumā. Galu galā pat nosēšanās vieta ir augstāka nekā parasti – bāze atrodas aptuveni 4,5 km augstumā. Tādējādi ir nepieciešama īpaša apmācība, lai izlēktu ar izpletni pa krāšņo Sagarmatha nacionālo parku un apbrīnotu pasaules augstākās virsotnes. Pat nolaižoties, jums jābūt uzmanīgam, lai nosēšanās būtu veiksmīga.

 

Viktorijas ūdenskritums, Zambija un Zimbabve

Ceļojuši uz Nepālu, kas pazīstama ar augstākajām virsotnēm pasaulē, mēs pārceļamies uz Dienvidāfriku. Tā kā šajā kontinentā ir vēl viena ļoti gleznaina teritorija, kur tiek organizēta izpletņlēkšana.

Viktorijas ūdenskritums, iespējams, ir visievērojamākais ūdenskritums Āfrikas kontinentā, klīstot gar Zambijas un Zimbabves robežu. 1855. gads šo dabisko radījumu atklāja Deivids Livingstons, angļu misionārs un ģeogrāfijas pētnieks. Viņš Viktorijai piešķīra ūdenskrituma vārdu, lai godinātu toreizējo Anglijas karalieni.

Viktorijas ūdenskritums ir milzīgs: tas ir 1,6 km plats un 108 metrus augsts. Sajūta, ka atrodaties tuvu šai dabas daļai, ir neticama: tās masa pārsteidz, krītošā ūdens dusmas. Tiem ceļotājiem, kuri vēlas redzēt pilnīgu ūdenskrituma krāšņumu, tas jādara no putna lidojuma. Šeit tiek organizēti arī izpletņu lēcieni. Lidmašīna paceļas no Livingstonas lidostas (Zambija) un paceļ cilvēkus virs ūdenskrituma. Tuvojoties Viktorijas ūdenskritumam – izlec no lidmašīnas. Nosēšanās stacija atrodas uz Zambezes upes.

 

Riodežaneiro, Brazīlija

Riodežaneiro ir pilsēta, kura aizrauj ar tās kultūru, etnisko un sociālo daudzveidību. Tas ir pasaules stūris, kas nekad neliek sarkt: kņada šeit notiek visu diennakti. Un tomēr, tā kā Rio krāsainais karnevāls joprojām demonstrē pilsētu, garās pludmales, kas pilnas ar tūristiem, Rio apbur ar savu enerģiju, mūziku un krāsām.

No augšas Rio portrets ir nedaudz citādāks: ar saviem pauguriem un apstādījumiem tas izskatās kā mierīguma oāze no putna lidojuma. Ēkas un ielas skaisti saplūst ar šo ainavu – harmonijas sajūtu starp dabu un urbanismu. Izpletņlēkšana Riodežaneiro ir neaizmirstams piedzīvojums. Lidojot virs pilsētas, jūs varat baudīt Atlantijas okeāna smaragda viļņus, tālsatiksmes kuģus, līkumu līkumus, baltas krasta līnijas, pilsētas simbolu – Kristus Pestītāja statuju, pakalnus un ēkas starp tām. Ieteicamais izpletņlēkšanas laiks: no decembra līdz martam – šī ir vasaras sezona Brazīlijā.

 

Lielais kanjons, ASV

Amerikas Savienotās Valstis ir valsts ar pārpilnību satriecošu dabisko darbu. Viens no tiem ir Lielais kanjons. Aizu un plaisu labirinti, savādi klinšu veidojumi, asas virsotnes – Arizonas Grand Canyon stiepjas līdz 446 km. Mēdz teikt, ka tā ir viena no tām pasaules vietām, kuru nav vērts fotografēt – fotogrāfija nekad nespēs nodot to diženumu, ko var sajust patiesībā.

Pieredze lekt pāri Lielajam kanjonam ir patiesi ārkārtēja – tie, kas vēlas lēkt ar izpletni, vispirms tiek nobraukti 5,5 km attālumā. Un tad … Lec lejā! Daudz emociju: Adrenalīns, kas savijas ar aizraušanos visā ķermenī. No augšas Grand Canyon izskatās vēl iespaidīgāk.

 

Franča Jozefa ledājs, Jaunzēlande

Kalnu skriemeļi, zaļas ielejas, vulkāni un geizeri, marmora nogāzes, mitri meži, tirkīza līči, ledāji, šī ir Jaunzēlande. Šī stāvokļa ainava ir maģiska, gandrīz neskarta cilvēku rokām. Ceļojot pa Jaunzēlandi, daži no apdullināšanas dabas skatiem maina citus. Tāda sajūta kā atrodoties Gredzenu pavēlnieka filmās vai laikos, kad uz Zemes bija dinozauri.

Franča Jozefa ledājs ir 12 km garš jūras ledājs Jaunzēlandes dienvidu salā. Tas sākas Dienvidu Alpu skarbajā virsotnē un turpina visu ceļu līdz blīvajiem džungļiem. Ļoti piemērtots asu izjūtu cienītājiem, šajā Jaunzēlandes apgabalā noteikti būs ko darīt: viena no aktivitātēm ir ledāja pārgājiens. Ekspedīcija prasa daudz spēka, atbilstošu apģērbu, izturību – bet ainavas atmaksā visas ciešanas. Otra darbība ir izpletņlēkšana. Lēcienam var izvēlēties jebkuru augstumu: 3,9 km, 4,8 km vai 5,8 km. Lai arī no kura augstuma jūs nolemtu lēkt, ledāja skats no augšas ir satriecošs.

 

Rakstu sagatavojuši eksperti no Aza Tours

Pieejamie ceļojumi: http://azatours.lv/eksotiskie_celojumi